Pat tie, kas rūpīgi seko līdzi pareizam uzturam un uzrauga augļu un dārzeņu daudzumu savā uzturā, nav pasargāti no vitamīnu un svarīgu mikroelementu deficīta. Tas jo īpaši attiecas uz tiem, kuriem patīk uzkodas un ātrās ēdināšanas ēdieni.
Veselīgs un daudzveidīgs uzturs samazina veselībai un skaistumam būtisku uzturvielu deficīta risku, taču diemžēl tas negarantē 100% aizsardzību. Tas notiek, neskatoties uz to, ka tagad ir pieejams daudz plašāks augļu, dārzeņu, gaļas un zivju klāsts nekā agrāk, atzīst DoctorPiter.
Problēma slēpjas mūsu uztura struktūras un pārtikas produktu sastāva mainībā. Un šīs izmaiņas nav bijušas uz labo pusi. Piemēram, pēc speciālistu teiktā, pārtika ir kļuvusi kalorijām bagāta, bet uzturvielām nabagāka. Tas ir tāpēc, ka ātrā ēdināšana ir kļuvusi par neatņemamu uztura sastāvdaļu, īpaši pilsētnieku vidū.
"Slikti, ka visi šie gardumi satur garšas pastiprinātājus, krāsvielas un konservantus. Vēl ļaunāk, tajos ir ārkārtīgi maz uzturvielu — vielu, kas ir būtiskas normālai funkcionēšanai un veselībai: dzelzs, magnijs un olbaltumvielas. Tās darbojas kā degviela organismam un palīdz atjaunot šūnas," skaidro uztura speciālisti.
Arī lauksaimniecības metodes ir mainījušās. "Jā, mums visu gadu ir pieejami svaigi dārzeņi. Bet tie tiek audzēti hidroponiski (jebkura kļūda barības šķīduma pievienošanā var sabojāt dārzeņu uzturvērtību). Protams, esam sākuši ēst vairāk gaļas. Lopkopībā tiek izmantotas antibiotikas un anaboliskie hormoni — dzīvnieki nesaslimst un ātri nepieņemas svarā. Bet viņu gaļā var trūkt uzturvielu," piebilst speciālisti.
Pievienojot uzturā vairāk dārzeņu, augļu un dabīgas gaļas, var palīdzēt mazināt vitamīnu deficītu organismā.
Kā var noteikt, vai ir izjaukts iekšējais līdzsvars un ir pienācis laiks veikt vitamīnu deficīta pārbaudi? Var būt daudz simptomu, bet ārsti identificējuši četrus no visbiežāk sastopamajiem: