Mīkstā pastila

© nra.lv

Pastilu uzskata par vienu no veselīgākajiem saldumiem, jo tajā ir maz tauku. Ja salīdzina ar zefīru, tad pastilā ir divas reizes mazāk cukura. Tai ir izteikta augļu garša un maigāka konsistence.

Pastilā ir daudz pektīnu, kas izvada no organisma toksīnus, pazemina holesterīna līmeni asinīs un uzlabo gremošanu. Lai arī par saldumiem, kas tik ļoti garšo, parasti teic, ka tajos ir daudz kaloriju un cukura, tomēr jāatceras, ka arī cukurs organismam noteiktā daudzumā ir noderīgs. Pastilu gatavo no dažādiem augļiem, to mīkstumu izberž caur sietu, sajauc ar cukuru, cukura sīrupu vai medu, lai iegūtu putojošu masu. Ja tiek izmantots medus, tad pirms jaukšanas arī to vajag saputot, līdz tiek iegūta balta masa. Pastilas konsistence ir atkarīga no putošanas, to var uzlabot, ja pastilai pievieno olu baltumu. Labu pastilu var iegūt no rudens šķirņu āboliem, īpaši no Antonovkas. Atliek pievienot dažādas augļu sulas un ogu biezeni. Lai pagatavotu dažādus pastilu veidus, ņem cukura un olu baltumu, taču cukuru vēlams pievienot beigās. Ja cukura ir par daudz, tad pastila ir smaga un viskoza, zaudē irdenumu. Mājas apstākļos pastilu labāk cept papīra kārbiņās vai traukā, bet, ja pastilu gatavo daudzslāņainu, tad pēdējās kārtas jāliek virsū, kad apakšējās ir apžuvušas. Pastilu cep mērenā temperatūrā, taču nepārsniedzot cepšanas laiku, citādi tā kļūst tumšāka un sausa. Tā jāglabā sausā vēsā vietā.

NODERĪGI

• Ja, paņemot pastilas iepakojumu, mīkstie saldumi izrādās cieti, tad katlā jāuzsilda nedaudz ūdens un gabaliņi jāieliek maisiņā, jāaiztaisa un jāieliek katliņā.

Siltuma ietekmē pastila kļūs mīksta.

RECEPTES

Pastila no ķiršiem

Sastāvdaļas: kilograms ķiršu biezeņa, četras ar pusi glāzes cukura.

Pagatavošana: ķiršus bez kauliņiem vāra uz vājas uguns, kamēr rodas sula. To nolej, mīkstumu izberž caur sietu, pievieno cukuru un vāra, kamēr iegūst biezu masu. Ielej to nelielos trauciņos un atdzesē. Apkaisa no abām pusēm ar cukuru, liek ne pārāk karstā cepeškrāsnī un, tiklīdz sāk veidoties garoziņa, atdzesē, un nedaudz vēlreiz ieliek cepeškrāsnī. Tā vēlams darīt trīs reizes, pārkaisīt atkal ar cukuru un pārklāt ar papīru, un uzglabāt kastītēs vai kārbiņās.

Pastila no aivas, persikiem vai aprikozēm

Sastāvdaļas: kilograms augļu izspaidu, 2,25 glāzes cukura, pusotra glāze ābolu biezeņa.

Pagatavošana: sagatavotos augļus savāra, izberž caur sietu, izspiesto sulu nolej. Izspaidas sajauc ar cukuru, nepārtraukti maisot, iegūst mīklas konsistenci. Ieliek formiņās un cep cepeškrāsnī 60 grādos apmēram stundu. Lai pastila būtu skābena un caurspīdīga, izspaidām vēlams pievienot ceturto daļu ābolu biezeņa.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Kad ir augļu un ogu sezona, tad, protams, tie ir jāēd svaigā veidā. Kad nav sezonas un gribas kādu kārumu, tad tas ir viens no variantiem, kā pie ogām var tikt. Ja gribas kārumu, tad, izvēloties cukura vati vai pastilu, noteikti labāk izvēlēties otro variantu ar ogu un augļu vērtību. Protams, pastila nav jāēd no rīta, pusdienās un vakarā, bet tikai kādu reizi kā kārums. Parasti kārumi saistās ar lielu cukura un tauku daudzumu. Protams, cukurs organismam ir vajadzīgs, ko var dabūt no augļa, burkāna vai cukurbietēm. Tajā pašā laikā cukurs, kas ir attīrītā rafinētā veidā, ko var pievienot, var sastādīt 10 procentus no kopīgajām ikdienā uzņemtajām kalorijām – ar tēju, cukuru vai saldo ēdienu.

Svarīgākais