Lapu zaļumi ir būtiski sirds un asinsvadu veselībai. Pēc ekspertu teiktā, lapu zaļumi satur unikālu labvēlīgu vielu kompleksu: antioksidantus (bioflavonoīdus, C vitamīnu, karotinoīdus), uztura šķiedrvielas, folātus, magniju, kāliju un dzelzi. Šis sastāvs padara tos neaizstājamus asinsvadu aizsardzībai, raksta healthline.com.
Šis vielu komplekss aizsargā asinsvadu sieniņas no holesterīna plātnīšu veidošanās un uzlabo asins reoloģiju jeb asins plūstamību. Tāpēc lapu zaļumu ēšana palīdz novērst asins recekļu veidošanos.
Īpaša loma ir K vitamīnam, kas atrodams zaļajos lapu dārzeņos. Tas novērš artēriju kalcifikāciju, kas noved pie sirds un asinsvadu slimību attīstības. Kālijs zaļumos veicina šķidruma izvadīšanu, kas palīdz pazemināt asinsspiedienu un mazināt pietūkumu.
Arī lapu zaļie dārzeņi, piemēram, lapu kāposti un spināti, ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām. Dažādu zaļumu pievienošana uzturam var palīdzēt uzlabot smadzeņu veselību un samazināt dažu slimību risku.
Lapu zaļie dārzeņi ir svarīga veselīga uztura sastāvdaļa. Tie ir bagāti ar mikroelementiem un garšu, un tajos ir maz kaloriju. Lapu zaļumiem bagāta diēta var sniegt daudzus ieguvumus veselībai, piemēram, samazinot aptaukošanās, sirds slimību, paaugstināta asinsspiediena un garīgās attīstības traucējumu risku.
1.Kalē kāposti
Tie ir barības vielām bagāts dārzenis, kas bagāts ar daudziem vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem.
2.Mikrozaļumi
Barības vielām bagāti, nenobrieduši zaļumi, kas iegūti no dārzeņu un garšaugu sēklām. To izmērs parasti ir no 2,5 līdz 7,5 centimetri.
Kopš 20. gs. astoņdesmitajiem gadiem tos bieži izmanto kā garnējumu, taču tiem ir daudz vairāk pielietojumu. Mikrozaļumi ir bagāti ar mikroelementiem, piemēram, C, E un K vitamīniem.
3.Kāpostu lapas
Kāpostu lapas ir irdeni lapu zaļumi. Tie iekļauti tajā pašā dzimtā kā lapu kāposti, kāposti un pavasara zaļumi. Tiem ir biezas lapas, kas garšo nedaudz rūgti.
4.Spināti
Spināti ir populārs lapu zaļums, un tos var viegli iekļaut dažādos ēdienos, tostarp zupās, mērcēs, smūtijos un salātos.
5.Kāposti
Kāposti veidojas no biezu lapu kopām, kas ir zaļā, baltā un violetā krāsā. Tie pieder Brassica dzimtai, kopā ar Briseles kāpostiem, lapu kāpostiem un brokoļiem. Šīs augu dzimtas dārzeņi satur glikozinolātus, kas tiem piešķir rūgtu garšu.
Pētījumi liecina, ka pārtikas produktiem ar šiem augu savienojumiem var būt pretvēža aizsardzības īpašības.
6.Biešu lapas
Bietes ir krāsaini, spilgti dārzeņi, kuriem ir iespaidīgs uzturvielu profils. Lai gan bietes bieži izmanto ēdienos, to lapas bieži vien ignorē.
7.Ūdenskreses
Ūdenskrese ir ūdensaugs no Brassicaceae dzimtas. Tā ir līdzīga rukolai un sinepju lapām. Tiek uzskatīts, ka tai piemīt dziedinošas īpašības, un to gadsimtiem ilgi izmanto augu izcelsmes zālēs.
8.Romiešu salāti
Romiešu salāti ir izplatīts lapu dārzenis ar izturīgām, tumšām lapām ar stingru centrālo ribu. Tiem ir kraukšķīga tekstūra, un tie ir iecienīti salāti, īpaši Cēzara salātos.
9.Mangolds
Mangoldam ir tumši zaļas lapas ar biezu kātiņu, kas ir sarkans, balts, dzeltens vai zaļš. To bieži izmanto Vidusjūras virtuvē un pieder pie tās pašas dzimtas kā bietes un spināti. Tam ir zemes garša, un tas ir bagāts ar minerālvielām un vitamīniem, piemēram, magniju un A, C un K vitamīniem.
Mangolds satur arī flavonoīdu, ko sauc par sīringskābi, kas var būt noderīgs cukura līmeņa pazemināšanai asinīs. Lai gan daudzi cilvēki parasti izmet mangolda auga kātus, tie ir kraukšķīgi un ļoti barojoši.
10.Rukola
Rukola ir lapu zaļums no krustziežu dzimtas. Tai ir daudz dažādu nosaukumu, piemēram, rukola, kāpostu sēkla, roketa, arugula. Rukolai ir piparota garša un mazas lapas, ko var viegli iekļaut salātos vai izmantot kā garnējumu.
11.Endīvija
Endīvija pieder pie asteru dzimtas. Tā ir mazāk pazīstama nekā citi lapu zaļumi, iespējams, tāpēc, ka to ir grūti audzēt. Endīvijai ir krokaina un kraukšķīga tekstūra. Tai ir riekstaina un viegli rūgta garša, un to var ēst svaigu vai termiski apstrādātu.
12.Pakčoi
Pakčoi ir Ķīnas kāpostu veids. Pakčoi ir biezas, tumši zaļas lapas, kas lieliski papildina zupas un ēdienus, kas gatavoti vokpannā.
13.Rāceņu lapas
Rāceņu lapas ir rāceņu auga lapas, kas ir sakņu dārzenis, līdzīgs bietēm. Tām ir spēcīga un pikanta garša, un tās bieži bauda termiski apstrādātas, nevis jēlas. Rāceņu lapas tiek uzskatītas par krustziežu dzimtas dārzeņiem. Ir pierādīts, ka tās samazina tādu veselības problēmu kā sirds slimību un vēža risku.
Lapu dārzeņi ir bagāti ar svarīgām un spēcīgām uzturvielām, kas ir kritiski svarīgas labai veselībai.
Par laimi, daudzus lapu dārzeņus var atrast visu gadu, un tos var viegli iekļaut savās ēdienreizēs. Lai gūtu labumu no lapu dārzeņu daudzajiem ieguvumiem veselībai, noteikti iekļaujiet savā uzturā dažādus šos dārzeņus.
Vairāk par veselīgu uzturu lasiet šeit.