rieksti

12.apr 2017
No vis­iem, ko esam ra­du­ši saukt par riek­stiem, pa­tie­sī­bā ti­kai viens – laz­du rieksts – tie­šām ir rieksts. No bo­tā­ni­kas vie­dok­ļa rau­go­ties, par riek­stu sauc sau­su aug­li ar cie­tu čau­lu, pie ku­ras nav pie­au­dzis ko­dols. Vis­i pā­rē­jie mums zi­nā­mie riek­sti ir aug­ļu kau­li­ņi vai sēk­lu ko­do­li. Lai bū­tu, kā bū­dams, bet vis­i gar­du­mi, ko tau­tā to­mēr sauc par riek­stiem, ir vēr­tīgs uz­tur­vie­lu avots, jo sa­tur daudz tau­ku, ol­bal­tum­vie­lu, mi­ne­rāl­vie­lu un ogļ­hid­rā­tu, ta­ču ho­les­te­rī­na riek­stos gan nav ne­maz.