Labākais veids, kā pārtikas produktus uzglabāt, ir tos sasaldēt. Straujā aukstuma iedarbībā praktiski pilnībā saglabājas sākotnējie produktā esošie vitamīni, uzturvērtība, konsistence un arī krāsa.
Varbūt arī jums uz palodzes šobrīd sazēlis kāds sīpols. Dažādu diedzētu sēkliņu un dīgstu ēšana uz pavasara pusi nākusi modē, jo ļoti gribas svaiguma, vitamīnu, enerģijas.
Mākslinieks Ilgvars Zalāns, piedaloties ar mākslu saistītos starptautiskos projektos un līdz ar to daudz ceļojot pa pasauli, iepazinis dažādu valstu virtuvi. Iemācījies to izzināt, pielāgoties un atrast lietas, kas sajūsmina.
Virtulis ir apveltīts ar lielu kārdinātāja talantu. It kā nekas īpašs, bez tā var lieliski iztikt un pat vajag iztikt, jo vienā tādā eļļainā mīklas gabalā ir sasodīti daudz kaloriju, bet vitamīnu nu nemaz.
Medījumu gaļa ir īpaša ar savu aromātu un garšu. Tā ir liesa, taču no pagatavošanas ir atkarīga gan šāda ēdiena garša, gan tas, lai medījumu gaļa saglabātu savas specifiskās īpašības.
Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela, kurai raksturīgs savdabīgs, rūgtens aromāts un izteikta garša. Tās ir dienvidzemju krokusa ziedu drīksnas vai stiebriņi.
Kad sals kniebj vaigos, doma par siltu, pikantu un sātīgu ēdienu šķiet pievilcīgāka nekā jebkad. Arī daudzu tradicionālu un netradicionālu uztura sistēmu lietpratēji atbalsta nostādni, ka ziemā ēdienam jābūt siltākam, biezākam un bagātam ar asām, sildošām garšvielām.
Ja mājās ir sakaltusi maize, tad to noteikti nevajag izmest. Neapēstās šķēlītes un garoziņas ar laiku sakrājas. Tās var izmantot, sacepot ar olu brokastīs, pagatavojot rupjmaizes kārtojumu, maizes zupu vai arī rīvmaizi.
«Man dzīve vairāk sākas dienas otrajā pusē. Tāpēc varu gulēt tik ilgi, cik vēlos, un man tas patīk. Esmu pūcīte, tāpēc agras brokastis nav vajadzīgas – ēst tad negribas,» stāsta Radio 101 dīdžejs Egons Reiters.
Biežāk, nekā gribētos, jaunais gads atnāk ar nevēlamu svara pieaugumu. Pavisam nesen jauno – Pūķa – gadu pēc Mēness kalendāra sagaidīja arī Ķīnā. Tradicionālā ķīniešu svētku maltīte nebeidzas ne ar pārēšanos, ne ar liekiem kilogramiem.
Rapšu eļļu ieteicams iekļaut ēdienkartē gan universālā lietojuma, gan uzturvērtības dēļ. To var izmantot cepšanai, kā arī salātu pagatavošanai, mērcēm un pat kūkām.
Paruna vēsta, ka labai kafijai jābūt karstai kā ellei, melnai kā velnam un saldai kā mīlai. Viena no senākajām turku kafijas receptēm patiešām bijusi tāda: ņem 5 karotes smalki maltas kafijas, 5 karotes cukura, 5 mazas tasītes auksta ūdens; kafijas biezumus katliņā samaisa ar cukuru, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra trīs reizes, pēc katras uzvārīšanās uz brītiņu noņemot katlu no uguns.
Ja jūsu apņemšanās ir jaunajā gadā padarīt savus ēšanas paradumus kaut nedaudz veselīgākus, tad viens no plāna punktiem, ko var īstenot bez īpašām grūtībām, ir skābpiena produktu regulāra lietošana.
Pēc dalītā uztura principiem pārtikas produktus iedala trīs grupās – produkti, kas satur ogļhidrātus, produkti, kas satur olbaltumvielas, un neitrālie produkti.