Melnas, krunkainas un garšīgas

© nra.lv

Melnās plūmes īpaši izceļas žāvēto augļu daudzveidībā, un ne jau tikai tāpēc, ka palīdz cilvēkiem risināt dažādas vēdera problēmas. Žāvētas plūmes garšo tiem, kuriem par saldu šķiet rozīnes, dateles, papaijas un citi augļi, jo labas kvalitātes plūmei piemīt arī neliels patīkams skābumiņš.

Klasiski latviskā skatījumā žāvēto plūmju vieta ir maizes zupā, biezajā ķīselī, rupjmaizes kārtojumā vai kādā citā saldā ēdienā. Bet tām nav nekādas vainas arī zupās, salātos, sāļajās uzkodās un gaļas ēdienos, tikai jāatrod īstās proporcijas – tādas, kas garšo. Cita starpā tiek apgalvots, ka žāvētās plūmes palīdz gaļai ilgāk saglabāties svaigai.

Parasti žāvēšanai izvēlas tos augļus, kuri, zaudējot ūdeni, saglabā savas vērtīgās īpašības, tikai daudz koncentrētākā veidā. No aptuveni pieciem kilogramiem svaigu plūmju var iegūt vienu kilogramu žāvētu plūmju. Tajās ir augsts ogļhidrātu saturs, organiskās skābes, pektīnvielas, balastvielas un daudz kālija – vairāk nekā 700 mg 100 gramos, tāpēc žāvētas plūmes jau izsenis atzītas par produktu, kas labvēlīgi ietekmē sirds veselību, palīdz regulēt ūdens un sāļu vielmaiņu un kam piemīt arī viegla urīndzenoša iedarbība. Vislabāk pazīstama, protams, ir žāvēto plūmju ietekme uz gremošanas trakta darbību. Ja mazkustīga dzīvesveida vai nepareiza uztura ietekmē vēders kļuvis kūtrs, bet negribas lietot medikamentus, vakarā jāaplej dažas žāvētās plūmes ar karstu ūdeni, bet no rīta ūdens jāizdzer un plūmes jāapēd. Protams, jādomā arī par to, kā laboties – racionālāk ēst un vairāk kustēties. Lai gan žāvēto plūmju enerģētiskā vērtība nav ļoti zema (ap 250 kCal 100 gramos), tievētāji ir atklājuši, ka plūmes palīdz samazināt svaru. Tajās ir arī antioksidanti fenoli, kas palīdz neitralizēt brīvos radikāļus – superoksīda anjonus; betakarotīns – A vitamīna avots, kas cita starpā noderīgs aterosklerozes, diabēta un dažādu iekaisīgu slimību profilaksei.

Ja gribas pagatavot no žāvētām plūmēm kādu ēdienu, variantu netrūkst, bet tie, kuri nespēj atrast recepti sev pa prātam, var izdomāt kādu jaunu versiju. Plūmēm ir vieta ne tikai pildītajā Ziemassvētku zosī un Lieldienu pashā, bet arī dienišķajā putrā un kompotā, dažā labā zupā, pie sautētiem vistu šķiņķīšiem, gaļas veltnīšos, kopā ar aitu vai liellopu gaļas ēdieniem un daudz kur citur. Ja negribas nopūlēties ar gatavošanu, var tāpat vien apēst dažas žāvētas plūmes dienā.

Pīrāgs ar kazu sieru, gaļu un žāvētām plūmēm

Sastāvdaļas. 1,5 glāzes miltu, pusglāze ūdens, viena ēdamkarote augu eļļas, viena ēdamkarote sausā garšaugu maisījuma pēc izvēles, 10 plānas kūpinātas cauraugušas cūkgaļas šķēlītes, 250 g žāvētu plūmju bez kauliņiem, 100 g kazu siera.

Pagatavošana. Glāzi miltu ber kaudzītē uz mīklas dēļa, vidū izveido bedrīti, tajā ielej ūdeni, eļļu un ieber garšaugu maisījumu, samīca viendabīgā masā un piemīca atlikušos miltus. Mīklu saveļ bumbā, ieliek plastmasas maisiņā un vienu stundu atstāj ledusskapī. Cepeškrāsni iesilda vidējā karstumā. Ietaukotu veidni izklāj ar mīklu, pārliek ar piecām kūpinātās gaļas šķēlītēm, plūmēm un šķēlītēs sagrieztu sieru, virsū liek atlikušo gaļu. Cep aptuveni 45 minūtes.

Rupjmaizes biskvīta rulete ar žāvētām plūmēm

Sastāvdaļas. Biskvītam: piecas olas, piecas ēdamkarotes rudzu rīvmaizes, piecas ēdamkarotes cukura, šķipsniņa sāls, šķipsniņa kanēļa. Pildījumam: nepilna glāze žāvētu plūmju bez kauliņiem, 50 ml brendija, 250 ml saldā krējuma, vaniļas cukurs, viena ēdamkarote cukura, putukrējuma stindzinātājs.

