7 produkti, kas palēnina vielmaiņu

© unsplash.com

Vielmaiņa jeb metabolisms sadedzina uzņemtās kalorijas un regulē mūsu enerģijas līmeni. Vielmaiņa katram strādā citādāk, jo lēnāka tā ir, jo vieglāk ir iedzīvoties liekajos kilogramos.

Vielmaiņas ātrumu nosaka dažādu faktoru kopums, tostarp ģenētika, vecums, pārtikas izvēle.

Eksperti izceļ, ka atsevišķi pārtikas produkti var netīši palēnināt vielmaiņas ātrumu, izraisot iespējamu svara pieaugumu un citas veselības problēmas.

unsplash.com

Kuri pārtikas produkti var palēnināt vielmaiņu?

  1. Saldi dzērieni un gāzētie dzērieni. Regulāra saldinātu dzērienu un gāzēto dzērienu lietošana ne tikai palielina aptaukošanās un diabēta risku, bet arī palēnina vielmaiņu. Fruktoze, galvenais cukurs daudzos dzērienos, ietekmē vielmaiņas spēju efektīvi sadedzināt enerģiju.
  2. Baltmaize, makaroni un citi rafinēti graudaugi. Ogļhidrāti ir svarīgi enerģijas iegūšanai, taču svarīgs ir to veids. Rafinēti graudaugi, piemēram, baltmaizei un makaroniem, satur maz svarīgo uzturvielu un tie var izraisīt insulīna rezistenci, tādējādi palēninot vielmaiņu un palielinot svara pieaugumu.
  3. Alkohols. Glāze vīna vai alus var šķist nekaitīga, taču pārmērīga alkohola lietošana var palēnināt vielmaiņu.
  4. Pārtikas produkti ar augstu fruktozes saturu. Liels fruktozes patēriņš var izraisīt vielmaiņas palēnināšanos un palielināt tauku uzkrāšanos.
  5. Nepiesātinātie tauki - transtauki. Transtauki, kas bieži atrodami pārstrādātos pārtikas produktos, un noteiktas eļļas, piemēram, sojas pupiņu eļļā, var palēnināt vielmaiņu.
  6. Pesticīdus saturoši augļi un dārzeņi. Pesticīdi, kas atrodami uz nebioloģiski audzētiem augļiem un dārzeņiem, var ietekmēt mūsu vielmaiņu. Daži pētnieki uzskata, ka atsevišķi pesticīdi var traucēt organisma enerģijas sadedzināšanas procesu.
  7. Kafija. Lai gan tase kafijas var īslaicīgi paātrināt vielmaiņu, pārmērīga tās lietošana var izraisīt insulīna rezistenci un var palēnināt vielmaiņas procesus.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Šķiet, ka ēd pavisam maz, bet svars kā nekrītas, tā nekrītas? Visu laiku kārojas ko garšīgu, lai gan šodien jau pievarēts vesels kalns kārumu? Mūsu attiecības ar ēdienu ir kas daudz vairāk par izsalkuma un sāta sajūtu – tās nosaka virkne psiholoģisku faktoru, un, lai uzlabotu ikdienas ieradumus, iesākumā nepieciešams tās izprast. Veselības centra Vivendi sertificētā uztura speciāliste, kognitīvi biheiviorālās terapijas ēšanas traucējumu (KBT ĒT) metodes speciāliste Dr. Laila Siliņa dalās ar uztura psiholoģijas metodi, ar kuras palīdzību var sākt izvērtēt savus uztura paradumus, lai sasniegtu nospraustos mērķus – vai tie būtu svara korekcija, veselības uzlabošana vai sportiskie sasniegumi.

Svarīgākais