Cukurs ir viena no visvairāk apspriestajām uztura tēmām pasaulē - daļa cilvēku to cenšas lietot pēc iespējas mazāk, citi savukārt to pat īsti nepamana, jo tas slēpjas gandrīz visos gatavajos pārtikas produktos. Bet cik daudz ir “par daudz”? Un kā vispār saprast savu ikdienas cukura patēriņu, lai tas nekļūtu par slogu veselībai? Šeit - stāsts par sarežģīto vienkāršā valodā, kopā ar “Very Well Health”.
Kas īsti ir cukurs?
Cukurs nav tikai tas, ko pieber tējai vai liek kūkā. Uzturā tas sastopams dažādās formās:
Svarīgi saprast, ka dabīgie cukuri augļos un pienā nāk “iepakojumā” ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, kamēr pievienotais cukurs bieži vien pievieno tikai kalorijas.

Kāpēc cukura daudzums ir tik grūti “pamanāms”
Daudzi cilvēki domā, ka viņi lieto maz cukura, jo nedzer saldinātus dzērienus vai necukuro kafiju. Taču lielākais cukura apjoms parasti nāk nevis no desertiem, bet tieši no ikdienas produktiem, kas nešķiet saldi - maizītēm, mērcēm, pusfabrikātiem, garšvielām, pat minerālūdeņiem ar garšu.
Cik tad ir “par daudz”?
Eksperti dažādās valstīs bieži atšķirīgi formulē limitus, bet kopējā ideja ir vienkārša: jo mazāk pievienotā cukura, jo labāk.
Praktisks orientieris ikdienai varētu būt šāds: ja liela daļa tavas dienas produktu satur pievienotu cukuru vai tu regulāri dzer saldinātus dzērienus, cukura varētu būt par daudz.

Vienkārši atpazīšanas signāli, ka cukura daudzums varētu būt pārlieku augsts:
Tie nav medicīniski rādītāji, bet gan ikdienas uzvedības signāli, kas daudziem palīdz saprast savas attiecības ar saldumiem.

Kā samazināt cukuru, neapgriežot dzīvi kājām gaisā? Lūk:
Mazie ieradumi ikdienā parasti strādā labāk nekā drastiskas diētas.
Cik daudz cukura ir “par daudz”? Universālas atbildes nav, taču skaidrs ir viens - pievienotais cukurs slēpjas daudz vairāk produktos, nekā sākotnēji šķiet.
Zinot, kur tas atrodas, un apzināti veicot nelielas izvēles, ikviens var sakārtot savus ēšanas paradumus tā, lai tie būtu vieglāki gan ķermenim, gan prātam. Runājot pavisam vienkārši: jo mazāk pievienotā cukura ikdienā, jo labāka pašsajūta un vairāk enerģijas.