Ķirurgs brīdina par piena bīstamību

© Foto: freepik.com

Govs piens var nodrošināt olbaltumvielas, kalciju, B-12 un A vitamīnus, kā arī citas priekšrocības. Tas var būt barojoša daudzveidīga uztura sastāvdaļa.

Govs piens ir ikdienas pamatprodukts daudziem cilvēkiem, un tas ir bijis jau gadu tūkstošiem ilgi. Lai gan tas joprojām ir populārs pārtikas produkts, jaunākie pētījumi liecina, ka pienam var būt kaitīga ietekme uz organismu. Tomēr citi pētījumi norāda uz piena produktu ieguvumiem veselībai, raksta healthline.com.

Pārmērīga un regulāra piena lietošana pieaugušā vecumā var negatīvi ietekmēt veselību. Eksperti paskaidroja, ka galvenās briesmas rodas divos gadījumos. Pirmais ir piena laktozes nepanesamība, kad organisms nespēj sagremot produktu enzīmu trūkuma dēļ. Tas izraisa vēdera uzpūšanos, sāpes un nepieciešamo kaloriju trūkumu, kas ir īpaši kritiski zīdaiņa vecumā.

Otrais risks ir saistīts ar sistemātisku pārmērīgu patēriņu. "Pārmērīga piena lietošana pieaugušā vecumā var izraisīt aptaukošanos un aterosklerotisko plātnīšu veidošanos. Bet atkal, tas ir iespējams tikai tad, ja ilgstoši katru dienu dzerat spaiņiem piena," brīdināja ķirurgs.

Laktozes nepanesamība

Laktozes nepanesamība ir stāvoklis, kas apgrūtina pienā un piena produktos esošā cukura, ko sauc par laktozi, sagremošanu. Cilvēkiem ar laktozes nepanesību bieži rodas caureja, gāzes un vēdera uzpūšanās pēc laktozi saturošu pārtikas produktu ēšanas vai dzeršanas. Šis stāvoklis parasti ir nekaitīgs, taču tā simptomi var izraisīt diskomfortu, vēsta mayoclinic.org.

Pārāk mazs tievajās zarnās ražotā enzīma, ko sauc par laktāzi, daudzums parasti ir atbildīgs par laktozes nepanesību. Kādam var būt zems laktāzes līmenis, un viņš joprojām var spēt sagremot piena produktus. Bet, ja līmenis ir pārāk zems, cilvēkam var rasties laktozes nepanesība.

Lielākā daļa cilvēku ar laktozes nepanesību var tikt galā ar šo stāvokli, neatsakoties no visiem piena produktiem.

Foto: freepik.com

Simptomi

Laktozes nepanesības simptomi parasti sākas dažu stundu laikā pēc laktozi saturošu pārtikas produktu ēšanas vai dzeršanas. Biežākie simptomi ir:

  • Caureja.
  • Slikta dūša un dažreiz vemšana.
  • Kuņģa krampji.
  • Uzpūšanās.
  • Gāzes.

Govs piena alternatīvas

Foto: pixabay.com

Sojas piens. Satur līdzīgu olbaltumvielu daudzumu; uz pusi mazāk ogļhidrātu un tauku nekā pilnpienā. Dažiem cilvēkiem var nepatikt garša vai tekstūra.

Mandeļu piens. Zems tauku saturs; augsts kalcija saturs (ja bagātināts); augsts E vitamīna saturs. Zems olbaltumvielu saturs; satur fitīnskābi (kavē minerālvielu uzsūkšanos).

Kokosriekstu piens. Zems kaloriju un ogļhidrātu saturs; uz pusi mazāk tauku. Bez olbaltumvielām; augsts piesātināto tauku saturs.

Auzu piens. Zemāks tauku saturs; augsts šķiedrvielu saturs. Augsts ogļhidrātu saturs; zems olbaltumvielu saturs.

Indijas riekstu piens. Zems kaloriju un tauku saturs. Zems olbaltumvielu saturs; mazāk uzturvielu.

Kaņepju piens. Zems kaloriju un ogļhidrātu saturs; augsts neaizvietojamo taukskābju saturs. Zems olbaltumvielu saturs (lai gan vairāk nekā citos augu izcelsmes pienos).

Rīsu piens. Zems tauku saturs. Zems olbaltumvielu un uzturvielu saturs; augsts ogļhidrātu saturs.

Kvinojas piens. Zems tauku, kaloriju un ogļhidrātu saturs. Zems olbaltumvielu saturs.

Vairāk par veselīgiem produktiem lasiet šeit.