Politika

15.apr 2021
Nodibinot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kas vētīs valdošās koalīcijas ministru veikumu Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā, opozīcija vēlas nodrošināties, ka vismaz nākotnē šāda veida komisiju vadība tiks uzticēta to dibināšanas iniciatoriem. Šis nav pirmais šāds mēģinājums, taču arī šim, visticamāk, nebūs lemts vainagoties ar panākumiem. Koalīcija nevēlas opozīcijai sniegt papildu instrumentus valdošo ikdienas traucēšanai.
14.apr 2021
Veselības ministrs Daniels Pavļuts šovakar parakstījis rīkojumu par līdzšinējās Veselības ministrijas valsts sekretāres Dainas Mūrmanes-Umbraško pārcelšanu zemākā amatā ārpus Veselības ministrijas (VM).
13.apr 2021
Kamēr valdībā gatavo pamatnostādnes jaunam azartspēļu regulējumam, ar šo nozari cīņu jau sen izvērtusī Jaunā konservatīvā partija nolēmusi rīkoties proaktīvi un sagatavojusi likumprojektu, kas liegs azartspēļu organizētājiem spēļu zālēs un kazino tirgot alkoholiskos dzērienus.
12.apr 2021
Satversmes tiesa, taisot vēl vienu spriedumu, kas viendzimuma pāru tiesības tuvina par tradicionālajiem dēvēto pāru tiesībām, Saeimas konservatīvajiem spēkiem atkal likusi saraukt degunu un aktualizēt ideju par tās likvidāciju reformējot.
9.apr 2021
Lielākā daļa līdz šim dibināto parlamentārās izmeklēšanas komisiju veikums tā arī nav devis nekādu sabiedrībai saprotamu labumu, taču tas nav šķērslis, lai nedibinātu nākamo – jau 26. kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Opozicionāri pašvaldību priekšvēlēšanu laikā iecerējuši izmeklēt valdības “kļūdaino rīcību” pandēmijas pārvarēšanas procesā un izmeklēšanas rezultātā nosaukt tās politiskās amatpersonas, kuras par šīm kļūdām ir atbildīgas.
8.apr 2021
Teju piecus mēnešus ilgusī ārkārtējā situācija ir atcelta, un valdība, saglabājot dažādus ierobežojumus iedzīvotāju ikdienā, ļāvusi strādāt ikvienam veikalam, kuram ir savas autonomas telpas. Tas nozīmē, ka liela daļa tirdzniecības centru zem viena jumta pulcināto tirgotāju savas durvis joprojām būs spiesti turēt slēgtas. Saeimas opozīcija uzskata, ka ir elementārs risinājums, kas ļautu strādāt ikvienai tirdzniecības vietai.
8.apr 2021
Veselības ministrijas valsts sekretārei Dainai Mūrmanei-Umbraško izteikts rājiens un viņa ir pazemināta amatā, pēc dienesta pārbaudes par vakcīnu iepirkumu paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts.
7.apr 2021
Valsts prezidents Egils Levits tomēr spējis pārliecināt veselības ministru Danielu Pavļutu par brīvās rindas ieviešanu pret Covid-19 vakcinācijas procesā. Ministrs sākotnēji šo prezidenta piedāvājumu nodēvēja par priekšlaicīgu.
6.apr 2021
Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) pēdējā laikā strostēta par lēnīgo vakcinēšanu pret Covid-19 sociālās aprūpes centros. Tie arī vainoti par epidemioloģiskās situācijas strauju pasliktināšanos dažos novados. Ministre gan uzskata, ka viņas vadītā ministrija savas kompetences robežās izdarījusi visu nepieciešamo, turklāt atklājusi dīvainības gan inficēto uzskaites veidā, gan slimības izplatīšanās ziņā.
3.apr 2021
Pirmos pret Covid-19 Latvijā sāka vakcinēt mediķus un medicīnas iestādēs strādājošos. Tā kā daļa no medicīnas personāla nevēlējās vakcinēties, viņiem regulāri tiek veikti Covid-19 testi, lai pasargātu pacientus no iespējamās inficēšanās. Finanšu ministrs Jānis Reirs valdības sēdē pauda uzskatu, ka gadījumos, kad mediķim ir bijusi iespēja vakcinēties, bet viņš to nav izmantojis, Covid-19 tests viņam būtu jāveic par savu naudu.
2.apr 2021
ANO Ekonomisko, sociālo un kultūras tiesību komiteja izskatījusi Latvijas ziņojumu par ANO Starptautiskā pakta par ekonomiskajām, sociālajām un kultūras tiesībām izpildi Latvijā 2008.–2017. gadā un sniegusi savas rekomendācijas valsts iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai. Cita starpā komiteja pievērsusies arī minoritāšu valodām. Šo tēmu skarošajās rekomendācijās var saskatīt mudinājumu Latvijai izglītības sistēmā atjaunot divvalodību.
