Pavasari gaidot – zaļie lociņi

© F64 Photo Agency

Varbūt arī jums uz palodzes šobrīd sazēlis kāds sīpols. Dažādu diedzētu sēkliņu un dīgstu ēšana uz pavasara pusi nākusi modē, jo ļoti gribas svaiguma, vitamīnu, enerģijas.

Visparastākais uz palodzes audzējamo zaļumu veids, kas neprasa īpašu piederumu un sēklu iegādi, ir tieši lociņi. Tos var audzēt speciāli vai vienkārši tāpēc, lai nebūtu jāizmet sīpoli, kas dzen asnus.

Ja grib uz palodzes izaudzēt nopietnāku loku ražu, sīpoliem nogriež augšiņas, tos uz vienu dienu izmērcē vājā zilo graudiņu šķīdumā, pēc tam stāda aplaistītā augsnē podiņos vai kastītēs un plānā kārtiņā apber ar zemi. Ja iespējams, iestādītos sīpolus sākumā tur siltā un tumšā vietā, bet, kad izlien pirmie lociņi, pārvieto tur, kur netrūkst gaismas. Var sadīgušus sīpolus vienkārši salikt uz augsnes vai trauciņos ar ūdeni, lai apakšējā daļa būtu iemērkta – kaut kādi loki izaugs arī tā. Un galu galā var arī doties pēc lokiem uz tirgu vai veikalu, jo tie ir jāēd, ja vien ārsts nav šo prieku aizliedzis kādu gremošanas trakta vai aknu slimību dēļ. Apēdot ap 70 gramiem loku, tiek nodrošināta C vitamīna dienas norma; tāpat organisms saņem karotīnu, no kura rodas A vitamīns; cinku, kas nepieciešams acu, ādas un matu veselībai; dzelzi, kalciju, magniju, fosforu, fluoru un arī sēru, kam jāpateicas par loku aso aromātu, kas ne visiem tīk. Senie grieķi esot uzskatījuši lociņus par svētiem un dziednieciskiem, tomēr bagātam un dižciltīgam cilvēkam labais tonis liedzis ost pēc sīpoliem. Toties Senajā Romā lokus ēduši visu sabiedrības slāņu pārstāvji, jo īpaši karavīri, jo uzskatīts, ka tie piešķir spēku, vīrišķību un drosmi.

Lociņi satur arī fitoncīdus – bioloģiski aktīvas vielas, kas nomāc mikrobu attīstību, tāpēc tos bieži iesaka lietot, kad plosās dažādas infekcijas. Loki nedaudz veicina ēstgribu, uzlabo gremošanu un palīdz pazemināt «sliktā» holesterīna līmeni.

Ja loku ir daudz, tos var izmantot sautējumos, siltajos gaļas ēdienos, pīrādziņos, pankūkās, pelmeņos, makaronu ēdienos un, izrādās, var pat skābēt, sagrieztus 1 – 2 cm garos gabaliņos, kārtām pildot stikla burkās, uzkaisot sāli un uzliekot slogu. Bet šobrīd priekšroka dodama svaigiem lociņiem – salātos, uz sviestmaizēm un omletēm, zupās un otrajos ēdienos, kopā ar biezpienu vai jogurtu. Tie palīdz vieglāk tikt galā ar spēku izsīkumu, miegainību un citām parādībām, ko izraisa tā sauktais pavasara nogurums. n

**

Baklažāni ar lokiem

• Sastāvdaļas. Divi nelieli baklažāni, 50 g loku, piecas ķiploku daiviņas, viena tējkarote svaiga rīvēta ingvera, viens čili pipars, eļļa cepšanai;

mērcei: trīs ēdamkarotes tumšās sojas mērces, divas ēdamkarotes brūnā cukura, viena ēdamkarote galda etiķa (9%), četras ēdamkarotes ūdens, sāls, malti melnie pipari – pēc garšas.

• Pagatavošana. Baklažānus pārgriež gareniski, pēc tam sagriež aptuveni centimetru biezos gabaliņos, apcep sakarsētā eļļā. Mērcei paredzētās sastāvdaļas sajauc kopā. Lociņus sīki sagriež, ķiploku daiviņas sagriež plānās šķēlītēs, čili piparu – gredzentiņos, to visu apcep atsevišķā pannā. Pievieno baklažāniem, pārlej ar mērci, samaisa un karsē trīs minūtes.

Olu kultenis ar lociņiem

• Sastāvdaļas. 20 g lociņu, trīs olas, ēdamkarote cūku tauku, sāls.

