Sautēti dārzeņi

Jau zināms, ka ēdienkartē katru dienu būtu jāiekļauj dārzeņi, taču var izmantot ne tikai svaigus, bet arī sautētus dārzeņus. Dārzeņu sautēšana ir interesants process, jo tos var sautēt ne tikai ūdenī, bet arī buljonā, mērcē, vīnā vai alū.

Viens no galvenajiem sautēšanas noteikumiem ir pastāvīga temperatūra. Šādiem dārzeņiem ir jāsautējas šķidrumā, kas tik tikko vārās. Temperatūra, ja dārzeņus sautē uz plīts, nedrīkst pārsniegt 82 grādus, bet, ja gatavo cepeškrāsnī, tad temperatūrai jābūt apmēram 170 grādu. Vislabāk sautēšanai der kartupeļi, tomāti, baklažāni, sīpoli, sēnes, kabači un sparģeļi, taču var eksperimentēt un, gatavojot ēdienu, izmantot visdažādākās dārzeņu kombinācijas. Viens no populārākajiem ēdieniem no sautētiem dārzeņiem ir ragū, ko var gatavot jebkurā gadalaikā un no visdažādākajiem dārzeņiem. Ja ir vēlēšanās, lai ēdiens ir diētisks, tad ragū nevajag pievienot gaļu. No dārzeņiem var gatavot arī sacepumu, kurā visbiežāk izmanto ne tikai dārzeņus, bet arī sēnes, gaļu un sieru. Vēl viens lielisks veids, kā pagatavot dārzeņus, ir tvaicēšana, kam nepieciešams ne tikai katls, bet arī speciāls metāla statīvs.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Pēc termiskas apstrādes dārzeņos, protams, samazinās vitamīni un citas vērtīgas vielas, taču visus dārzeņus jau nevar apēst tikai svaigā veidā. Ir tādi cilvēki, kam liels daudzums svaigu dārzeņu rada kuņģa problēmas, tāpēc var izmantot sautētus, vārītus vai vislabāk tvaicētus dārzeņus, ko tvaicē tvaikos ūdenī tvaicējamā aparātā. Rezultātā mazāk izskalojas mikroelementi, minerālvielas. Pozitīvi ir arī tas, ka ēdienu gatavo bez taukvielām. Sautētu dārzeņu gatavošana prasa darbu un laiku, tāpēc bieži vien cilvēki šādu produktu patēriņu samazina. Taču jācenšas, lai katru dienu ēdienkartē būtu svaigi vai sutināti dārzeņi, vai vislabāk – gan vieni, gan otri. Dārzeņu tvaicēšana un sutināšana ir vērtīga lieta. Tos ēdot, var papildināt ar svaigām dillēm, mārrutkiem, sinepēm, eļļu vai krējumu vai arī pēc tam sablenderēt.

NODERĪGI!

Sautētus dārzeņus uz galda var pasniegt tajā pašā traukā, kurā tos gatavo.

Sautētus dārzeņus var gatavot uz plīts vai cepeškrāsnī ugunsizturīgā traukā, kuram virsū uzlikts vāks.

Sautēšanai īpaši piemēroti ir kāposti, kurus var izmantot arī kā pildījumu pīrādziņiem vai gatavot no tiem kotletes.

Pats populārākais dārzenis, ko izmanto sautēšanai, ir kartupelis, kuram var pievienot ķirbi, rozīnes, saldos piparus, žāvētas melnās plūmes vai gaļu, lai pagatavotu interesantus ēdienus.

Svarīgākais