Lai gan pekanrieksti bieži tiek izmantoti kā vienkārša pīrāga sastāvdaļa, pekanrieksti visa gada garumā ir pelnījuši vairāk vietu.
Tas ir tāpēc, ka papildus garšīgajai garšai šie kraukšķīgie iecienītie rieksti ir pilni ar uzturvērtību, raksta www.bhg.com.
Nacionālais dārgums, pekanrieksti ir vienīgais koku rieksts, kas nācis no Amerikas. Ņemot vērā pierādījumus, kas datēti ar 1600. gadu pirms mūsu ēras, gar Riograndes upes krastiem pekanrieksti ir bijuši daļa no Amerikas. Pirms un pēc kolonizācijas indiāņi paļāvās uz pekanriekstiem kā pārtikas avotu, vienlaikus izmantojot pekanriekstu lapas un mizu medicīniskiem nolūkiem. Faktiski vārda pekanriekstu izcelsme ir Algonquin, kas nozīmē "nepieciešams, lai saplaisātu akmens ".
Pirmo reizi šos riekstu kokus Meksikas ziemeļos 1600. un 1700. gados kultivēja spāņu kolonisti, un drīz pēc tam Longailendā, Ņujorkā, tika iestādīts pirmais Amerikas pekanriekstu koks. Kopš tā laika pekanriekstu rūpniecība ir uzplaukusi, un riekstus pat iecienījuši daudzi ASV prezidenti, arī Tomass Džefersons un Džordžs Vašingtons.
Pat šodien 80% pasaules pekanriekstu tiek ražoti Amerikā. Ir vairāk nekā 1000 šo garšīgo riekstu šķirņu.
Šie bieži nepietiekami novērtētie rieksti var būt neticams papildinājums veselīgam dzīvesveidam, pateicoties to spēcīgajam uztura profilam.
Pekanrieksti ir ar sirdij veselīgiem, mononepiesātinātiem taukiem. Šie tauki ir saistīti ar uzlabotu holesterīna līmeni, samazinātu iekaisumu visā ķermenī un pat rada mazāku sirds slimību risku. Riekstu (tostarp pekanriekstu) ēšana ir saistīta ar zemāku kopējo holesterīna līmeni (tostarp kaitīgo veidu), zema blīvuma lipoproteīnu (jeb ZBL) un triglicerīdu līmeni. Šajos riekstos esošās šķiedras palīdz pazemināt holesterīna līmeni, saistoties ar uztura holesterīnu tievajās zarnās, pārvietojot to caur gremošanas traktu, nevis uzsūcoties organismā.
Turklāt šajos koku riekstos ir daudz mangāna un vara, kas abi ir saistīti ar veselīga asinsspiediena līmeņa uzturēšanu. Visi minētie faktori — iekaisums, holesterīns, triglicerīdi un asinsspiediens — ir galvenie faktori, lai neattīstos sirds slimības.
Runājot par pekanriekstu šķiedrvielu saturu, šie rieksti arī palīdz uzlabot zarnu veselību. Lai gan tajos esošā šķīstošā šķiedra palīdz risināt problēmas ar sirds veselību (kā minēts iepriekš), tā darbojas arī kā prebiotika jeb pārtika veselīgajām zarnu baktērijām zarnu mikrobiomā.
Mikrobioms atbalsta veselīgu gremošanu, kā arī imūno veselību un smadzeņu veselību. Pekanriekstos esošās nešķīstošās šķiedras uzlabo gremošanas veselību, palīdzot pārtikai pārvietoties pa kuņģa-zarnu traktu, veicinot vispārējo regularitāti un novēršot tādas problēmas kā aizcietējums.
Pekanrieksti ir lielisks olbaltumvielu avots, kas palielina enerģijas līmeni un paātrina vielmaiņu. Turklāt visi trīs veselīgie makroelementi — tauki, kompleksie ogļhidrāti šķiedrvielu veidā un olbaltumvielas — palēnina gremošanu, mazinot reakciju uz cukura līmeni asinīs. Tas nozīmē, ka, ja pekanrieksti ir iekļauti ēdienreizē vai uzkodā, ir daudz mazāka iespēja piedzīvot strauju enerģijas līmeņa paaugstināšanos un tam sekojošu kritumu.
Pekanrieksti uztur veselīgu imūnsistēmu, pateicoties augu savienojumam, cinkam, tiamīnam un E vitamīna saturam. Šajos kraukšķīgajos riekstos ir ne tikai augu savienojums beta karotīns, bet pekanrieksti satur vislielāko flavonoīdu daudzumu no visiem riekstiem.
Šie fitoelementi līdzās cinkam un E vitamīnam ir spēcīgi antioksidanti, kas palīdz cīnīties pret iekaisumu un slimību izraisošiem brīvajiem radikāļiem.
Pekanrieksti var palīdzēt novērst neirodeģeneratīvus traucējumus. Tikmēr tiamīns ir B vitamīns, ko bieži vien dēvē par “pretstresa vitamīnu”, jo tas palīdz stiprināt imūnreakciju un palielina ķermeņa noturību pret stresu.
Pirms apspriest visus garšīgos veidus, kā iekļaut pekanriekstus savā ikdienas ēdienkartē, ir jāņem vērā vēl dažas lietas par šiem populārajiem koku riekstiem, no kurām viena ir tā, ka tie ir īpaši enerģētiski kaloriju ziņā, tāpēc vislabāk tos baudīt mērenībā — it īpaši, ja gribat nomest svaru. Tiem, kuriem ir alerģija no riekstiem, vajadzētu pilnībā izvairīties no pekanriekstiem.
Šie rieksti ir viegli pieejami gandrīz jebkurā pārtikas preču veikalā. Ir svarīgi zināt, kā tos pareizi uzglabāt. Lai gan daudzi cilvēki savā pieliekamajā uzglabā riekstus, tostarp pekanriekstus, vislabākā vieta tiem patiesībā ir ledusskapis vai saldētava.
Šādi rīkojoties, iegūsit visilgāko riekstu glabāšanas laiku, jo tajos esošās veselīgās eļļas samazinās, ja tos pārāk ilgi atstās istabas temperatūrā. Apsveriet iespēju visus riekstus uzglabāt saldētavā, kur tie būs svaigi vismaz sešus mēnešus (ja pirms tam tos visus neapēdīsit).
Ir tik daudz iespēju, kur dažās no iecienītajām receptēm jāiekļauj pekanrieksti. Brokastīs sasmalcināti pekanrieksti ir lieliska piedeva smūtijiem, auzu pārslām, čia sēklu pudiņam, aukstajām pārslām, pankūkām, vafelēm… nosauciet ēdienu, un pekanrieksti, iespējams, tam būs lieliski piemēroti.
Runājot par pusdienām un vakariņām, pekanrieksti piešķir neatvairāmu kraukšķīgumu salātiem, glazūrām, marinādēm, proteīna panēšanai, krekeriem, vistas salātiem, maizītēm, mērcēm un citam. Tie ir arī ļoti garšīgi tako maisījumos, cukurotu riekstu receptēs un gandrīz jebkurā konditorejas izstrādājumā, ko varat iedomāties (ieskaitot, protams, pīrāgu).
Nav brīnums, ka cilvēki aizraujas ar pekanriekstiem, jo tie ir garšīgi un barojoši. Neatkarīgi no tā, cik izvēlīgi ir jūsu tuvinieki, noteikti būs vismaz viena vai divas receptes ar pekanriekstiem, ko viņi vienkārši dievinās.
Vienkāršs triks, kas baltmaizi padarīs veselīgāku, lasiet šeit.