Veselība

17.dec 2020
Lai arī kā mēs gribētu un censtos neēst vakaros, taču pienāk diena, kad vēlme kaut ko ielikt mutē ir nepārvarama. Ar ko našķēties vakaros, lai tas neradītu vēlāk grūtības iemigt vai arī neuzņemtu pārāk daudz kalorijas, tas vienmēr ir grūts jautājums. Tomēr ir pāris neparastas uzkodas, kas palīdzēs remdēt ne tikai ēstgribu, bet veicinās labu miegu!
15.dec 2020
Lai gan ūdens skaitās vislabākā izvēle slāpju remdēšanai, ja vēlaties no dzēriena gūt vēl papildu labumu, piemēram, savas vielmaiņas uzlabošanai, izvēlieties šos piedāvājumus. Tie palielinās enerģiju, paātrinās vielmaiņu un palīdzēs zaudēt svaru.
14.dec 2020
Izsalkuši cilvēki parasti nepievērš lielu vērību, tam ko apēd un nereti pagrābj pirmo, kas pagadās pa rokai. Tomēr ir ēdieni, kurus neiesaka ēst tukšā dūšā.
11.dec 2020
Par imūnsistēmu cilvēka organismā lielā mērā ir atbildīgs zarnu trakts un tajā dzīvojošie mikroorganismi jeb zarnu mikroflora, kas apgādā organismu ar tam nepieciešamajām uzturvielām. Taču, lai tas spētu pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas un cilvēka imunitāte būtu spēcīga, tajā mītošajām labajām un sliktajām baktērijām jābūt līdzsvarā. Vairāk par to, kāda ir labo baktēriju loma un kā tās pietiekamā daudzumā uzņemt, skaidro aptieku tīkla farmaceite, “Gada farmaceite 2020” Mārīte Šukele.
10.dec 2020
Ja savā ēdienkartē iekļausi šos produktus, varēsi uzlabot D vitamīna līmeni organismā, kam ir arī nozīmīga loma aizsardzībai pret Covid-19.
9.dec 2020
Decembris ir pirmais ziemas mēnesis, kad organismam nepieciešams papildu atbalsts un uzturam jābūt papildinātam ar dažādiem vitamīniem un mikroelementiem, lai stiprinātu mūsu veselību. Īpaši tas ir aktuāli pandēmijas laikā.
8.dec 2020
Eiropas mediķi iesaka pievērst uzmanību šiem organisma signāliem, jo cinka trūkums var veicināt vieglāku uzņēmību pret Covid-19.
6.dec 2020
„Noguruma sajūta ir uzveicama. Jāmeklē pareizākais ceļš, kā uzlādēt sava organisma baterijas!” saka  farmaceite Ērika Pētersone.Tumšā gadalaika un ikdienas nestabilitātes radītajam pagurumam raksturīgais enerģijas trūkums izpaužas kā nogurums, miegainība vai apātija. Papildus minētajam var būt arī depresija un motivācijas zudums. Nogurums ir normāla organisma atbildes reakcija uz paaugstinātu stresa līmeni, miega trūkumu, pārslodzi darbā vai studijās, vitamīnu un minerālvielu trūkumu un mazkustīgu dzīvesveidu.
4.dec 2020
Daudzi, lietojot sejas aizsargmasku, izjūt diskomfortu un lielākoties tas ir saistīts ar grūtībām elpot. Taču izrādās, ka šo neērtību ir viegli labot. Mediķi apkopojuši vairākus veidus, kas palīdzēs stiprināt plaušas.
3.dec 2020
Esam jau rakstījuši gan par olu veselīgajām īpašībām, gan to nozīmi šajā laikā, kad īpaši jāparūpējas par imunitāti. Taču tās mēdz apvīt arī dažādi mīti un aizspriedumi, kurus centīsimies lauzt.
