Aktiera kulinārais rokraksts

© F64

"Pirms intervijas jautāju draudzenei, vai esmu izvēlīgs ēdējs vai ne? Viņai šķita, ka esmu izvēlīgs, jo daudz ko neēdu. Man ir vienaldzīgas jūras veltes – krabji, mīdijas, garneles, arī griķus un olīvas var man nepiedāvāt," uz sevi no dzīves gastronomiskās puses cenšas palūkoties Dailes teātra jaunais aktieris Dainis Grūbe.

Pirmo rūdījumu virtuves darbos Dainis esot guvis jau puikas gados. Vecāki no rīta līdz vakaram strādājuši, tāpēc viņam un māsām (viena ir trīs gadus vecāka, otra – trīs gadus jaunāka), pārnākot no skolas, pašiem vajadzējis sev sarūpēt pusdienas. Visbiežāk cepuši kartupeļus, kādu desas šķēli, atceras jaunais aktieris. Kulinārās pieredzes nākamais posms sācies, kad pēc vidusskolas beigšanas pārcēlies uz Rīgu, lai Kultūras akadēmijā apgūtu aktiera profesiju. Tas ēšanas ziņā dažkārt bijis improvizācijām bagāts laiks, taču lielākoties vienmuļš. Dainis atklāj, ka kopš studenta gadiem vairs neēdot pelmeņus. Tos atceroties, pat noskurinās.

Esmu vienkāršs puisis

Tagad, kad Latvijā tiek rakti kartupeļi, arī jaunā aktiera tēvatēva mājās Pļaviņu pusē tie esot noņemti. "Tā kā tuvojās telšu pilsētiņas drāmas Brīvības 36 pirmizrāde, uz kartupeļu rakšanu netiku, bet raža esot itin laba. Kad māsas brauc uz laukiem, atved arī man kaut ko: kartupeļus, burkānus, kāpostus, ābolus, ievārījumus, sulas, marinētus gurķīšus, olas un kazas sieru (opapam tas sanāk ļoti garšīgs!)."

Dainis nosmej, ka viņam pie dūšas ejot tikai pirmie laukos izaugušie tomāti, gurķi, dilles un lociņi. Kad tie esot apēsti, šie dārzeņi un garšaugi viņam kļūstot vienaldzīgi. "Nav tā, ka negaršo, bet negribas. Es vairāk esmu uz gaļu un kartupeļiem. Esmu vienkāršs puisis, man garšo vienkārši ēdieni."

Jaunais aktieris atzīst, ka gatavot ēst viņam patīkot, it īpaši, ja maltīte jāgādā ne tikai sev, bet vēl kādam cilvēkam. "Ja mājās pārrodos agrāk nekā draudzene, uztaisu kaut ko ēdamu. Biežāk tas notiek tajās reizēs, kad man ir iedvesma. Dažkārt ir grūti pārvarēt nepatiku pret ēst gatavošanas procesa sākuma daļu – mazgāšanu, mizošanu, griešanu. Tagad no drauga – profesionāla pavāra – esmu iemācījies, kā var ātri sagriezt dārzeņus. Kad to prot, lietas raitāk virzās uz priekšu, ēst gatavošanas process kļūst patīkamāks."

Daiņa konsultanti kulinārajā jomā esot vecākā māsa, kura auklējot savus pusotru gadu vecos dvīņus, un pieminētais draugs.

Vista – ātri un garšīgi

Dainis un viņa draudzene Marija esot iecienījuši vistas gaļu – pērkot gan fileju, gan stilbiņus, gan visu putnu, ko esot iespējams ātri un garšīgi pagatavot. "Viena no versijām ir vistas stilbiņi ar dārzeņiem karija mērcē. Stilbiņus ierīvēju ar kariju un garšvielu vistas ēdieniem (ar sāli esmu uzmanīgs – labāk bērt mazāk, nekā pārsālīt), apcepu uz pannas un tad lieku pīlē. Pievienoju dārzeņus (kartupeļus, burkānus, ziedkāpostus, papriku) un sīpolus, pārkaisu kariju, pieleju saldo krējumu un sautēju."

Dažkārt vistas fileju sagriežot strēmelītēs, apviļājot olā un rīvmaizē, izcepot un, skatoties televizoru, ēdot kā čipsus, ceptās gaļas gabaliņus pirms likšanas mutē pamērcēdams majonēzes un krējuma mērcītē vai kečupā. "Daudz gan nevar ieēst," brīdina Dainis. Citādi esot ar zupām, kuras jaunais aktieris vārot itin bieži. "Man vienmēr sanāk sagriezt tik daudz zupas sastāvdaļu, ka biezuma dēļ katlā kausiņš stāv stāvus," viņš secina un piebilst, ka ejošākās viņa repertuārā esot soļanka, pupiņu, skābētu kāpostu un svaigu dārzeņu zupa. "Tās vāru līdzīgi kā tolaik, kad mācījos Kultūras akadēmijā un īrēju dzīvokli kopā ar draugiem. Parasti zupas tapa nevis pēc pavārgrāmatas priekšrakstiem, bet katlā sametām visu, kas bija mājās. Tāpēc man, piemēram, ir diezgan netipiska pupiņu zupa, var teikt, ka studentu gaumē."

