Lasis un tuncis, kāds ir Omega-3 saturs un veselības ieguvumi

© Foto: pixabay.com

Populāras zivis uz galda ir lasis un tuncis. Tās var šķist vienlīdz veselīgas, taču vienā no tām ir vairākas reizes vairāk omega-3 taukskābju, ziņo Verywell Health.

Kur ir vairāk omega-3 taukskābju

Lasī ir 1,83 g omega-3 taukskābju uz porciju, bet tuncī ir 0,1 g.

Saskaņā ar veselības institūtu datiem omega-3 taukskābes ir būtiskas vispārējai veselībai un, iekļaujot tās sabalansētā uzturā, var palīdzēt atbalstīt kognitīvās funkcijas, sirds veselību un citas funkcijas. Pieaugušām sievietēm dienā nepieciešami 1,1 grami omega-3 taukskābju, bet vīriešiem - 1,6 grami.

Ir vairāki omega-3 taukskābju veidi, tostarp:

  • Alfa-linolēnskābe (ALA) - atbalsta sirds veselību,
  • Dokozaheksaēnskābe (DHA) - atbalsta smadzeņu un acu veselību,
  • Eikozapentaēnskābe (EPA) - atbalsta sirds un smadzeņu veselību, mazina iekaisumu un veicina vispārējo labsajūtu.

Lasis / Foto: freepik.com

Organisms dabiski neražo omega-3 taukskābes, tāpēc ir svarīgi tās iekļaut uzturā. Regulāra šo zivju lietošana sniedz tādus ieguvumus veselībai kā:

  • Samazina sirds un asinsvadu slimību risku;
  • Atbalsta augļa smadzeņu un acu attīstību grūtniecības laikā;
  • Samazina noteiktu vēža veidu risku;
  • Atbalsta kognitīvo veselību;
  • Potenciāli mazina reimatoīdā artrīta simptomus;
  • Svaigs tuncis satur augstu dzīvsudraba līmeni.

Zivju audzēšanas, nozvejas, uzglabāšanas un iepakošanas vieta var ietekmēt dzīvsudraba līmeni. Parasti audzētās sugas ir visdrošākās, pateicoties stingri kontrolētai videi. Izvēloties jūras veltes un to iegādes vietas, ņemiet vērā dzīvsudraba līmeni:

  • Audzēts lasis - 18,1 µg/kg;
  • Savvaļas lasis - 56,3 µg/kg;
  • Svaigs tuncis - 340 µg/kg;
  • Konservēts tuncis - 77 µg/kg;

Tuncis / Foto: freepik.com

Runājot par zivju patēriņu, ir svarīga arī tekstūra:

Lasim ir sviestaina, nedaudz salda garša un maiga tekstūra. Tā vieglā, delikātā tekstūra vislabāk piemērota cepšanai, vārīšanai vai cepšanai pannā.

Tuncim ir gaļas garša un stingra, blīva tekstūra. Tas ir piemērots gandrīz jebkurai gatavošanas metodei, sākot no grilēšanas līdz cepšanai cepeškrāsnī.