Cepumu, čipsu un citu uzkodu aizstāšana ar sauju pekanriekstu var palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni un uzlabot sirds veselību, liecina pētījums, raksta “express.co.uk”.
Rieksti ir bagāti ar mononepiesātinātajiem taukiem, kas var palīdzēt samazināt "sliktā" holesterīna līmeni un paaugstināt "labā" holesterīna līmeni. Tie satur arī barības vielas, kas uzlabo smadzeņu darbību.
Pētnieki sadalīja 138 pieaugušos divās grupās - viena, kas turpināja ievērot ierastos uzkodu paradumus, un otra, kas pārgāja uz apmēram 60 g pekanriekstu patēriņu katru dienu. Dalībniekiem tika veiktas asins analīzes, un tika savākti veselības dati 12 nedēļu pētījumam.
Viņiem arī tika lūgts pārtraukt ēst cita veida riekstus un saglabāt konsekventu uzkodu ēšanu.
Pekanriekstu ēdāji piedzīvoja kopējā holesterīna, tostarp “sliktā” holesterīna līmeņa pazemināšanos, kas var uzkrāties artērijās un palielināt sirdslēkmes un insultu risku.
Pētījuma līdzautore Kristīna Petersena, “Penn State University” uztura zinātņu asociētā profesore, sacīja: "Tipisku uzkodu aizstāšana ar pekanriekstiem uzlaboja galvenos sirds slimību riska faktorus, tostarp holesterīna līmeni asinīs un uztura kvalitāti.
Šie rezultāti papildina plašo pierādījumu bāzi, kas atbalsta riekstu priekšrocības sirds un asinsvadu sistēmā, un sniedz papildu ieskatu par to, kā pieaugušie var iekļaut riekstus savā uzturā, lai uzlabotu uztura vispārējo kvalitāti."
Pētnieki atzīmēja, ka iepriekšējie pētījumi liecina, ka ķīmiskie savienojumi ar pretiekaisuma īpašībām, ko sauc par polifenoliem, pekanriekstos var atbalstīt endotēlija funkciju, kas ir galvenais faktors veselīgu asinsvadu uzturēšanā.
Petersena piebilda: "Uzlabotā uztura kvalitāte pekanriekstos, tostarp lielāks kaloriju procentuālais daudzums no polinepiesātinātajiem taukiem un palielināts šķiedrvielu un polifenolu daudzums, iespējams, arī veicināja novērotos holesterīna līmeņa uzlabojumus.”