Pārēšanās un bada sajūta noteikti nevienam nav sveša! Kā laicīgi pamanīt to, kad nepieciešams apstāties un vairs neēst, lai neizjustu pārēšanos, bet kā pamanīt īsto brīdi pirms nerimstoša bada, lai neizjustu visas izriestošās sekas? Delnoras slimnīcas dietaloģe, ārste Audra Vilsone dalās ar padomiem, kā ikdienā izvairīties no pārēšanās un badošanās, kā arī kurš ir ideālais brīdis, kad ieturēt maltīti!
Brokastis
Pēc dietoloģes domām brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize, jo tās nosaka pamatu jūsu uzturam visas dienas garumā un sniedz jums nepieciešamo enerģiju, lai stātos pretī tam, ko nesīs diena. Sākot dienu ar tukšu kuņģi, jūs varat izjust spēka izsīkumu jau dienas vidū. Roka sniegsies pēc ātriem enerģijas ieguves avotiem, piemēram, našķiem. Lai mazinātu tieksmi pēc našķiem, svarīgi ir no rīta pabrokastot. Dietoloģe iesaka ieturēt brokastis aptuveni stundas laikā kopš esat pamodies.
Pusdienas
Dietoloģe iesaka pusdienas ieturēt aptuveni četras līdz piecas stundas pēc brokastīm. Piemēram, ja jūs ēdāt brokastis pulksten 7:00, pusdienas ēdiet no pulksten 11:00 līdz pusdienlaikam. Ja kādu dienu nav iespējams paēst šajā laika intervālā līdz pulksten 14:00, ieplānojiet uzkodas starp šīm divām ēdienreizēm. Uzkodas palīdzēs mazināt izsalkumu un risku, ka nākamajā ēdienreizē pārēdīsieties.
Vakariņas
Daudzi cilvēki visbiežāk pārēdas tieši vakariņās, jo visas dienas garumā nav pietiekami daudz ēduši un dzīvojuši badā. Dietoloģe iesaka starp pusdienām un vakariņām ieturēt tikpat lielu pauzi, kā starp brokastīm un pusdienām. Tas nozīmē, ka labākais laiks, kad ēst vakariņas, ir pēc četrām līdz piecām stundām kopš pusdienām. Ja jūs māc izsalkums, bet vēl nav laika vakariņām, apēdiet kādu veselīgu uzkodu, lai mazinātu bada sajūtu un pārēšanās risku vakarā.
Principā cilvēkus var iedalīt divās daļās - vieni no rīta ēd brokastis, bet otri neēd, jo nav izsalkuši. Dietoloģe atgādina, ka ķermenim no rīta pēc nakts miera ir nepieciešama enerģija, tāpēc ir jāēd brokastis. Ilgstoši neēdot brokastis, ķermenis pie tā pierod un no rīta smadzenēm nesūta izsalkuma signālus. Dietoloģe aicina atradināties no šāda paraduma un atsākt no rīta ēst. Nav nepieciešams no rīta ieturēt lielu maltīti, bet kaut ko apēst ir svarīgi, piemēram, izdzert proteīna kokteili, apēst cieti vārītu olu ar augļiem vai pilngraudu maizīti.
Mūsdienu steidzīgajā ritmā daudziem nav laika, lai mierīgi paēstu. Bieži vien ēšana tiek apvienota ar citiem darbiem, piemēram, esot ceļā vai strādājot. Tomēr dietoloģe aicina atlikt kaut nedaudz laika, lai mierīgi, bez steigas paēstu.
Lēnām ēdot, jūs ne tikai izbaudīsiet maltīti (tās garšu, tekstūru, smaržu), bet arī labāk sagremosiet apēsto, samazināsiet pārēšanās risku, jo ātrāk smadzenes saņems signālu, ka esat pāēdis.
Savukārt, lai mazinātu bada risku, kas pēcāk var novest pie pārēšanās, svarīgi ir ievērot noteiktu režīmu jeb grafiku, kad ieturat maltītes un pie tā pieradināt ķermeni. Ja jums nav iespēja regulāri ieturēt maltītes vienā laikā katru dienu un starp ēdienreizēm ir lielas pauzes, sagatavojiet sev līdzi nelielas, veselīgas uzkodas.
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.