Olu krāsošana ir ļoti aizraujoša un radoša nodarbe, kurā parasti grib iesaistīties visa ģimene. Kāds tur brīnums, ja nokrāsots krietni vairāk olu, nekā iespējams vienkārši tāpat apēst.
Dienas beigās atlikušās olu kauju zaudētājas un uzvarētājas nonāks ledusskapī, lai nākamajā dienā no tām pagatavotu salātus.
Olas var nokrāsot tā, lai nebūtu divu vienādu, un tikpat daudzveidīgas ir arī olu salātu receptes. Vien jāraugās, lai olām tajos būtu galvenā loma un tās nepazustu citu sastāvdaļu jūklī.
Šeit izmantotas brūnās olas, kas krāsotas sīpolu mizu novārījumā. Katru olu viegli samitrina, apliek ar dabas materiāliem un lielām samitrinātām sīpolu mizām, ietin drāniņā, notin ar diegu, liek aukstā novārījumā, kam pievienots sāls, uzvāra, vāra 10 minūtes un atdzesē, cik pietiek pacietības. Olas uzmanīgi izsaiņo un, ja vēlas, ieziež ar kādu taukvielu, lai būtu spīdīgas.
Receptes bez majonēzes
Olu un ķirbju salāti
• Sastāvdaļas. Divas cieti vārītas olas, 100 g ķirbju mīkstuma, viens neliels sarkanais sīpols;
mērcei: pusglāze kefīra, viena ēdamkarote kapātu pētersīļu zaļumu, trīs ķiploku daiviņas, sāls, pipari, trīs ēdamkarotes augu eļļas.
• Pagatavošana. Ķirbju mīkstumu sarīvē uz sakņu rīves, sīpolu sīki sagriež, olas sakapā. Visu liek salātu traukā. Kefīru sajauc ar zaļumiem, sāli, pipariem, pievieno spiedē saspiestus ķiplokus un eļļu, saputo viendabīgu mērci, pārlej salātiem.
Krāsainie salāti
• Sastāvdaļas. Sešas cieti vārītas olas, 100 g grieķu jogurta, viens gatavs avokado, nedaudz citronu sulas, viens selerijas kāts, saujiņa rukolas salātu lapu, sarkano aso piparu pārslas.
• Pagatavošana. Lēzenā salātu traukā kārto rukolas lapas, pārliek ar ripiņās sagrieztām olām, virsū liek avokado gabaliņus, kas apslacināti ar citronu sulu, uzkaisa piparus un sagrieztas selerijas, pārlej ar jogurtu.
Olu baltumu salāti
• Sastāvdaļas. Trīs vārītu olu baltumi, viens tomāts, viena ēdamkarote kapātu pētersīļu, viena tējkarote auksta spieduma olīvu eļļas, melnie pipari.
• Pagatavošana. Olu baltumus sīki sagriež, tomātu sagriež plānās šķēlītēs, liek salātu traukā, pārlej ar eļļu, kam piejaukti pipari un pētersīļi.
AR SALĀTIEM PILDĪTAS OLAS.
Ja negribas ēst maizi un nav iebildumu pret vārītiem olu baltumiem, salātus var pildīt tajos.Pievieno oranžo papriku, konservētus zaļos zirnīšus un dilles
OLU SALĀTI BĻODIŅĀ. Salātiem izmanto sīki kapātas olas, sāli, maltus melnos piparus un majonēzi. Pilda nomizotās avokado pusītēs, uzkaisa sagrieztus lociņus. Rotā ar vārītiem burkāniem. Par bļodiņām var izmantot arī tomātu pusītes vai svaigu gurķu gabalus
AR OLĪVĀM.
Uz pilngraudu rudzu maizes liek tomātu šķēles, salātus no olām, vārītiem burkāniem, sāls, pipariem, sīki sagrieztām dillēm, nedaudz rīvēta siera un majonēzes. Uzliek divas melnās olīvas, rotā ar vārītiem burkāniem
AR VISTU FILEJU.
Uz maizes liek vārītu burkānu šķēlītes, olu salātus ar majonēzi, sāli un pipariem, pārliek ar ceptas vai kūpinātas vistu filejas gabaliņiem, uzkaisa dilles
AR GARNELĒM.
Uz rupjmaizes liek svaigu gurķu šķēlītes, salātus no olām, sāls, pipariem un majonēzes, virsū uzliek tīrītas vārītas garneles
RECEPTE
Pašu gatavota majonēze
Vārītu olu ēdieniem majonēze ļoti piestāv. Nesteidzīgā brīvdienu gaisotnē to var pagatavot arī mājās. Ņem divus lielus olu dzeltenumus, pievieno divas ēdamkarotes etiķa un puto 20 sekundes, līdz izveidojas viendabīga emulsija. Tālāk pievieno rafinētu augu eļļu: pavisam vajag 1,5 glāzes eļļas. Vispirms mērcei pielej ¼ glāzi eļļas un turpina putot. Pievieno šķipsniņu sāls un, ja vēlas, tējkaroti sinepju pulvera, tad atkal ¼ glāzi eļļas, nepārtraucot putošanu. Ar katru jaunu eļļas porciju majonēzei jākļūst arvien biezākai un beigās jāsasniedz raksturīgā konsistence.