Vienkāršs ēdējs ar gardēža iezīmēm

© Andrejs Terentjevs F64

"Man ēšanas ritms un intensitāte ir atkarīga no aizņemtības un garastāvokļa. Nesen biju lauku mājās, kur darbs dzina darbu, tāpēc ēšana nebija prātā. Kad esmu viens, neko lielu negribas gatavot, bet mani paradumi mainās, esot kopā ar otru pusīti," sevi kā ēdēju raksturo Dailes teātra aktieris Juris Bartkevičs.

"Man ir tā laime būt kopā ar sievieti (Norvēģijas enerģētikas kompānijas StatoilHydro ASA stratēģiskās attīstības plānotāja Baiba Rubesa – M. L.), kurai pavārgrāmatas skapī ir tādā daudzumā kā citiem romāni. Tās ir savestas no visas pasaules, bet reizēm, kad galīgi nav ko darīt, vācu un citos televīzijas kanālos skatāmies pavāru meistarstiķus," stāsta Juris Bartkevičs. "Zināmā vecumā ir jāsāk piedomāt par to, ko ēd, it sevišķi, ja grozies pa skatuvi. Negribas jau kļūt par ķilķēnu, tāpēc ir jāatsakās no cūkaslopa, no trekna krējuma un biezpiena, no miltu ēdieniem. Kad sakārojas kaut ko stingrāku, izvēlos marinētu siļķi vai Matjē siļķi eļļā, vājpiena biezpienu un mundierī ceptus kartupeļus."

Zivju zupas būtība

Būdams kaislīgs makšķernieks, aktieris bieži mielojoties ar paša ķertām zivīm. "Tās ir visgaršīgākās, kad, tikko no ūdens izvilktas, uzcep vai izvāra zupu, šķidrumam pasmeļot ūdeni no upes vai ezera. Tiesa, ir jāzina daži knifi, piemēram, tas, ka raudas zupai piešķir rūgtumu, ka vislabākie šim nolūkam ir asari, ka zivīm ir jābūt daudz un ka zivju virums nav iedomājams bez ķīša. Kad pēdējo reizi vārīju šādu zupu? Ziemā biju izvilcis vairākus asarus un arī līdaku (tās galva nodrošina lielisku buljonu!). Liku katlā, pievienoju kartupeļus, lauru lapas, piparus, sāli, dilles, sīpolus un šļuku konjaka. Pārāk ar dažādām piedevām neaizraujos, jo tad var pazaudēt zivju zupas būtību."

Aktiera ģērbtuvē uz galdiņa redzamā vietā stāv neliela lapiņa, uz kuras angļu valodā rakstīts Anna"s salad sauce. "Tā ir Baibas mātes salātu mērces recepte, ko gatavo no karija, paprikas pulvera, sinepju pulvera, sāls, cukura, svaigiem ķiplokiem, labas olīveļļas un balzametiķa. To tagad Rīgā var dabūt ļoti kvalitatīvu, es parasti izvēlos cidoniju balzametiķi, ko pērku lielveikalā Sky&More," atklāj Juris Bartkevičs. "Šo mērci uz vairākām stundām jāievieto ledusskapī, un tad to var likt klāt svaigajiem salātiem: ziemā – aisberga jeb ledus salātiem, citkārt – salātu mikslim no rukolas, ozollapu, frisē un zaļo salātu lapām."

Atklāj jēra gaļu

Juris esot ne vien makšķernieks, bet arī mednieks, tāpēc viņa ēdienkartē ik pa laikam gadoties kāds medījums. "Lauku mājās Kurzemē ir uztaisīta žāvētava, kur kūpinu ne vien zivis, bet arī gaļu. Pagājušajos Jāņos ēdām žāvētu bebru. Tie, kas orientējas garšu pasaulē, to novērtēja atzinīgi," lepojas aktieris, sakot, ka iepriekš bebra gaļu vispirms esot marinējis paniņās (varot arī rūgušpienā), tad licis citā marinādē (ķiploki+sīpoli+garšvielas+cukurs+sāls+citronskābe), kurai bagātīgi pievienojis kadiķogas.

Lai izvairītos no holesterīna līmeņa pieauguma asinīs, esot no cūkas gaļas un teļa gaļas kotletēm pārgājis uz tītara fileju. "Palūdzu, lai to veikalā samaļ, un mājās uzcepu kotletes. Uz vistas vien taču nevar sēdēt!"

