15 olbaltumvielām bagātākie augu valsts produkti

© pexels.com

Olbaltumvielas ir būtiska mūsu uztura sastāvdaļa. Šī uzturviela ir īpaši svarīga mūsu muskuļu, ādas, iekšējo orgānu, īpaši sirds un smadzeņu, kā arī acu, matu un naglu veselībai. Mūsu imūnsistēmai ir nepieciešami proteīni, lai ražotu antivielas, kas cīnās ar vīrusiem. Vieglākais veids, kā uzņemt olbaltumvielas, ir ēst gaļu, zivis, olas un piena produktus. Tomēr labi olbaltumvielu avoti var būt augu valsts produkti.

Ja ar pārtiku neuzņemsiet pietiekami daudz olbaltumvielas, tad pirmais, kas liecinās par šo uzturvielu trūkumu organismā, būs slikts matu, ādas un nagu stāvoklis. Citas olbaltumvielu deficīta pazīmes ir lēna brūču un ievainojumu dzīšana, biežāka slimošana jeb saaukstēšanās, kā arī muskuļu vājums.

pexels.com

Cik daudz proteīna jeb olbaltumvielu dienā nepieciešams uzņemt?

Ir izstrādāts algoritms, kā aprēķināt, cik daudz olbaltumvielu dienā nepieciešams uzņemt. Pieaugušajiem uz katru ķermeņa kilogramu nepieciešams dienā uzņemt 0,75 gramus olbaltumvielu.

Piemēram, ja sverat 60 kilogramus, tad 60 x 0,75 = 45 grami jeb dienā jums jāuzņem vismaz 45 grami olbaltumvielu, lai justos labi un būtu veseli. Šis ir minimālais daudzums, cik daudz olbaltumvielu vajadzētu dienā uzņemt. Šis aprēķins ir balstīts uz vidēja, mazkustīga pieauguša cilvēka vajadzībām.

pexels.com

Kuri ir olbaltumvielām bagātākie augu valsts produkti:

  1. Kaņepju sēklas. 100 grami kaņepju sēklu satur 30 gramus olbaltumvielu.
  2. Zemesrieksti. 100 grami zemesriekstu satur 25,8 gramus olbaltumvielu.
  3. Ķirbju sēklas. 100 grami ķirbju sēklu satur 24,4 gramus olbaltumvielu.
  4. Tempe (tradicionāls indonēziešu ēdiens, kas gatavots no raudzētām sojas pupiņām). 100 grami tempes satur 20,7 gramus olbaltumvielu.
  5. Indijas rieksti. 100 grami Indijas riekstu satur 17,7 gramus olbaltumvielu.
  6. Sojas granulas. 100 grami sojas granulu satur 16,6 gramus olbaltumvielu.
  7. Tofu. 100 grami tofu satur 16,5 gramus olbaltumvielu.
  8. Čia sēklas. 100 grami čia sēklu satur 16,5 gramus olbaltumvielu.
  9. Lēcas. 100 grami vārītu lēcu satur 8,8 gramus olbaltumvielu.
  10. Turku zirņi. 100 grami konservētu turku zirņu satur 7,2 gramus olbaltumvielu.
  11. Pupiņas. 100 grami pupiņu satur 5 gramus olbaltumvielu.
  12. Kvinoja. 100 grami kvinojas satur 4,4 gramus olbaltumvielu.
  13. Brūnie rīsi. 100 grami vārītu brūno rīsu satur 3,6 gramus olbaltumvielu.
  14. Griķi. 100 grami vārītu griķu satur 3,4 gramus olbaltumvielu.
  15. Auzu pārslas. 100 grami vārītu auzu pārslu satur 2 gramus olbaltumvielu.




Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Olbaltumvielas ir būtiska mūsu uztura sastāvdaļa. Šī uzturviela ir īpaši svarīga mūsu muskuļu, ādas, iekšējo orgānu, īpaši sirds un smadzeņu, kā arī acu, matu un naglu veselībai. Mūsu imūnsistēmai ir nepieciešami proteīni, lai ražotu antivielas, kas cīnās ar vīrusiem. Vieglākais veids, kā uzņemt olbaltumvielas, ir ēst gaļu, zivis, olas un piena produktus. Tomēr labi olbaltumvielu avoti var būt augu valsts produkti.

Svarīgākais