• Pagatavošana. Lokus sīki sagriež, liek pannā kopā ar taukiem un izsautē, vienmērīgi izlīdzina uz pannas, pārlej ar sakultām olām, kam pievienots sāls, cep kulteni gatavu, palaikam apmaisot.

Lociņu salāti ar olām un āboliem

• Sastāvdaļas. 200 g lociņu, divi āboli, viens burkāns, 50 g rīvēta puscietā siera, divas vārītas olas, majonēze, diļļu un pētersīļu zaļumi.

• Pagatavošana. Lokus sīki sagriež un pārlej ar aukstu ūdeni, āboliem izgriež serdes, bet atstāj mizu, tos sagriež salmiņos, burkānu sarīvē uz sakņu rīves. Olas sagriež ripiņās, kārto salātu traukā. Lokus notecina, sajauc ar burkāniem un āboliem, pārliek olām, pārlej ar

majonēzi un pārkaisa ar rīvētu sieru.

Rotā ar zaļumiem.

Lociņu un dārzeņu salāti sinepju mērcē

• Sastāvdaļas. 200 g lociņu, piecas vārītas olas, divi vidēji lieli tomāti, viens burkāns, viena neliela paprika;

mērcei: viens vārītas olas dzeltenums, viena ēdamkarote sinepju, četras ēdamkarotes augu eļļas, sāls, malti melnie pipari.

• Pagatavošana. Olas sakapā, lokus sīki sagriež, tomātus sagriež šķēlītēs, papriku un burkānu – strēmelītēs. Mērcei olas dzeltenumu saberž, pievieno sinepes, sāli un piparus, pa daļām pievieno eļļu, visu laiku maisot un sekojot, lai mērce nezaudētu viendabīgumu. Lokus sajauc ar olām, liek salātu traukā, pārlej ar mērci, rotā ar pārējiem dārzeņiem.

Lociņu, zirņu un vistas filejas salāti

• Sastāvdaļas. 100 g lociņu, 50 g vārītu pelēko zirņu, 50 g kūpinātas vistas filejas, 3 – 4 ķiršu tomātiņi, 20 g dzeltenās

paprikas, nedaudz diļļu zaļumu;

mērcei: trīs ēdamkarotes baltvīna etiķa, trīs ēdamkarotes olīvu eļļas, šķipsniņa cukura, šķipsniņa sāls, malti melnie pipari.

• Pagatavošana. Mērcei domātās sastāvdaļas sakuļ viendabīgā masā. Lokus sīki sagriež, vistas fileju un papriku sagriež kubiņos, tomātiņus – uz pusēm, pievieno zirņus, sajauc. Pārlej ar mērci, uzkaisa kapātas dilles.

Cūkgaļas veltnīši ar lokiem

• Sastāvdaļas. 6 šķēlītes cūkgaļas filejas, 100 g lociņu, viena ķiploka daiviņa, 100 g puscietā siera, viena ola, rīvmaize, sāls, eļļa cepšanai.

• Pagatavošana. Gaļas šķēlītes izdauza ar āmuriņu, uzkaisa sāli. Lokus sagriež, sieru sarīvē, sajauc, pievieno spiedē saspiestu ķiploka daiviņu. Pildījumu liek uz gaļas šķēlītēm, satin veltnīšos, sasprauž ar iesmiņiem, apviļā sakultā olā un rīvmaizē, liek sakarsētos taukos uz pannas, apcep no abām pusēm. Pēc tam pārliek iesildītā cepeškrāsnī un cep, līdz veltnīši mīksti. Pirms pasniegšanas iesmiņus uzmanīgi izvelk.

Pīrādziņi ar lokiem

• Sastāvdaļas. 600 g saldētas kārtainās bezrauga mīklas, ola, sezama sēkliņas; pildījumam: 600 g loku, divas cieti vārītas olas, 50 g sviesta, sāls pēc garšas.

• Pagatavošana. Mīklu atlaidina, kā norādīts uz iepakojuma. Lokus sīko sagriež, olas sakapā, pievieno izkausētu sviestu, sāli un sajauc. Mīklu sagriež kvadrātiņos, uz katra liek pildījumu, pārloka un aizspiež maliņas. Liek uz ietaukotas plāts, pārziež ar sakultu olu, liek iesildītā cepeškrāsnī un cep aptuveni 15 minūtes.

NODERĪGI

Elpas atsvaidzināšanai pēc loku ēšanas iesaka:

• apēst mazu gabaliņu rupjmaizes, ko apmērcē augu eļļā

• apēst pāris grauzdētu valriekstu

• lēni sakošļāt pētersīļa zariņu

• sagrauzt 2 – 3 kafijas pupiņas

• izkošļāt citrona šķēlīti

Svarīgākais