Vītinātu gaļu, ko sagriež plānās šķēlēs, gatavo no praktiski jebkuras gaļas – liellopa, aļņa, vistas, tītara, strausa un medījumu, arī strausa gaļas, pievienojot sāli un garšvielas. To var ērti ņemt līdzi ceļojumos un pārgājienos.
Mēdz uzskatīt, ka tā ir lieliska piedeva pie alus, taču, protams, ar to pa retam var papildināt jebkuru ēdienreizi. Ir vērtīga, jo tai nepievieno konservantus, izņemot sāli un garšvielas. Otrkārt, ja to ilgi uzglabā, šādam produktam garša nemainās. Treškārt, tā ir kā ātrā palīdzība, kad mājās ierodas negaidīti ciemiņi. Mājās pagatavot vītinātu gaļu nav sarežģīti. Viens no variantiem – sagriež gaļu 20 līdz 25 cm garos, 5 līdz 7 cm platos un apmēram centimetru biezos gabalos. Atsevišķi sagatavo garšvielas. Piemēram, pusotram kilogramam gaļas ņem 60 g sāls, 2 g piparu, 15 g cukura, 3 g sodas, 15 g koriandra, ko pirms tam apcep un samaļ kafijas dzirnaviņās. Visas garšvielas samaisa. Sagriezto gaļu apslaka ar ābolu etiķi un apsmērē ar garšvielām. Gaļu liek ledusskapī uz 12 stundām. Periodiski vienu vai divas reizes jānolej sūkalas. Gatavo ūdens un etiķa maisījumu (uz litru ūdens ņem 200 g etiķa), gaļu liek tajā un tur piecas minūtes. Izņem gaļu, nosusina ar papīra dvieli un pārkaisa no visām pusēm ar koriandra un melno piparu maisījumu (attiecībā 5:1). Var pievienot jebkuru garšvielu pēc izvēles. Tad gaļu kaltē. Ņem nerūsējošas stieplītes (var izmantot kancelejas saspraudes) un veido āķīšus. Gaļu uz tiem liek kaltēties divas līdz trīs dienas. Vēlams, lai telpā ir viegls caurvējš.
Andis BRĒMANIS, dietologs
– Vītināta gaļa ir diezgan sāļa. Izmantojot vītināšanu, gaļu iespējams ilgāk saglabāt. Šādā gaļā, protams, saglabājas tās labās īpašības, tikai mīnuss – sāls piedeva,tāpēc šādu produktu lielā daudzumā nevajadzētu izmantot. Taču kā delikatesi, nevis ikdienas ēdienu, vītinātu gaļu var lietot, it īpaši kombinējot ar šobrīd pieejamiem dažādiem zaļumiem un dārzeņiem – redīsiem, gurķiem un tomātiem. Ar vītinātas gaļas izmantošanu it īpaši jāuzmanās tiem, kam ir problēmas ar asinsspiedienu vai citas veselības problēmas, kad sāli nav ieteicams lietot pārlieku daudz.
RECEPTES
Uzkoda no vītinātas gaļas un gurķiem
Sastāvdaļas: 100 g vītinātas gaļas, 100 ml gaļas buljona, 100 g krējuma, 50 g konservētu zaļo zirnīšu, 4 gurķi, citrons, pētersīļi, koriandrs, 3 ēdamkarotes sasmalcinātu diļļu.
Pagatavošana: gurķus nomazgā, sagriež tievos salmiņos, pievieno dilles un pusi citrona sulas. Lai pagatavotu mērci, miltus apcep eļļā, pievieno buljonu, gaida, kad tas sāk vārīties, atstāj uz lēnas uguns, lai sabiezē. Pievieno krējumu, sāli, piparus, timiānu, gaida, lai sāk vārīties, pievieno pētersīļus. Gurķus sajauc ar mērci, liek uz šķīvja, malās – iepriekš novārītu vītinātu gaļu. Rotā ar otru pusi citrona, zaļiem zirnīšiem, koriandra zariņiem.
Soļanka ar vītinātu gaļu
Sastāvdaļas: 2 l ūdens, 200 g vītinātas liellopa gaļas, 2 skābi gurķi, 50 g olīvu, 100 g brūkleņu, 2 sīpoli, 3 ēdamkarotes tomātu mērces, ēdamkarote miltu, 2–3 ēdamkarotes augu eļļas, sāls, pipari, cukurs, zaļumi.
Pagatavošana: vītināto gaļu smalki sagriež, pielej ūdeni, pievieno sāli, piparus un vāra 10 minūšu. Pievieno apceptus sīpolus, tomātu mērci, cukuru un sautē 10 minūšu. Pievieno apceptus miltus, samaisa un uzvāra. Salmiņos sagrieztus gurķus viegli apcep, liek virsū vāku, sautē 5 minūtes. Pievieno zupai un vāra 10 minūšu. Rotā ar smalki sagrieztiem zaļumiem, olīvām un brūklenēm.