Vakariņas bieži kļūst par dienas gaidītāko, bet arī smagāko maltīti – viss ir pa rokai, nav kur steigties, un bieži ēdam nevis tāpēc, ka esam izsalkuši, bet tāpēc, ka beidzot varam atslābt. Rezultāts? Smaguma sajūta, slikts miegs, vainas apziņa. Bet tas nenozīmē, ka vakariņas jāizlaiž. Tieši pretēji – vajag tikai pārdomāt, ko un kā ēdam. Šeit – vienkārši padomi un reāli piemēri, kā paēst vakariņās viegli, bet pietiekami sātīgi, kopā ar “Healthline”.
Galvenie principi, kas jāievēro, lai vakariņas neradītu smaguma sajūtu vēderā
Mazāk tauku, vairāk šķiedrvielu
Cepti ēdieni, krēmīgas mērces un sieraini makaroni vakarā nav labākā izvēle - tie kavē gremošanu. Vieglāk pārstrādājas tvaicēti, sautēti vai cepeškrāsnī gatavoti ēdieni.
Olbaltumvielas - jā, bet ar mēru
Liesi proteīni (piemēram, vistas fileja, tofu, vārītas olas) palīdz justies paēdušam bez smaguma.
Ne pārāk vēlu
Ideāli - 2-3 stundas pirms gulētiešanas. Ja pēdējais ēdiens ir plkst. 22:00, nav brīnums, ka miegs ir virspusējs un vēders “strādā virsstundas”.
Skaties uz porcijas lielumu, nevis tikai saturu
Arī "veselīgas" vakariņas var būt pārāk apjomīgas. Labāk 2 reizes viegli nekā 1 reizi smagi.
Piemēri vieglām vakariņām
Zaļie salāti + olbaltumvielas + kāds sātīgs elements
Zupa vakarā - jā, ja viegla
Siltie dārzeņi + olbaltumvielas
Bļoda (“bowl”) formātā
“Brokastis vakarā”
No kā labāk izvairīties vakarā
Vakariņas nav jāizlaiž, nav arī jāpārspīlē, ēdot tikai burkānus un dzerot tēju. Ēdot apzināti, viegli un 2-3 stundas pirms miega, tu palīdzēsi savam ķermenim ne tikai sagremot, bet arī labi izgulēties. Un galvenais - neviens ēdiens nav “slikts”, ja zini mēru.