Improvizācijas meistars

© F64

Aģentūras Magic FIB radošais direktors Aivars Līpenītis atzīst, ka dienas laikā cenšas ievērot visas ēdienreizes un ēst veselīgi.

«Maltīti cenšos arī pats gatavot, lai gan tas vairāk izdodas vakaros un brīvdienās. Domāju par to, lai ēdiens nebūtu trekns, un cenšos ar līkumu iet ātrās ēdināšanas restorāniem, ja nu vienīgi reizi pusgadā tos apmeklēju, lai neaizmirstu, kāds ir piedāvājums,» uzsver Aivars Līpenītis.

Viņš teic, ka dzimis laukos, tāpēc kopš bērnības pieradis pie pašu audzētiem labumiem, no kuriem var pagatavot dabisku un gardu maltīti. «Bērnībā laikam iznāca ēst treknāku nekā tagad, jo pie tā ir arī grūtāk tikt,» secina vīrietis.

Daudz salātu

Ikdienā Aivars obligāti ievēro, ka ēdienreizē vakarā jābūt salātiem un ļoti daudz. «Neatzīstu, ka tiek ēsts daudz gaļas, daudz kartupeļu un klāt mazs gurķītis. Laukos dzīvojot, pieradu, ka tur ir dažādi salāti, garšaugi, no kuriem daļa rudenī pārvērsti konservos.» Joprojām kopā ar Aivaru uz Rīgu no laukiem atceļo dārzeņi un mammas gatavotie konservi. «Ir dienas, kad man gaļu neprasās, tad izvēlos pākšaugus – zirņus vai pupas. Protams, uzskatu, ka gaļa ir jāēd, jo tiem, kas to nelieto, jāuzņem daudz vitamīnu.» Aivars ir pārliecināts, ka ēst var visu, svarīgākais – kā ēdiens ir pagatavots, vai nav pārcepināts taukos, un, galvenais, tam jābūt svaigam. Viņam patīk gatavot tikai vienai ēdienreizei, lai nav jāsilda un būtu veselīgāk. «Mikroviļņu krāsns man mājās nav un nekad arī nebūs. Tajā uzsildot, ēdiens maina garšu.»

Ar ēst gatavošanu esot tā, ka reizēm uznākot iedvesmas brīži, kad griboties cept un vārīt, bet citreiz aprobežojas ar kaut ko vienkāršu un ātri pagatavojamu. «Man patīk improvizēt. Zinu daudzas dažādas receptes. Nekad neizmantoju tikai vienu, bet iedvesmojos no vairākām. Ir laba sajūta, kad var atvērt ledusskapi un galvā izdomāt, ko var sakombinēt un kādas garšvielas pievienot.» Viņš septiņus gadus ar domubiedriem darbojās portālā receptes.lv, sākumā apkopojis un rediģējis receptes, vēlāk bijis interneta vietnes vadītājs, tāpēc uzkrājis vērtīgu pieredzi.

Turviniekiem cepa kūkas

Aivars minimāli izmanto sāli. «Tā arī ir garšviela. Var izvēlēties, vai ēdienam izmantot tikai vienu garšvielu – sāli vai cukuru, vai tomēr pievienot arī citas un sajust tās. Sāls nosit pārējo garšu.» Pirmie mēģinājumi pašam gatavot bijuši, pirms vēl nebija uzsāktas skolas gaitas. Pamatskolā mācoties, iepaticies cept kūkas un kēksus. «Manējiem tās bija apnikušas, bet es nevarēju sagaidīt, kad viņi iepriekšējo apēdīs, jo vēlējos cept nākamo. Tās gatavot man pat patika vairāk nekā otros ēdienus.» Ar cepumiem neaizrāvies, jo tie ir maziņi un prasa lielu piņķerēšanos. «Torti esmu mēģinājis uzcept, taču ar to ir tāpat kā ar cepumiem – daudz jāņemas.»

Mācās aizstāt

Aivars teic, ka, ielūkojoties pavārgrāmatās, ko bieži vien saņem dāvanās, var atrast daudz interesanta, taču dažkārt esot grūti atrast visas nepieciešamās sastāvdaļas. «Protams, ir jau arī aizstājēji, taču tas nav īsti tas, ko gribētos. Agrāk, kad nebija nopērkams Mascarpones siers, tiramisu kūku daudzi gatavoja no saldā krējuma vai biezpiena kopā ar cepumiem, taču tā jau bija cepumu un putukrējuma, nevis tiramisu torte,» viņš vērtē. Viena no paša biežāk gatavotajām kūkām ir biezpiena un jogurta, ko ņem vienādās proporcijās, pievieno želatīnu un pienā izmērcētus Selgas cepumus. Formā liek kārtām biezpiena un jogurta masu un cepumus, pa vidu pēc izvēles kārto augļus.

Aivara Līpenīša iemīļota recepte

Makaroni ar malto gaļu

• Sastāvdaļas: pilngraudu makaroni, maltā gaļa, sīpoli, ķiploki, burkāni, tomātu pasta, čili, baziliks, cietais siers.

• Pagatavošana: uz pannas apcep sīpolus un ķiplokus. Apcep malto gaļu. Sajauc ar novārītiem makaroniem, pievieno rīvētus burkānus, tomātu pastu, čili, baziliku un nedaudz sautē. Kad gatavs, pārkaisa ar rīvētu sieru.

Svarīgākais