Gardā pica

© publicitātes foto

Uzskata, ka īstu picu var nogaršot tikai Neapolē, ko dēvē par picas dzimteni. Īstās picas ir plānas, trauslas un tās iesaka cept malkas krāsnī.

Picas mēdz būt ļoti dažādas un ar atšķirīgiem pildījumiem un daudziem nosaukumiem. Pica nevar lepoties ar izcilām tradīcijām un senu vēsturi, sākotnēji tā bija nabadzīgo zemnieku trūcīgs ēdiens, kad neko labāku viņi nevarēja atļauties.

Taču galvenais, ka picu var pagatavot mājās, izmantojot pazīstamas un dažkārt arī īpašākas izejvielas. Mīklu parasti gatavo no miltiem, rauga, eļļas, sāls un ūdens, pildījumam izmanto tomātu mērci, garšaugus un sieru. Pizza Margherita savulaik kļuvusi par visu citu picu recepšu pamatu, jo šo vienkāršo ēdienu ēdusi un slavējusi kāda karaļmeita. Gatavojot picai pildījumu, jāievēro šāds pamatlikums: pildījuma materiāla izvēle un izejvielu daudzums ir atkarīgs no picas cepēja un arī ēdāju gaumes. Tāpēc picu receptēs netiek doti nepieciešamie izejvielu daudzumi pildījumam.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Picas var būt ļoti dažādas, un tās var arī gatavot mājās, taču pamatni var nopirkt veikalā. Svarīgi, kādu picai veido pildījumu. Skatoties uztura piramīdu, apakšējā daļā ir graudaugi tāpat kā picai, nākamajā zonā – dārzeņi un augļi. Dārzeņus parasti izmanto arī picai. Izmanto tomātu pastu, bet lietderīgāk ņemt tomātus un citus dārzeņus, piemēram, papriku un cukini. Nākamajā piramīdas zonā ir gaļa un zivis. Picai vēlams izmantot nevis šķiņķi un desu, bet gaļu, kas iepriekš ir sutināta vai izvārīta, zivi un citas jūras veltes, arī garneles. Gatavojot veģetārās picas, tajās ir daudz dārzeņu, var pielikt sēnes. Jāskatās, lai picai nebūtu pārāk daudz siera un kečupa.

**

RECEPTES

Picas mīkla

• Sastāvdaļas: 25 g rauga, 200 g ūdens, ēdamkarote eļļas, 500 g kviešu miltu, pustējkarote sāls.

• Pagatavošana: iedrupina raugu bļodā, uzlej siltu ūdeni. Maisa, kamēr raugs izšķīst. Pievieno eļļu un sāli. Iemaisa miltus un samīca viendabīgu mīklu. Ļauj stundu rūgt. Liek mīklu uz galda, sadala četrās daļās un izveido no tām apaļus kukuļus. Izveltnē mīklu plānās ripās. Uz mīklas ripām liek picas pildījumu. Cep 225 – 250 grādu karstā cepeškrāsnī 10 līdz 15 minūtes, kamēr picas ir gatavas.

Tunča pica

• Sastāvdaļas: konservēts tuncis, šķiņķis, tomāti, olīvas, paprika, sīpoli, dilles, rīvēts siers.

• Pagatavošana: sagriež šķiņķi, papriku un tomātu kubiņos. Sakapā sīpolus un dilles. Samaisa un uzklāj uz picas pamatnes. Uz tā liek ar dakšiņu sasmalcinātu tunci un šķēlītēs sagrieztas olīvas. Pārkaisa ar rīvētu sieru.

Vegetariana

• Sastāvdaļas: zilā pelējuma siers, šampinjoni, kukurūza, pupiņas, ananāss, paprika, sīpoli vai puravi, olīvas, svaigi tomāti vai nedaudz kečupa, rīvēts siers.

• Pagatavošana: sagriež ananāsus, papriku un sīpolus kubiņos, sēnes – šķēlītēs. Noklāj picas pamatni.

Uzkaisa garšaugus vai picas garšvielu maisījumu.

Uzkaisa sarīvētu cietāku sieru.

**

NODERĪGI

• Gatavojot picas pildījumu, priekšroka jādod svaigiem tomātiem, nevis kečupam.

• Maltās gaļas vietā labāk ir izvēlēties kubiņos, strēmelītēs vai arī lielākās šķēlēs sadalītu gaļu vai šķiņķi.

• No garšaugiem visbiežāk izmanto baziliku, timiānu, estragonu, ķimenes, dilles, pētersīļus un dārza lupstāju.

• Izceptai picai jābūt sulīgai, nevis kraukšķīgai.

• Siers ir picas vāks. Siera kārtai ir jābūt izkusušai.

Svarīgākais