Pagatavošana. Plūmes aplej ar brendiju un izmērcē. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus saputo ar četrām ēdamkarotēm cukura, līdz tas izšķīst un masa pieaug tilpumā aptuveni četras reizes. Olu baltumus saputo stingrās putās ar šķipsniņu sāls un vienu ēdamkaroti cukura. Dzeltenumiem pievieno rīvmaizi un kanēli, viegli samaisa, iecilā baltumus. Mīklu lej uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, liek iesildītā cepeškrāsnī un cep, līdz biskvīts gatavs. Vēl siltam uzkaisa nedaudz smalkā cukura, vienā plāts galā uzliek mīklas rulli vai piemērota diametra pudeli, ar papīra palīdzību uzmanīgi satin biskvītu ap to un tā ļauj atdzist. Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, īsi pirms putošanas beigām pievieno stindzinātāju. Biskvītu uzmanīgi atritina, noņem papīru, pārliek ar plūmēm un putukrējumu. Satin ruleti, galus aizziež ar putukrējumu. Liek ledusskapī vismaz uz stundu. Pasniedzot ar robotu nazi griež šķēlēs.

Cūkgaļas rulete ar žāvētām plūmēm

Sastāvdaļas. 800 g cūkgaļas mīkstuma, viens neliels burkāns, 30 g pistāciju, sešas žāvētas plūmes, maza šķēlīte žāvēta speķa, sāls, pipari, viena ēdamkarote krējuma, tējkarote paprikas pulvera.

Pagatavošana. Gaļas gabalu iegriež, lai iznāktu liela plakana šķēle, izdauza ar āmuriņu, uzkaisa sāli un piparus, vienmērīgi pārliek ar plānās strēmelēs sagrieztu speķi, salmiņos sagrieztu burkānu, lobītiem pistāciju riekstiem un plūmēm; satin stingru veltni, nosien ar diegu. No ārpuses ierīvē ar sāli, ieziež ar krējumu, kas sajaukts ar paprikas pulveri, ietin pārtikas plēvē un uz stundu ievieto ledusskapī. Iesilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem, liek ruleti piemērotas formas cepamajā traukā, pielej nedaudz ūdens, cep apmēram stundu, laiku pa laikam aplaistot ar cepeša šķidrumu. Gatavu ruleti atbrīvo no diegiem un griež pabiezās šķēlēs. Var pasniegt arī aukstajā galdā – tādā gadījumā diegus nenoņem, bet ruleti liek starp diviem dēlīšiem, uzliek slogu un atdzesē. Pēc tam atbrīvo no diegiem un griež plānās šķēlītēs, kārto uz lēzena šķīvja kopā ar zaļumiem.

Vistu šķiņķīši ar žāvētām plūmēm vīnā

Sastāvdaļas. Astoņi vistu šķiņķīši, 0,75 l sarkanvīna, trīs ēdamkarotes riekstu eļļas, 25 g sviesta, divi vidēji lieli sarkani tomāti, viena ēdamkarote miltu, viena lauru lapa, neliels svaiga timiāna dzinums, 20 žāvētu plūmju bez kauliņiem, viena apelsīna miziņa, sāls un cukurs pēc garšas, pētersīļu zaļumi.

Pagatavošana. Vīnu lej katliņā un vāra 15 minūtes, atdzesē, pārlej vistu šķiņķīšiem, kas ieberzēti ar sāli. Marinē 15 minūtes, tad šķiņķīšus izņem un nosusina, vīnu saglabā mērcei. Lielā, dziļā pannā sakarsē eļļu, tajā apcep vistu šķiņķīšus no abām pusēm, tad samazina uguni un pievieno sviestu, cep vēl 10 minūtes. Šķiņķīšus izņem no pannas, tajā liek sīki sagrieztus nomizotus tomātus, sautē uz lielas uguns divas minūtes. Pievieno miltus, maisot apcep (jāuzmanās, lai neveidotos kunkuļi), tievā strūklā, nepārtraucot maisot, lej klāt vīnu, atliek pannā atpakaļ šķiņķīšus un pielej ūdeni tā, lai tie būtu pārsegti. Pieliek lauru lapu, timiānu, apelsīna miziņu un žāvētās plūmes, uzvāra un sautē uz mazas uguns, līdz gaļa mīksta. Pasniedz ar vārītiem rīsiem, uzkaisa sasmalcinātus pētersīļus.

NODERĪGI

• Kvalitatīvas žāvētas plūmes ir salīdzinoši lielas un gaļīgas, mīkstas, ar viegli atsperīgu konsistenci.

• Labu žāvētu plūmju krāsa ir melna, gandrīz zilgana. Brūna krāsa var liecināt par nepareizu žāvēšanas režīmu.

• Žāvētu plūmju garšai jābūt saldai, ar vieglu skābumu, bet ne rūgtenai.

• Spīdums kvalitatīvām žāvētām plūmēm nav izteikts. Ja plūmes ir stipri spīdīgas, tās, iespējams, ir apstrādātas ar eļļu, glicerīnu vai glikozes sīrupu un pirms ēšanas noskalojamas siltā ūdenī.

Svarīgākais