Kartupeļi

15.nov
Kartupeļu vārīšanā nav nekā aizraujoša. Taču tā ir būtiska gatavošanas tehnika, kas ir pirmais solis, lai pagatavotu daudzus ēdienus, piemēram, kartupeļu biezeni, kartupeļu salātus un vienkārši vārītus kartupeļus.
9.nov
Kartupeļus pēc vārīšanas izmanto dažādu ēdienu pagatavošanai. Tos pievieno zupai, salātiem un gatavo biezeni. To var izmantot arī atsevišķi kā piedevu. Cik ilgi ir nepieciešams gatavot kartupeļus? Kartupeļu gatavošanas laiks svārstās no 10 līdz 40 minūtēm.
25.sep
Ceptus kartupeļus ar garšaugiem, fetas sieru un mandelēm var aizstāt arī ar ziedkāpostiem. Šādi pagatavotus dārzeņus pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu zivīm, gaļai.
22.sep
Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.
19.sep
Domājot par kartupeļu ēšanu, noteikti prātā ienāk neviena vien recepte, kā tos gardi pagatavot. Visās receptēs ir viens vienojošs faktors - kartupeļi pirms ēšanas tiek termiski apstrādāti (vārīti, cepti, sautēti u.c.). Vai kartupeļus var ēst arī tādus kādi tie ir, termiski neapstrādājot? To šoreiz centāmies noskaidrot!
27.aug
Spēcīgā vētra jūlija izskaņā ietekmējusi ne tikai rapša, graudaugu un zirņu ražu, bet arī kartupeļus. Kamēr daļā Zemgales saimniecību kartupeļi ir izslīkuši un pat pūst, Latgalē vērojams sausums. Saimniecības ir vienisprātis – šogad raža un tās kvalitāte būs sliktāka, vienlaikus pieaugot arī vietējo kartupeļu cenai, informē biedrība “Zemnieku saeima”.
26.jūl
Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.
1.jun
Pavasaris kartupeļu audzētājiem bijis labvēlīgs un darbi uz lauka ir noslēgušies - arī vēlo kartupeļu šķirnes ir iestādītas, aģentūrai LETA pauda Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.
9.mai
Ir saprotams, ka lētāks produkts nebūs pašas augstākās kvalitātes, tomēr, lai cik zema būtu cena, veikalā nedrīkst tirgot ēšanai nederīgu pārtiku.
12.apr
Kartupeļu audzētāju smagākā problēma patlaban ir drātstārpi, kuru apkarošanai efektīvu līdzekļu nav, aģentūrai LETA pauda Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Agita Kraukle.
4.apr
Valda uzskats: lai tiktu pie kartupeļu pankūkām, vajadzīgs daudz laika un pacietība – kamēr tos tupeņus nomizo, kamēr sarīvē.
30.mar
Kāds pircējs norāda, ka veikalos “Maxima” un “Rimi”, pērkot fasētus kartupeļus, regulāri nākas konstatēt, ka dārzeņu svars neatbilstot uz iepakojuma norādītajam, vēsta "Bez tabu".
22.mar
Sātīgs paēdiens kārtīgām pusdienām vai vakariņām. Zeltainas, bagātīgas garšas buķetes apveltītas kartupeļu pankūkas ar kraukšķīgām maliņām.
8.mar
Kartupeļu biezputras salāti - krēmīgi, pikanti, ar zaļā sīpola gabaliņiem, cieti vārītām olām un seleriju — ideāls savienojums.
1.okt 2023
Vasaras izskaņa, rudens sākums kartupeļu audzētājiem ir darbīgs laiks, jo sākas kartupeļu novākšanas process.
24.aug 2023
Salīdzinot ar pēdējiem diviem gadiem, šogad kartupeļiem raža būs laba, aģentūrai LETA sacīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.
19.mai 2023
Vai zinājāt, ka kartupeļus var izmantot ne tikai kulinārijā, bet arī, piemēram, sudrablietu tīrīšanā vai sāpju remdēšanā? Izlasiet rakstu un uzziniet, kur saimniecībā var likt lietā kartupeļus!
13.apr 2023
Nevajag mānīties, neliela kartupeļu atkarība ir katra latvieša gēnos. Tas vienkārši ir tāds, kā mierinājums pēc grūtas dienas, ja sacepts krāsnī ar sviestu vai baudpilns ceļojums, ja pagatavots smalkā restorānā trifeļu kartupeļu biezenī.
11.feb 2023
Piemaskavā mobilizēto karavīru ģimenēm dala pa desmit kilogramiem kartupeļu un burkānu.
5.jan 2023
Paejot svētkiem lielai daļai cilvēku nākas "pievilkt jostas" un dzīvot nedaudz taupīgāk, jo svētkos nauda kusa tikpat ātri, kā sniegs aiz loga. Lai dienas līdz algas dienai būtu vieglākas, iesakām vienu pavisam gardu un ļoti lētu kartupeļu pagatavošanas recepti!