Tumši plankumi uz kartupeļiem? Kas tos izraisa

© Foto: freepik.com

Kartupeļi ir diezgan izturīgi dārzeņi, taču nav nekas neparasts tos atrast pārtikas veikalā ar tumšiem plankumiem. Kas tas ir?

Ak, pieticīgais kartupelis. Kā reiz teica hobiti: "Novāri tos, saspaidi, ieliec sautējumā" — iespējas ir bezgalīgas. Tomēr pārāk bieži uz kartupeļiem var redzēt tumšus plankumus. Neuztraucieties, tie ir nekaitīgi, tāpēc kartupelis joprojām ir ēdams.

Šie melnie plankumi, kurus atbilstoši sauc par "melnajiem plankumiem", ir tikai sasitumi, kas radušies kartupeļu bojājuma vietā laikā starp ražas novākšanu un nonākšanu pārtikas veikala plauktos, raksta thetakeout.com.

Foto: pixabay.com

Kad kartupelis tiek sasists, iekšpusē esošās šūnas tiek bojātas. Tas izraisa reakciju, kurā dabīgs savienojums, ko sauc par tirozīnu, reaģē ar kartupeļa enzīmiem un skābekli no gaisa, veidojot melanīnu (jā, to pašu pigmentu, kas atrodams cilvēka ādā), kas izraisa krāsas maiņu. Zilums parasti veidojas 24 līdz 72 stundas pēc trieciena, tāpēc jūs, iespējams, to uzreiz nepamanīsiet. Kad esat gatavs sagatavot sasistu kartupeli, viss, kas jums jādara, ir izgriezt vietu.

Ko darīt, ja izmantojat mizotāju, lai noņemtu bojājumu, bet atklājat teksturētu caurumu, kas izskatās pēc kaut kā sarāvuša un miruša? Šis pelējuma izskata iekšējais melnais plankums ir no slimības, ko sauc par fuzāriju, kas var attīstīties no esoša sasituma. Tāpat kā iepriekšminētā kartupeļu kaite, šī slimība nepadara kartupeļus neēdamus vai nedrošus — tie vienkārši jāizgriež.

Foto: freepik.com

Vairāki faktori norāda, vai kartupelis ir uzņēmīgs pret sasitumiem, tostarp kalcija, slāpekļa, kālija un ūdens līmenis; paši kartupeļu vīteņaugi bumbuļu novākšanas laikā; un temperatūra pirms, ražas novākšanas laikā un pēc tās. Šos elementus var kontrolēt ar augsnes uzraudzību, temperatūras regulēšanu, lauksaimniecības tehnikas sasniegumiem un citiem līdzekļiem.

Tāpēc nākamreiz, kad dosieties izmest redzami bojātu kartupeli, padomājiet vēlreiz. Kad sapratīsiet, ka jums tikai jāizgriež krāsas maiņa, jūs gaida vesela kartupeļu iespēju universs, tostarp šīs kartupeļu receptes, sākot no biezeņa līdz pat saspaidītiem kartupeļiem.

Foto: pixabay.com

Lai jūsu kartupeļi pirms lietošanas uzturā būtu pēc iespējas veselīgāki, skatiet šos noderīgos kartupeļu uzglabāšanas padomus. Vissvarīgākais? Runājot par uzglabāšanu, sīpolus un kartupeļus nevajadzētu uzglabāt kopā.