1.apr 2021
Bijušais politiķis, tagad uzņēmējs Ainārs Šlesers gatavojas atgriezties politikā. Viņš intervijā Neatkarīgās žurnālistei Elitai Veidemanei atklāj, kāds būtu viņa pirmais darbs, ja viņš rīt kļūtu par Ministru prezidentu.
1.apr 2021
Masu vakcinācijas pilotprojektu, kas noritēja Ventspilī, speciālisti atzinuši par izdevušos. Vienlaikus tas apliecinājis arī jau prognozējamo, ka cilvēki mēdz neierasties, lai saņemtu tiem rezervēto vakcīnu. Kā zināms, vakcīnu uzglabāšanas laiks ir ierobežots un to neizmantošanas gadījumā tās iet postā, lai izvairītos no šādas izšķērdības, Valsts prezidents Egils Levits nācis klajā ar savu priekšlikumu. Veselības ministrs uzskata, ka tas ir priekšlaicīgs.
31.mar 2021
Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka atbildīgie par vakcīnu pasūtījumiem pret Covid-19 noteikti ir jāmeklē. Opozīcijā pastāv arī uzskats, ka būtu vērtējama arī politiķu kriminālatbildība. Šī doma valdošajā koalīcijā gan nav populāra, tikai Nacionālā apvienība uzskata, ka Veselības ministrijas iepriekšējās vadītājas atbildība vismaz jāizvērtē arī krimināltiesiskā ziņā.
30.mar 2021
Laikā, kad sociologi, vērtējot pie varas esošos politiskos spēkus, nekautrējas paust viedokli, ka ir izveidojusies stabila niša jaunai partijai, par tādas izveidi paziņojis savulaik līdz ar Zatlera Reformu partiju lielajā politikā ienākušais Vjačeslavs Dombrovskis. Viņš iecerējis izveidot partiju bez vienotas ideoloģijas, kas līdzvērtīgi apvienos gan latviešus, gan cittautiešus.
26.mar 2021
Saduroties kristīgajās vērtībās balstītai morālei ar liberālo pārliecību, ka cilvēka dzīvība pieder viņam pašam, Saeimas vairākums vairāk nekā 10 tūkstošu pilsoņu parakstīto iniciatīvu par eitanāzijas legalizāciju noraidīja. Līdz ar to politiskā līmenī diskusija par šo jautājumu atlikta uz neprognozējamu laiku.
25.mar 2021
Jaunās konservatīvās partijas politiķu izteikumi par Oļega Osinovska un Uģa Magoņa attaisnošanu pirmās instances tiesā aizskāruši ne tikai Tieslietu padomi un advokatūru, bet arī O. Osinovski. Pirmajā gadījumā Tieslietu padome pakratīja tieslietu ministram ar pirkstu, bet O. Osinovska mēģinājums vismaz publiski nokaunināt Saeimas Juridiskās komisijas vadītāju, cieta sakāvi.
24.mar 2021
Veselības ministrs Daniels Pavļuts valdības sēdē rosināja skatīt jautājumu par Vakcinācijas projekta birojam atvēlētā finansējuma pārvirzīšanu uz Nacionālo veselības dienestu (NVD), lai varētu noslēgt Vakcinācijas biroja reorganizāciju.
24.mar 2021
Ainārs Šlesers, kas pazīstams arī ar iesauku Buldozers, paziņojis, ka “ļoti nopietni” domā par atgriešanos politikā. Eksperti lēš, ka tas nemaz tik neiespējami nav. Taču tapt ievēlētam Saeimā un vēl iekļūt valdošajā koalīcijā esot divas atšķirīgas lietas, un pēdējo realizēt A. Šleseram esot mazas izredzes.
23.mar 2021
Finanšu ministrija izpildījusi valdības doto uzdevumu un izstrādājusi “Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādnes 2021.–2027. gadam”, uz to pamata iecerēts mainīt normatīvos aktus, lai nodrošinātu azartspēļu ierobežošanu, taču ne visiem Saeimas deputātiem, kuriem par likumu grozījumiem būs jābalso, šķiet, ka pamatnostādņu mērķis patiešām ir azartspēļu ierobežošana.
23.mar 2021
Saruna ar Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētāja vietnieku Augustu Brigmani
22.mar 2021
Koalīcijas partneru – KPV LV un Jaunās konservatīvās partijas savstarpējā nepatika sasniegusi jaunu, līdz šim opozīcijai raksturīgu izpausmes formu. Ar motīvu “cita acī skabargu redz, pats savā baļķi neredz” tapis likumprojekts, kuru apstiprinot tiktu apdraudēts konservatīvo līdera Jura Juraša Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja amats. Tiesa, satversmības apsvērumu dēļ tas, visticamāk, nenotiks.