Vakariņas bez smaguma – kā ēst viegli un gardi

© unsplash.com

Vakariņas bieži kļūst par dienas gaidītāko, bet arī smagāko maltīti – viss ir pa rokai, nav kur steigties, un bieži ēdam nevis tāpēc, ka esam izsalkuši, bet tāpēc, ka beidzot varam atslābt. Rezultāts? Smaguma sajūta, slikts miegs, vainas apziņa. Bet tas nenozīmē, ka vakariņas jāizlaiž. Tieši pretēji – vajag tikai pārdomāt, ko un kā ēdam. Šeit – vienkārši padomi un reāli piemēri, kā paēst vakariņās viegli, bet pietiekami sātīgi, kopā ar “Healthline”.

Galvenie principi, kas jāievēro, lai vakariņas neradītu smaguma sajūtu vēderā

Mazāk tauku, vairāk šķiedrvielu

Cepti ēdieni, krēmīgas mērces un sieraini makaroni vakarā nav labākā izvēle - tie kavē gremošanu. Vieglāk pārstrādājas tvaicēti, sautēti vai cepeškrāsnī gatavoti ēdieni.

Olbaltumvielas - jā, bet ar mēru

Liesi proteīni (piemēram, vistas fileja, tofu, vārītas olas) palīdz justies paēdušam bez smaguma.

Ne pārāk vēlu

Ideāli - 2-3 stundas pirms gulētiešanas. Ja pēdējais ēdiens ir plkst. 22:00, nav brīnums, ka miegs ir virspusējs un vēders “strādā virsstundas”.

Skaties uz porcijas lielumu, nevis tikai saturu

Arī "veselīgas" vakariņas var būt pārāk apjomīgas. Labāk 2 reizes viegli nekā 1 reizi smagi.

unsplash.com

Piemēri vieglām vakariņām

Zaļie salāti + olbaltumvielas + kāds sātīgs elements

  • Spinātu salāti ar cieto sieru, vārītu olu un saujiņu valriekstu
  • Gurķis, avokado, tomāts, vistas fileja un pilngraudu grauzdiņi

Zupa vakarā - jā, ja viegla

  • Dārzeņu zupa ar griķiem vai kvinoju
  • Buljona tipa zupas ar vistas vai tofu gabaliņiem

Siltie dārzeņi + olbaltumvielas

  • Cepeškrāsnī cepti burkāni, cukīni, paprika + lēcas vai vistas fileja
  • Tvaicēti brokoļi ar ceptu olu un salsu

Bļoda (“bowl”) formātā

  • Quinoa + tvaicēti dārzeņi + tofu + citronu mērcīte
  • Brūnie rīsi + marinēti gurķi + cepts kabačis + linsēklu eļļa

“Brokastis vakarā”

  • Omlete ar zaļumiem un tomātiem
  • Grieķu jogurts ar ogām un tējkaroti linsēklu

unsplash.com

No kā labāk izvairīties vakarā

  • Treknas desas, bekons, pārcepta gaļa
  • Kartupeļi frī, kraukšķīgā vista, picas mīkla
  • Pārsālīti rieksti vai sieri kā “viegls našķis”
  • Desertu pēc vakariņām (vai vismaz - ne katru vakaru)

Vakariņas nav jāizlaiž, nav arī jāpārspīlē, ēdot tikai burkānus un dzerot tēju. Ēdot apzināti, viegli un 2-3 stundas pirms miega, tu palīdzēsi savam ķermenim ne tikai sagremot, bet arī labi izgulēties. Un galvenais - neviens ēdiens nav “slikts”, ja zini mēru.

Svarīgākais