Kalmāru gaļa

© Scanpix/AP

Izsmalcinātie kalmāri Latvijā lielākoties popularitāti iemantojuši konservētā veidā, taču var iegādāties arī svaigus kalmārus, saldētus, fileju un kalmāru taustekļus. Konservētus kalmārus daudzās valstīs uzskata par delikatesi. Pēc garšas kalmāri atgādina omāru, bet pēc izskata... droši vien katram ir citādas asociācijas.

Garšīgā kalmāra gaļa ir vērtīgs produkts. Kalmāri satur ne tikai olbaltumvielas un taukus, bet arī B grupas, minimāli PP un C vitamīnu, minerālvielas, mikroelementus – jodu, dzelzi, fosforu, kalciju, kā arī ekstraktvielas, kas palīdz izdalīties kuņģa sulai un piešķir kalmāra gaļai neparastu garšu. Kalmārus var gatavot visdažādākajos veidos – vārīt, konservēt, cept un sautēt, protams, tam ir vajadzīgas zināšanas. Šo interesanto produktu galvenokārt izmanto salātos kopā ar citām jūras veltēm vai dažādiem produktiem – dārzeņiem, makaroniem, sieru, olām, marinētiem gurķiem, no tā gatavo vinegretu. Ir apmēram 200 veidu kalmāru, kas atšķiras pēc lieluma un garuma. Parastais kalmārs ir apmēram 20 līdz 50 centimetrus garš, sver 250 līdz 300 -gramus.

***

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Lielākoties kalmārus pērk konservētus, arī saldētus. Šī jūras velte ir labs olbaltumvielu avots, sastāvā ir B grupas vitamīni, tauku tajos nav daudz, ir mikroelementi un minerālvielas. Ēdienkartes dažādošanai noteikti var izmantot arī kalmārus. Katru dienu diez vai kāds tos vēlēsies izmantot savā ēdienreizē. Kalmārus biežāk izmanto salātos kopā ar dārzeņiem vai zivju zupā, lai tā būtu pikantāka. Kalmāru konserviem mīnuss – par daudz sāls.

NODERĪGI!

Gatavojot ēdienus no kalmāra, jāņem vērā, ka ar kalmāra gaļu ir līdzīgi kā ar vistas olu – jo ilgāk to vāra vai cep, jo cietāka, bezgaršīgāka un mazāk vērtīga

tā kļūst. Tā jāvāra vai jācep 3,5 līdz 5 minūtes.

No saldētas kalmāra filejas var pagatavot dažādus ēdienus. Fileja vispirms jāatlaidina, to var darīt arī viegli sālītā aukstā ūdenī. Pēc tam tai jānoņem virsējā plēvīte. To var izdarīt divos veidos – ar nazi noņem virsējo, tumšāko slāni, vai arī fileju ātri ieliek karstā ūdenī un pēc tam ar nazi spēcīgi kasa tumšo slāni.

Svarīgākais