Kāpēc nekad nevajadzētu ēst zaļus kartupeļus

© Foto: pixabay.com

Neapstrādāti pārtikas produkti bieži tiek reklamēti kā veselīgāka izvēle. Galu galā šie pārtikas produkti ir tieši no zemes, tāpēc tiem jābūt bagātiem ar ieguvumiem veselībai, vai ne? Tomēr, ne vienmēr. Lai gan daži jēli pārtikas produkti ir uzturvielu spēkstacijas, citi var nodarīt vairāk ļauna nekā laba, un no noteiktiem jēliem pārtikas produktiem vajadzētu pilnībā izvairīties.

Daži neapstrādāti un jēli pārtikas produkti satur kaitīgus savienojumus, ko organisms nespēj sagremot - dabiski esošas ķīmiskas vielas, piemēram, oksalātus, cianīdu vai psilocibīnu.

Tie var būt nekaitīgi nelielos daudzumos, bet var nodarīt postījumus organismam, ja tos patērē pārmērīgi. Citiem jēliem pārtikas produktiem ir augsts patogēnu risks, kas var izraisīt saindēšanos ar pārtiku vai pat nāvi, vēsta thetakeout.com.

Foto: pixabay.com

No kādiem jēliem pārtikas produktiem vajadzētu izvairīties? Atbildes sniedz uztura ekspertes: Beta Konlona, ​​PhD, uzņēmuma From the Start Nutrition, LLC īpašniece un reģistrēta dietoloģe, nodrošina uztura terapijas un izglītības pakalpojumus visu vecumu cilvēkiem; Dr. Dženija Dinga ir dzīvesveida medicīnas ārste Kale Health Canada, kas specializējas personalizētā zarnu un vielmaiņas veselības atbalstā.

Kopā viņas ir identificējušas pārtikas produktus, ko nekad nevajadzētu ēst neapstrādātus, detalizēti aprakstot aizraujošos - un bieži vien satraucošos - iemeslus, kāpēc?

Kartupeļi

Foto: pixabay.com

Ja kādreiz esat iekodis neapstrādātos kartupeļos, tā nav patīkama pieredze. Tekstūra ir blīva un krītaina, savukārt garša atstāj vēlēties daudz ko labāku. Tā nav nejaušība no Mātes Dabas puses, jo neapstrādātus kartupeļus ir bīstami ēst.

"Neapstrādāti kartupeļi satur glikoalkaloīdus (solanīnu un hakonīnu) un lektīnus, kas var izraisīt gremošanas traucējumus, galvassāpes un lielos daudzumos pat toksicitātes simptomus, piemēram, halucinācijas un paralīzi," skaidroja Dr. Dženija Dinga, vēsta thetakeout.com.

Šie kaitīgie toksīni nav vienīgā problēma, kas saistīta ar neapstrādātiem kartupeļiem. "Tos ir arī grūti sagremot rezistentu savienojumu dēļ," sacīja Dinga.

"Ēdiena gatavošana noārda šos savienojumus un padara kartupeļus drošus un garšīgus." Tomēr ēdiena gatavošana nav vienīgais piesardzības pasākums, kas jāapsver.

Beta Konlona mudina pavārus vienmēr "mazgāt kartupeļus, lai noņemtu netīrumus un iespējamās baktērijas pirms ēšanas". Tas ir labs padoms, pat ja plānojat nomizot kartupeļus pirms gatavošanas. Mazgāšana palīdz noņemt iespējamos piesārņotājus, savukārt vienkārša mizošana var pārnest esošās baktērijas no mizas uz mīkstumu.

Turpmāk — vēl: kādus draudus rada jēlas olas un kāpēc ir vērts uzmanīties?

Dzīvesstils

Pēc dienas, kas pavadīta saulītē, āda var kļūt sausāka, sakairināta vai pat nedaudz apdegusi. Ne vienmēr nepieciešams ķerties pie veikalos un aptiekās nopērkamiem plauktiem - iespējams, efektīvākais pēcsauļošanās līdzeklis jau ir tavā virtuvē! Šeit - trīs vienkārši, dabiski veidi, kā nomierināt ādu un atjaunot mitrumu pēc sauļošanās, kopā ar “healthline.com”.

Svarīgākais