Diēta, kas var glābt miljoniem dzīvību

© Depositphotos

Globāla "planētas veselīga uztura" (PHD) ieviešana varētu glābt miljoniem dzīvību katru gadu un līdz 2050. gadam uz pusi samazināt pārtikas ražošanas ietekmi uz vidi.

Saskaņā ar jaunu starptautiskās disciplinārās grupas EAT-Lancet pētījumu, kas balstīts uz 70 vadošo ekspertu darbu no 35 valstīm, uzturs, kas galvenokārt sastāv no augu izcelsmes pārtikas produktiem ar ierobežotu gaļas patēriņu, novērstu 15 miljonus priekšlaicīgas nāves gadījumu pieaugušo vidū gadā, ziņo theguardian.com.

Šāds uzturs samazinātu diabēta, elpceļu slimību, sirds slimību, insulta, vēža un neirodeģeneratīvo slimību risku. Tas arī palīdzētu par 50% samazināt ar pārtikas rūpniecību saistītās siltumnīcefekta gāzu emisijas.

PHD ierosina elastīgu pieeju uzturam, ko var pielāgot vietējām kulinārijas tradīcijām. Tas aicina palielināt dārzeņu, augļu, riekstu, pākšaugu un pilngraudu patēriņu. Lielākajā daļā pasaules reģionu pašlaik ir pārmērīgs gaļas, piena produktu, dzīvnieku tauku un cukura patēriņš.

EAT-Lancet iesaka mainīt nodokļu sistēmu, lai veselīga pārtika būtu pieejamāka. Tas arī ierosina regulēt neveselīgas pārtikas reklāmu, ieviest brīdinājuma etiķetes un novirzīt lauksaimniecības subsīdijas ilgtspējīgas ražošanas atbalstam.

"Tas, ko mēs liekam uz saviem šķīvjiem, var glābt miljoniem dzīvību, samazināt miljardus tonnu emisiju, apturēt bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un radīt taisnīgāku pārtikas sistēmu," sacīja profesors Johans Rokstrēms, EAT-Lancet komisijas līdzpriekšsēdētājs.

Ieteicamajā uzturā ietilpst vismaz piecas augļu un dārzeņu porcijas dienā, trīs līdz četri pilngraudu produkti un viena porcija riekstu un pākšaugu. Piena produktus ieteicams lietot tikai vienu porciju dienā, olas - trīs līdz četras nedēļā, vistu un zivis - divas, bet sarkano gaļu - vienu.