Pa reizei aktieris tiekot pie, kā viņš saka, trakā ukraiņu speķa, kuru atvedot no māsas radiem, kas dzīvo Ukrainā. "Ar to var labi piesiet dūšu, kad gribas ko kreftīgu. Uzmetu uz pannas pāris speķa šķēļu un uzcepu kopā ar olām. Starp citu, ārsts man ieteica reizēs, kad sakārojas ko treknāku, ēst speķi, nevis cauraugušu cūkgaļu."

Uzturoties Azerbaidžānā pie savas dzīvesbiedres Baibas Rubesas, Juris Bartkevičs kādās mājas viesībās esot baudījis izcili pagatavotu jēra gaļu. "Mūs cienāja ne vien ar cepeti, bet arī ar smadzenēm un citiem iekšējiem orgāniem, tā demonstrējot, ko visu no jēra bez atlikuma iespējams uztaisīt," atceras aktieris un dalās ar viņa mājās iecienītu recepti. "Šķiņķa gabalu liek folija cepammaisā, pievieno ķiplokus (tie man ļoti garšo!), timiānu un citas garšvielas pēc izvēles, saceptas baravikas (esmu sēņotājs, man ir krājumā gan saceptas baravikas, gan gailenes), pielej labu baltvīnu (lēts skābulītis nederēs, jo gaļa cepoties uzsūc vīnu) un liek cepeškrāsnī."

Aktiera faktors

"Mums, aktieriem, jau ir niķis pieēsties pēc izrādes, jo uz skatuves ir atdota liela daļa enerģijas. Pirms tam ēst nav vēlams, jo paēdis cilvēks kļūst apātisks, miegains, harmonisks. Tādam nekas nav ko darīt uz skatuves," skaidro Juris Bartkevičs. "Kad diena paiet teātrī, ieturos mūsu kafejnīcā. Tagad pareklamēšu Melnos mūkus, kas mums piedāvā daudzveidīgus un garšīgus ēdienus, turklāt par pieņemamu cenu."

Par gastronomiskas baudas gūšanas mirkļiem parasti izvēršoties ceļojumi, kuros pēdējā laikā aktieris dodoties bieži. "Divas manas meitas dzīvo Beļģijā. Viesojoties pie vienas no viņām, baudīju fantastisku kuskus, ko bija pagatavojusi meitas vīramāte, kura ir marokāniete. Tas bija tik irdens, tik garšas ziņā daudzveidīgs, ka man pēc tam nav izdevies baudīt kaut ko līdzvērtīgu. Tiesa, Osirisā sanāk garšīgi kuskus karstie salāti," vērtējoši saka Juris Bartkevičs. "Neaizmirstams kulinārais piedzīvojums bija uz kuģa netālu no Kubas, kur baudīju tikko noķerta tunča filejas steiku un karpačo. Šai zivij ir brīnišķīga gaļa, pasaulē par to tiek maksāta pasakaina nauda."

Jura Bartkeviča iecienīto ēdienu receptes

Annas salātu mērce

Vajag: krūzi jeb 200 ml olīveļļas, 1/3 krūzes balzametiķa, 1/3 krūzes vīna etiķa, pusotru tējkaroti cukura, tējkaroti sāls, tējkaroti melno malto piparu, tējkaroti sinepju pulvera, tējkaroti karija, pusi tējkarotes paprikas pulvera, 3 daiviņas svaigi izspiesta ķiploka.

Pagatavošana: visas sastāvdaļas sajauc un uz vairākām stundām ievieto ledusskapī, lai ievelkas. Tad var izmantot dažādu svaigu salātu pagatavošanai.

Vistas cepetis

Vajag: vistu, sarkanās paprikas pulveri, sāli, melnos maltos piparus, ķiplokus, kaltētas baravikas, dažas citrona šķēles, sarkanvīnu.

Pagatavošana: vistu no iekšpuses un ārpuses ievirco ar sarkanās paprikas pulveri, sāli, melnajiem maltajiem pipariem, pilda ar kaltētām baravikām, ķiplokiem, liek folija cepammaisā, pielej vīnu un pievieno citrona šķēlītes. Cep pusotru stundu.

Svarīgākais