Rudenī, kad rīti kļūst vēsāki un dienas tumšākas, silta brokastu bļodiņa var būt īsts glābiņš. Auzu pārslas ir lieliska izvēle – tās ir gan sātīgas, gan viegli pagatavojamas, turklāt tās sniedz organismam vērtīgas šķiedrvielas un lēni sagremojamus ogļhidrātus. Te būs trīs ātras idejas, kā padarīt rīta auzu bļodiņu garšīgāku un rudenim piemērotāku, kopā ar “Healthline.com”.
Veikalos arvien plašāk redzami produkti ar “bezglutēna” marķējumu – sākot no maizes līdz uzkodām un pat dzērieniem. Daudzi šādus produktus izvēlas, uzskatot, ka tie automātiski ir veselīgāki. Taču vai tas patiešām tā ir - skaidro “Healthline.com”.
Šie sezonālie pārtikas produkti, kas bagāti ar šķiedrvielām, antioksidantiem, vitamīniem un minerālvielām, palīdz pazemināt holesterīna līmeni un samazina aplikumu uzkrāšanās risku artērijās.
Iespējams, ka matu izkrišanu laika gaitā izraisa nevis vecums, bet gan tas, ko jūs ēdat un dzerat, - jauni pētījumi liecina, ka daži pārtikas produkti veicina matu izkrišanu, bet citi, gluži pretēji, veicina matu augšanu, raksta “MedicalXpress”.
Pētījumi liecina, ka Okinavas dzīvesveids, tostarp viņu uzturs, veicina ilgmūžību. Saskaņā ar “Verywellhealth”, datiem, Okinavas diētai ir vairākas nenoliedzamas priekšrocības, tostarp pagarināts dzīves ilgums un samazināts ar vecumu saistītu slimību risks, sirds veselība, kā arī svara un cukura līmeņa asinīs kontrole.
Saldie dzērieni, čipsi, pica un ātri pagatavojamās nūdeles, ko daudzi iecienījuši kā ikdienas uzkodas, tagad tiek saistīti ar vīriešu auglības problēmām, raksta “postimees.ee”.
Vai esi ievērojis, ka visveselīgākie ēdieni bieži ir arī viskrāsainākie? Uztura speciālisti bieži iesaka ēst “dārzeņu varavīksni” – tas nozīmē, ka mūsu šķīvī jābūt dažādām krāsām, jo katra no tām slēpj unikālas uzturvielas, kas palīdz gan ķermenim, gan prātam, raksta “Kitchn”.
Visticamāk, patērējam pārāk daudz olbaltumvielu, šīs labvēlīgās uzturvielas, un tas kaitē mūsu viduklim. Bet... ir jāēd olbaltumvielas, kad zaudē svaru?
Fermentētie dārzeņi pēdējos gados kļuvuši par īstu “superproduktu”, par kuru runā gan uztura speciālisti, gan veselīga dzīvesveida piekritēji. Pieaugušie tos labprāt iekļauj savā ēdienkartē, lai stiprinātu imunitāti un rūpētos par zarnu veselību. Bet kā ir ar bērniem – vai fermentētie kāposti, burkāni un citi dārzeņi var būt daļa arī no viņu uztura? Atbilde ir jā, un tas pat ļoti ieteicams – tikai svarīgi to darīt pakāpeniski un gudri, iesaka “hsph.harvard.edu”.
Zaļās pupiņas bieži tiek uztvertas tikai kā vienkārša piedeva vakariņām – blakus kartupeļiem, gaļai vai salātiem. Tomēr pēdējie pētījumi liecina, ka šis pieticīgais dārzenis ir pelnījis daudz lielāku uzmanību. Zaļās pupiņas satur virkni uzturvielu, kas padara tās par īstu sabiedroto sirds veselībai, un tieši tāpēc uzturzinātnieki tās mēdz dēvēt par “mazo sirds aizsargu”, raksta “medicalnewstoday.com”.
Avokado ir bagāti ar kāliju, šķiedrvielām un niacīnu, kam ir galvenā loma cīņā pret iekaisumu. Turklāt šis auglis satur luteīnu un zeaksantīnu - augu barības vielas, kas atbalsta acu veselību, raksta “Health Digest”.
Magnijs ir viens no svarīgākajiem minerālvielu mikroelementiem mūsu organismā – tas iesaistās vairāk nekā 300 bioķīmiskās reakcijās, nodrošinot normālu muskuļu, nervu un sirds darbību, kā arī enerģijas vielmaiņu. Tomēr ikdienas steigā bieži nepievēršam uzmanību tam, vai ar uzturu uzņemam pietiekami daudz magnija. Kā atpazīt, ka organismam tā trūkst? Vairāk par magnija nozīmi lasi “healthline.com”.
Rudens atnes krāšņas ainavas un svaigus rītus, bet līdz ar to arī lielākus pārbaudījumus imunitātei - mainīgais laiks un vēsums bieži vien veicina saaukstēšanās risku, tāpēc īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību uzturam. Par laimi, daba mums tieši rudenī dāvā veselīgus produktus, kas ir īsti supervaroņi cīņā par stipru organismu, raksta “healthline.com”.
Pareiza ēdiena gatavošana arī ir zinātne, turklāt nopietna. Izrādās, ja nepareizi gatavojat vienkāršus ēdienus, sekas var būt ārkārtīgi nopietnas. Ar kuriem pārtikas produktiem virtuvē nedrīkst jokoties.
Mainoties gadalaikiem, kad cilvēka organismam visvairāk nepieciešami vitamīni, var izveidoties vitamīnu un svarīgo minerālvielu deficīts. Ar kādiem augļiem un dārzeņiem papildināt uzturu ražas sezonā un ko par tiem stāsta to krāsa, skaidro BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
Šī diētas pieeja ne tikai palīdzēs zaudēt svaru, bet arī uzlabos veselību. Hārvarda uztura modelis iesaka iztēloties standarta pusdienu šķīvi, garīgi sadalot to četrās atšķirīgās daļās. Katra no tām atbilst noteiktai produktu kategorijai. Uztura speciāliste Marjana Džutova paskaidroja, kā pareizi sastādīt šādu ēdienkarti.
Valdība otrdien apstiprināja ZM rīcības plānu skolēnu ēdināšanas sistēmas pilnveidošanai Latvijā no 2025. līdz 2027.gadam, tostarp paredzot vienotas Skolēnu ēdināšanas padomes izveidi ar skolēnu ēdināšanu saistīto jautājumu koordinācijai.