© Foto: pixabay.com

Nav nekā sliktāka par izsalkumu. Vēders rūc, galva pulsē un jūtaties aizkaitināts.

Bet ēdot dažus pareizos produktus, var kontrolēt savu izsalkumu.

Avokado

Foto: pixabay.com

Šis veselīgā dzīvesveida iecienītākais auglis ir bagāts ar veselīgiem taukiem, precīzāk, mononepiesātinātajiem taukiem un šķiedrvielām, kas organismā sagremojas lēni, palīdzot ilgāku laiku saglabāt sāta sajūtu.

Avokado ir bagāts ar kāliju, kas palīdz pazemināt asinsspiedienu, atslābinot asinsvadus un izvadot no organisma lieko nātriju. Izmantojiet ceturtdaļu vai pusi avokado, lai pagatavotu biezeni un izmantojiet to majonēzes vietā sviestmaizēs.

Olas

Foto: pixabay.com

Olas satur olbaltumvielas un taukus, kas palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Olās esošais proteīns ir bioloģiski pieejams, tas nozīmē, ka organisms to var viegli izmantot. Pretēji plaši izplatītam uzskatam, olas ne vienmēr paaugstina holesterīna līmeni asinīs. Sātīgai maltītei apvienojiet olas ar veselīgiem ogļhidrātiem, piemēram, kvinoju. Vienlaicīga olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu ēšana sniegs ķermenim enerģiju visai dienai.

Auzu pārslas

Foto: Pexels.com

Auzās esošās šķiedras padara tās gan barojošas, gan sātīgas. Auzu pārslas palīdz veicināt kaulu veselību, jo tās satur kalciju un magniju, kas veicina kalcija uzsūkšanos un aktivizē D vitamīnu. Auzu pārslas ir ideālas brokastis cilvēkiem, kuri plāno ilgu pārtraukumu pirms nākamās ēdienreizes.

Banāni

Foto: pixabay.com

Ja nepieciešama ātra uzkoda, paņemiet banānu. Tas ir lielisks šķiedrvielu avots, kas palēnina ātrumu, kādā pārtika iziet caur gremošanas sistēmu. Banāni ir arī vienkāršs ogļhidrātu avots, kas nodrošina ātru enerģijas palielinājumu. Savienojiet banānu ar olbaltumvielām un taukiem, piemēram, karoti zemesriekstu sviesta, lai palielinātu enerģiju.

Lēcas

Foto: pixabay.com

Viena tase lēcu satur aptuveni 18 gramus olbaltumvielu, kas samazina grelīna veidošanos organismā. Lēcas palielina peptīda YY līmeni — hormonu, kas liek rasties sāta sajūtai. Lēcas ir bagātas ar šķiedrvielām, ēdot tās pārāk daudz, var rasties gāzes un vēdera uzpūšanās.

Tāpēc pakāpeniski palieliniet šo veselīgo pārtikas produktu patēriņu un dzeriet daudz ūdens. Pagatavojiet pusi tases lēcu ar mājās gatavotu Boloņas mērci: lēcu apvienošana ar tomātu mērces C vitamīnu palīdz uzlabot lēcās esošās dzelzs uzsūkšanos. Lēcas var izmantot arī salātu vai zupas pagatavošanai.

Rieksti

Foto: pixabay.com

Rieksti satur arī šķiedrvielas un olbaltumvielas, kas veicina sāta sajūtu. Vienīgais mīnuss: riekstos ir daudz tauku (un līdz ar to arī kaloriju), tāpēc jāievēro porcijas lielumu. Pievienojiet riekstus salātiem, jogurtam vai mājās gatavotiem makaroniem. Var ēst riekstus no rīta, lai kontrolētu apetīti visas dienas garumā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv