Maigais tofu

Tofu sieru var nosaukt par vienu no universālākajiem un ekonomiskākajiem olbaltumvielu produktiem, kādi vien vispār ir pieejami. Lai pagatavotu tofu, parasti izmanto nigari, kas sastāv no kalcija sulfāta – dabiska minerāla, un sojas pupiņām.

Tofu vēsture ir interesanta, jo to pirmo reizi pagatavoja nejauši. Kāds ķīniešu pavārs pievienoja nigari putrā no sojas pupiņām un rezultātā ieguva biezpienu, ko tagad dēvē par tofu. Tas atšķiras ar zemu kaloritāti un mazu tauku un ogļhidrātu saturu, nesatur holesterīnu, ir labs diētisks produkts.

Tofu pēc konsistences mēdz būt maigs un ciets, blīvs, tāpēc dažreiz to dēvē par biezpienu, bet citreiz – par sieru. Var teikt, ka šim sieram nav nekāda aromāta, taču tas labi uzsūc citas garšas un smaržas, un labi sader ar citām sastāvdaļām. To var jaukt ar jebko, piemēram, sajaucot ar kakao un cukuru, varēs iegūt krēmīgu šokolādes pildījumu tortei, bet tikpat labi ar tofu var papildināt kādu asu un pikantu produktu, pievienot arī zupai. Lai pagatavotu ēdienus no tofu, sieru var pirms tam sasaldēt – tad tas kļūst elastīgāks un «gaļīgāks». To var sasaldēt līdz 5 mēnešiem. Sasaldēts tofu iegūst maigu karameļu krāsu un labi der marinēšanai un cepšanai. Tofu var arī žāvēt.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Sojas pupās, no kā gatavo tofu, ir liels olbaltumvielu saturs. Šādās kaltētās pupiņās olbaltums ir apmēram 30 līdz 35 procenti no sastāva. Šīs pupiņas var samalt un izspiest sulu, no kā iegūst sojas pienu, kuru var ieraudzēt un tālāk iegūt olbaltumvielu koncentrātu jeb biezpienveidīgu masu – ne gluži sieru, ne gluži biezpienu, ko sauc par tofu. Atšķirībā no govs piena vai citu dzīvnieku ražotā biezpiena vai siera tofū ir sojas pupiņām raksturīgās taukvielas un daudz olbaltumvielu. Trešā labā lieta – īpaša viela estragons, kas tiek iegūts no sojas pupiņām un kuru ieteicams lietot sievietēm klimaktēriskā periodā, tad, kad ir hormonāli traucējumi. Tofu var griezt šķēlītēs, kombinēt ar kādu citu produktu, jo tam nav garšas, un tāpēc tas nebūs tik interesants, ja to ēdīs vienu pašu. To var pievienot pie dārzeņu salātiem – būs sātīgs ēdiens.

**

JĀIEVĒRO!

Salāti no tofu un sēnēm

• Sastāvdaļas: 200 g tofu, 400 g konservētu vai sālītu sēņu, puse citrona, 100 g sīpolu, dilles, trešdaļa glāzes valriekstu vai zemesriekstu, sāls, pipari.

• Pagatavošana: tofu sagriež kubikos, pievieno sagrieztas sēnes un sīpolus. Riekstus izmērcē, ķiploku smalki sagriež un pievieno salātiem. Pievieno citrona sulu, augu eļļu, piparus, sāli. Rotā ar zaļumiem.

Japāņu zupa ar tofu

• Sastāvdaļas: 100 g cūkgaļas (vai krevešu), 50 g burkānu, 50 g redīsu, 50 g konservētas kukurūzas, 100 g kartupeļu, 250 g tofu siera, spināts, puravs, 100 g sojas pastas.

• Pagatavošana: sagriež redīsus, burkānus, kartupeļus, puravus un tofu. Kartupeļus izmērcē ūdenī, kamēr vārās buljons, un vislabāk ūdeni mainīt vairākas reizes.

Buljonam sagriež gaļu vai krevetes un novāra litrā ūdens uz lēnas uguns. Krevetes nedrīkst vārīt vairāk kā 3 minūtes. Kad gaļa ir izvārījusies, pievieno burkānus, kartupeļus, redīsus, kukurūzu, pievieno pastu un vāra vēl dažas minūtes. Finālā pirms pasniegšanas pievieno puravus, spinātus un tofu. Pagatavošanas laiks atkarīgs no tā, kāda gaļa tiek izmantota. Ja tiek izmantotas krevetes, gatavošanas beigās var pievienot arī krabju nūjiņas (attiecība 50 pret 50).

NODERĪGI

• Tofu vislabāk uzglabāt ledusskapī nelielā ūdens daudzumā stikla vai emaljētā traukā. Ūdeni ieteicams mainīt katru dienu, bet tofu izlietot nedēļas laikā.

Svarīgākais