Kopš pērnā gada vasaras Rīgā atvērts uzbeku virtuves restorāns Čaihana sato, kura interjera dizainā ietverti Austrumu elementi.
«Esam apvienojuši Uzbekistānas kolorītu un modernu eiropiešu stilu, lai restorāns būtu piemērots mūsu apmeklētājiem,» stāsta restorāna Čaihana sato līdzīpašniece Jeļena Kašina.
Lai atvērtu restorānu, īpašnieki varākkārt devušies pieredzes braucienā uz Uzbekistānu, kur iepazinušies ar tās tradīcijām, vēsturi un, protams, virtuvi. Lai Latvijā pa īstam uzburtu uzbeku tautai raksturīgo kolorīto vidi, tur viesojusies arī dizainere Anda Ozoliņa, kas ir restorāna skaistā dizaina autore.
Ceļojumu laikā tapušie fotouzņēmumi tagad izvietoti restorānā pie sienas. «Ir priekšmeti, kas atvesti no Uzbekistānas, ir tādi, ko atradām tepat, Latvijā.» Mierīgie smilšu un gaiši zilie toņi izvēlēti ne vien interjerā, tam pieskaņoti arī tērpi oficiantēm ar šādu krāsu gammu. Mēbeles izgatavotas pēc pasūtījuma Latvijā. Veidojot interjera dizainu ar vietējiem iedzīvotājiem noslēpumainās Uzbekistānas nacionālajām iezīmēm, pārdomāta katra nianse – ar roku izšūtie spilveni, galdauts – dekors, trauki un citas interesantas detaļas, kas priecē apmeklētājus un vienlaikus sniedz viņiem arī izglītojošu informāciju.
Plovam restorāna ēdienkartē ir īpašs statuss, jo uzbeku virtuvē tas ir viena no galvenajām vērtībām. Ikviens apmeklētājs var iepazīties ar pie sienas izvietotajiem uzbeku ēdienos izmantoto dažādu rīsu šķirņu aprakstiem.