Labi sabalansēts uzturs nav tikai par to, ko mēs ēdam, bet arī par to, kā dažādi produkti sadarbojas savā starpā. Daudzi no mums pamana, ka vieni ēdieni sniedz viegluma sajūtu, bet citi - smagumu un nogurumu. Bieži vien tas saistīts tieši ar produktu kombinācijām. Lai gan katrs organisms ir individuāls, noteikti principi var palīdzēt gremošanai strādāt vieglāk un harmoniskāk, raksta “EatingWell”.
Gremošanas sistēmai dažādas uzturvielas prasa atšķirīgu laiku un “darba veidu”. Ja vienā reizē apvieno pārāk daudz dažādu grupu, gremošanas process kļūst lēnāks un rada diskomfortu. Pareizi salikti ēdieni var:

Augļi sagremojas ļoti ātri, tāpēc tie vislabāk “jūtas” paši par sevi.
Labākā pieeja: ēst augļus starp ēdienreizēm vai 20-30 minūtes pirms ēšanas.
Īpaši labi tas darbojas ar:
Ja tos ēd pēc smagas maltītes, tie var pārlieku ilgi “gaidīt” uz gremošanu, radot pūšanos.

Gaļa, zivis, olas vai pākšaugi parasti sagremojas lēnāk. Dārzeņi (īpaši svaigi vai viegli tvaicēti) palīdz samazināt smaguma sajūtu, jo satur šķiedrvielas un ūdeni.
Labi piemēri:

Graudaugi, kartupeļi, makaroni un rīsi labi savienojas ar dārzeņiem, jo veido sabalansētu maltīti bez lieka slodzes.
Piemēri:
Izvairies no olbaltumvielu + cietes kombinācijām
Šī ir kombinācija, kas daudziem rada smaguma sajūtu:
gaļa + kartupeļi,lasis + makaroni,ola + maize u.c.
Tas nenozīmē, ka šādi ēdieni jāizslēdz pavisam - vienkārši vari justies vieglāk, ja tos ēd retāk vai mazākās porcijās.

Veselīgie tauki palīdz organismam uzņemt daļu vitamīnu, piemēram, A, D, E un K.
Labi piemēri:
Skābpiena produkti, kimči, kefīrs, jogurts un skābēti kāposti var palīdzēt līdzsvarot gremošanu un pievienot dabīgu vieglumu ēdienam.
Tie labi der kā piedeva vai starpēdienu variācija.
Jo vienkāršāka maltīte, jo vieglāk gremošanai. Nav nepieciešams apvienot:
Ķermenim patīk vienkāršība.
Dažiem cilvēkiem labāk strādā gremošana, ja lielus ūdens daudzumus nedzer tieši ēšanas laikā. Padzeršanās 10-15 min pirms maltītes vai 20 min pēc tās bieži var būt komfortablāks variants.
Pareiza produktu kombinēšana nav stingru noteikumu kopums, bet gan iespēja atvieglot ikdienas gremošanas procesus. Augļi vislabāk garšo vieni, olbaltumvielas draudzējas ar dārzeņiem, graudi - ar šķiedrvielām, un veselīgie tauki palīdz izcelt vitamīnu potenciālu.
Vieglums, ko jūtam pēc ēdienreizes, bieži ir vēl svarīgāks par to, cik skaisti ēdiens izskatās uz šķīvja. Klausies savā ķermenī un kombinē produktus tā, lai maltīte sniegtu enerģiju, nevis nogurumu.
Lasiet arī idejas vieglām un veselīgām vakariņām.