Kad topot soļanka, Dainis nežēlojot gaļu. "Manai versijai vajag kartupeļus, burkānus, sīpolus, tomātu pastu, šķiņķi, mazās desiņas knakerus un vēl cīsiņus bērniem. Savāru dārzeņus ar gaļu un desiņām un beigās pievienoju tomātu pastu. Ēdot zupai krējumu nelieku klāt. Vectēvs jau bērnībā man teica, ka tas nojaucot zupas īsto garšu."

Ar gaļu un bez tās

Jaunais aktieris ir ne tikai dejojis tautas deju ansamblī Vidzeme, bet arī piedalījies modernās dejas meistarklasē Francijā. "Tur pa nedēļai mācījos divus gadus pēc kārtas. Lai būtu lētāka iztikšana, šo un to ēdamu biju paņēmis līdzi, bet, protams, ieturējos arī vietējās ēstuvēs. Neaizmirstamu baudījumu guvu turku kebabnīcās, kur piedāvāja ļoti garšīgus kebabus. Ieloci tādu, un ilgi negribas ēst. Francijā ēdu arī steiku, bet tas šķita pārāk ilgi grilēts – bija sīksts."

Dainis atzīst, ka gaļa viņam ļoti garšojot, bez tās nevarot iztikt ne dienu. "Bet manā dzīvē ir bijuši vairāki posmi, kad vismaz mēnesi no tās esmu atteicies. Kopā ar kursabiedru Mārtiņu Poču nolēmām, ka ir jāattīra organisms. Konsultējāmies ar manu labu paziņu, kas ir veģetāriete, ar ko lai aizstāj gaļu. Paklausot viņas ieteikumam, ēdām pākšaugus – pupas, zirņus, bietes, biezpienu. Sākumā bija grūti, bet vēlāk, kad bijām apraduši ar jauno ēdienkarti, bija ļoti laba pašsajūta, izjutu enerģijas pieplūdumu. Tomēr par veģetārieti neesmu kļuvis."

Pēc atturības perioda notiekot atgriešanās pie gaļas. Kotletes Dainim garšojot, taču tās mājās necep, jo esot liela ķēpa. "Taisu maltas gaļas mērci, kas labi sader ar makaroniem. Uz pannas apcepu burkānus, sīpolus, malto gaļu, pievienoju saldo krējumu, tomātu mērci, drusciņ skābā krējuma un vēl maķenīt piena."

Itin bieži Dainis ar draudzeni satinot lavašus, pildījumam izmantojot kausēto sieru, majonēzi, svaigus tomātus, gurķus, papriku, kādu pikantu sieru, kūpinātu vistu vai gaļu. "Nesen esmu pasācis no rītiem ēst auzu pārslu biezputru ar ievārījumu, banāniem, žāvētām aprikozēm un riekstiem, citkārt brokastīs esot kukurūzu pārslas (esot iecienījis Snacks) ar pienu. "Piegriežu banānu, lai ir sātīgāk. Tiesa, gluži ar to man nepietiek, tāpēc brokastīs apēdu arī pāris sviestmaizes."

***

Daiņa Grūbes iecienīto ēdienu receptes

Vistas un dārzeņu salāti

Vajag: vistas fileju, svaigus tomātus, gurķus, zaļos zirnīšus, salātu lapas, mocarella sieru, sāli un piparus.

Pagatavošana: vistas fileju sagriež strēmelēs, izcep un sajauc ar tomātiem, gurķiem, zaļajiem zirnīšiem, salātu lapām un mocarella sieru.

Studentu pupiņu zupa

Vajag: konservētas sarkanās pupiņas, kūpinātu vistu, kartupeļus, burkānus, sīpolus, klasisko kausēto sieru Dzintars.

Pagatavošana: vispirms vārīties katlā liek kubiņos sagrieztus kartupeļus un burkānus, pievieno sīpolus. Uz pannas apcep konservētās sarkanās pupiņas un pievieno virumam, tāpat rīkojas ar kūpināto vistu – apcep un katlā iekšā. Vāra uz lēnas uguns, līdz dārzeņi un gaļa ir mīksti. Nobeigumā pievieno kausēto sieru.