Vistas gaļa vai lasis - kas labāks veselībai un figūrai?

© pexels.com

Gan vistas gaļa, gan lasis ir lieliski olbaltumvielu avoti, taču, lai izvēlētos, kurš no tiem ir veselīgāks, ir jāsaprot galvenās atšķirības starp tiem, skaidro “Verywellhealth” kopā ar uztura speciālisti Karinu Tolentino.

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts “Wiley Online Library”, tiem, kas vēlas zaudēt svaru vai veidot muskuļu masu, vistas gaļa ir nedaudz labāka izvēle nekā lasis.

Salīdzinot 100 gramu porcijas abu termiski apstrādāto ēdienu, kaloriju un olbaltumvielu sadalījums ir šāds: vistas krūtiņā ir 187 kalorijas un 33 grami olbaltumvielu, savukārt lasī ir 206 kalorijas un 22 grami olbaltumvielu.

unsplash.com

Lasis ir slavens ar savām sirdij veselīgajām omega-3 taukskābēm. Lai gan šī zivs ir diezgan trekna, atšķirībā no vistas gaļas, šie tauki ir ārkārtīgi labvēlīgi, ja tos uzņem mērenā daudzumā.

Savukārt runājot par taukiem, kas atrodami vistas stilbos un spārniņos, tie galvenokārt ir piesātinātie un tāpēc sniedz maz labuma veselībai.

Lasis ir arī lielisks D vitamīna avots, kas palīdz absorbēt kalciju, un B12 vitamīna avots, kas ir iesaistīts sarkano asinsķermenīšu veidošanā. Tikmēr vistas gaļa ir labāks niacīna - B3 vitamīna - avots, kas ir svarīgs gremošanai un nervu sistēmas darbībai.

Nav iespējams viennozīmīgi pateikt, kas ir veselīgāks - lasis vai vistas gaļa, jo daudzveidība ir būtiska sabalansētam uzturam, tāpēc uzturā jāiekļauj abi pārtikas produkti.

pexels.com

Ēdot vistu un lasi, jūsu organisms saņems gan augstas kvalitātes liesas olbaltumvielas, gan sirdij veselīgus taukus.

Runājot par treknām zivīm, uztura speciālisti iesaka ēst vismaz divas porcijas nedēļā, lai maksimāli palielinātu ieguvumus sirds un asinsvadu sistēmai. Tomēr eksperti brīdina, ka nevajadzētu ēst tikai lasi - tas jākombinē ar cita veida zivīm, lai nepārsniegtu ieteicamo noteiktu piesārņotāju, piemēram, dzīvsudraba, daudzumu.