Uztura padomi

7:45
Mūsdienās arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību tam, cik daudz cukura viņi lieto. Pārmērīgs tā patēriņš var veicināt liekā svara attīstību, zobu emaljas bojājumus un citas veselības problēmas. Tāpēc pēdējos gados aizvien populārāki kļūst cukura aizvietotāji. Bet vai tie ir droši bērniem? Kādu saldvielu labāk izmantot? Ieteikumos ar dalās sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
16.mar
Ikvienam ir zināms, ka sapelējušu pārtiku nedrīkst ēst. Lai arī tas ir zināms, bieži vien cilvēki "piever acis" šim faktam un nogriežot nost no produkta bojāto daļu, atlikušo daļu apēd. Protams, nevajadzētu šādi rīkoties, jo tas nenozīmē to, ka atlikušā produkta daļa ir svaiga! Eksperti norāda, kurus pārtikas produktus kategoriski nedrīkst ēst, ja esat pamanījis uz tiem pelējumu!
13.mar
Lai arī kā nepatiktu izšķērdēt pārtiku, to izmetot miskastē, reizēm nākas no ēdiena šķirties, jo tas ir sabojājies. Sabojājušos, vecu ēdienu nav ieteicams ēst, tā varam nodarīt pāri savam organismam. Kā pārbaudīt un noskaidrot, ka pārtika kļuvusi veca? To palīdzēs noteikt acis, deguns un pirksti!
2.feb
Jaunais gads bieži vien nāk ar apņemšanos dzīvot veselīgāk – vairāk kustēties, atteikties no kaitīgiem ieradumiem un sakārtot ēšanas paradumus. Taču, sākot domāt par veselīgu ēšanu, nereti šķiet, ka tas ir laikietilpīgi, dārgi un sarežģīti.
31.jan
Olbaltumvielas ir būtiska mūsu uztura sastāvdaļa. Šī uzturviela ir īpaši svarīga mūsu muskuļu, ādas, iekšējo orgānu, īpaši sirds un smadzeņu, kā arī acu, matu un naglu veselībai. Mūsu imūnsistēmai ir nepieciešami proteīni, lai ražotu antivielas, kas cīnās ar vīrusiem. Vieglākais veids, kā uzņemt olbaltumvielas, ir ēst gaļu, zivis, olas un piena produktus. Tomēr labi olbaltumvielu avoti var būt augu valsts produkti.
27.jan
Eksperti atklāj, ko darīt, lai apēstu mazāk ēdiena un nepārēstos, bet vienmēr justies paēdušiem!
11.jan
Starp ēdienreizēm bieži vien mēs vēlamies ar kaut ko panašķēties. Šādos brīžos roka mēdz sniegties pēc neveselīgām uzkodām, kuras var veicināt svara pieaugumu. Šoreiz dalāmies ar veselīgu uzkodu idejām, kuras nesaturēs vairāk par 150 kalorijām!
6.jan
Lai gan par ēdienu bērnu ballītēs nereti domājam sekundāri, arvien vairāk vecāku sāk apzināties veselīga uztura nozīmi un rūpīgi plāno bērnu svētku galdu, izvēloties uzturvielām bagātus un radošus risinājumus. Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina dalās praktiskos ieteikumos, kā veidot veselīgu un interesantu svētku ēdienkarti, kas sniegs prieku gan mazajiem gaviļniekiem, gan viņu viesiem.
12.dec 2024
Veikalos pieejami dažādi produkti, kuri vēsta, ka tie ir diētiski un labi figūrai, ja vēlaties zaudēt svaru. Dietologi norāda ar kuriem it kā diētiskiem produktiem nevajadzētu pārlieku aizrauties, ja jūsu mērķis ir zaudēt svaru, jo tie var apgrūtināt šo procesu.
7.dec 2024
Ikdienas steiga, laika trūkums, stress, emocionālā ēšana, ieradums, nezināšana – tie ir vien daži no faktoriem, kuru rezultātā ikdienas maltītes apēdam pārlieku ātrā tempā, tādējādi nodarot kaitējumu savai veselībai un labsajūtai.
5.dec 2024
Rieksti ir gardi un veselīgi. Tie organismam var sniegt daudz laba. Svarīgi, kā jau ar visu, ir ievērot mērenību un neēst katru dienu saujām riekstu, jo tā varat arī iedzīvoties liekajos kilogramos. Daudzi rieksti ir kalorijām bagāti. Noskaidrojiet, kuri rieksti satur visvairāk kaloriju!
29.nov 2024
Daudzi cilvēki ikdienā sadzīvo ar D vitamīna deficītu. Tā kā Latvijā saule nespīd tik bieži, kā siltajās zemēs, tad, lai uzņemtu nepieciešamo D vitamīna daudzumu, nepietiks vien ar iziešanu laukā.
27.nov 2024
Aromātiskā un siltā tēja ir viens no iecienītākajiem dzērieniem pasaulē, un ne velti - tā lieti noder kā mundrumam, tā siltumam, turklāt, pateicoties tējas sastāvā atrodamajām vērtīgajām vielām, tā ir arī neatņemams palīgs vīrusu un saaukstēšanās sezonā, palīdzot aizsargāt organismu pret saslimšanām.
26.nov 2024
Noskaidrojiet, kuri pārtikas produkti ir labākie olbaltumvielu jeb proteīna avoti.
23.nov 2024
Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.
21.nov 2024
Olbaltumvielas ir viens no četriem makroelementiem, ko nepieciešams uzņemt katru dienu, lai saglabātu sāta sajūtu, veicinātu muskuļu augšanu un uzturētu vispārējo veselību. Tas, cik daudz olbaltumvielu dienā nepieciešams uzņemt, ir atkarīgs no dažādiem faktoriem - vecuma, aktivitāšu daudzuma u.c.
3.nov 2024
Sāls nav veselīgs, taču tas spēj ēdienus padarīt gardākus! Lietojot pārlieku daudz sāls, jums var rasties tādas veselības problēmas kā paaugstināts asinsspiediens, palielinās sirds un asinsvadu slimību risks, aptaukošanās, osteoporoze, palielinās risks iegūt nieru slimības un pat kuņģa vēzi. Tieši tāpēc ir svarīgi limitēt uzņemtā sāls daudzumu, bet kā to paveikt?
1.nov 2024
Kā zināms, tad sāls nav veselīgs un ieteicams ierobežot tā patēriņu. Tas nemaz nav tik viegli, kā sākotnēji varētu šķist, jo daudzi produkti paši par sevi satur sāli vai arī tas tiek tiem pievienots klāt. Bet cik daudz sāls uzņemt ir veselīgi?
22.okt 2024
Ir dzirdēti dažādi pieņēmumi par to, cikos ir tas pēdējais brīdis, kad ēst vakariņas. Ilgi pastāvēja uzskats, ka vakariņas būtu jāēd līdz plkst. 18:00 vai 19:00. Eksperti norāda, ka šis ir mīts. Ir pavisam cits veids pēc kā vadīties, lai noteiktu, kurš ir tas pēdējais ieteicamais brīdis, kad vakariņot.
18.okt 2024
Zivis ir veselīgas un tās ir jāēd. Tas nav nekāds pārsteigums. Bet vai zināt, cik daudz un bieži ieteicams nedēļas laikā ēst zivis?