2.dec 2020
Covid-19 laikā arvien biežāk mēs pavadām laiku mājās. Attālinātais darbs, mācības un fizisko aktivitāšu samazināšanās var negatīvi ietekmēt mūsu veselību. Svarīgi ir rūpēties ne tikai par fizisko, bet arī garīgo veselību. Šie neparastie, bet efektīvie padomi palīdzēs saglabāt labu veselību, skaidru prātu laikā, kad visbiežāk atrodamies mājās.
1.dec 2020
Pētījumi pierādījuši, ka cinka trūkums organismā var palielināt veselības problēmu risku, inficējoties ar jauno koronavīrusu, tāpēc šobrīd ir svarīgi uzturā lietot produktus, kuros ir šis minerāls.
30.nov 2020
Ja vitamīnus lieto īstajā laikā, tas palīdz organismam tik nepieciešamās vielas efektīvāk uzņemt un labāk tās izmantot. Vitamīni lietojami pareizās devās, pareizā diennakts laikā un atbilstoši ilgi. Vitāli svarīgākie vitamīni jālieto arī atbilstoši vecumam. Pašlaik vairāk jādomā par imunitāti stiprinošo D un C vitamīnu, norāda farmaceite Ērika Pētersone.
29.nov 2020
Ikviens no mums kaut reizi ir domājis par to, kāda ir patiesā cukura ietekme uz mūsu ķermeni. Gan sabiedrībā, gan ekspertu vidū ir raisījušās dažādas diskusijas par to, vai cukurs būtu jāiekļauj uzturā vai tomēr jāsaka stingrs “Nē!”. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģijas nodaļas virsmāsa un Latvijas Diabēta aprūpes māsu apvienības priekšsēdētāja Līga Ārente skaidro, ka vairumā gadījumu šo mulsumu un diskusijas rada tas, ka atsevišķas produktu grupas, kuru sastāvā ir cukurs, piemēram, augļi vai medus, tiek definētas kā “veselīgi produkti”, kurus var ēst bez mēra. Diemžēl tā tas nav! Cukurs ir organisma enerģijas avots, taču pārmērīgā daudzumā tas var radīt nopietnas veselības problēmas.
27.nov 2020
Izrādās, ka acu krāsa var pastāstīt par noslieci uz noteiktām slimībām. Zinātnieki no Kolorado Universitātes noskaidrojuši, ka cilvēku acu krāsa var paredzēt dažādass slimības.
24.nov 2020
Infektologs Jevgens Dubrovskis norādījis uz tipiskām kļūdām, kuras pieļauj pacienti ar Covid-19 diagnozi.
22.nov 2020
Rudenī jau tradicionāli aktualizējas nepieciešamība stiprināt imunitāti, taču šogad bērnu un jauniešu imunitātei jāpievērš īpaša uzmanība – vairāk tiek pavadīts laiks pie ekrāniem, mazāk kustību un fiziskās aktivitātes, bieži arī jauns dienas režīms un emocionālā spriedze – tas viss rada papildu slodzi organismam. Kādus paradumus ievērot ikdienā, lai stiprinātu bērnu un jauniešu imunitāti, iesaka farmaceite Anna Kivleniece.
21.nov 2020
Mēs ikviens zinām to nepatīkamo, spiedošo sajūtu, kad esam pārēdušies. Svarīgi baudot ēdienu, ir nepārēsties, tomēr bieži vien mums to ir grūti izdarīt. Pastāv dažādi veidi kā cīnīties ar šīm nepatīkamajām sajūtām, sākot no pastaigas svaigā gaisā, līdz pat fiziskām aktivitātēm. Tomēr ir vēl dažādi neparasti veidi, kas var palīdzēt justies labāk.
20.nov 2020
Ar produktu derīguma termiņiem jābūt uzmanīgiem, jo daudziem tā ignorēšana var beigties ar vēdersāpēm un pat saindēšanos. Portāls "The Healthy" uzskaitījis produktus, kuru derīguma termiņš jāņem vērā.
19.nov 2020
Čia sēklas ir ļoti labs minerālvielu avots. Šīs sēklas satur daudz vērtīgo vielu - kalciju, dzelzi, fosforu, kāliju, magniju, selēnu un cinku. Tās ir arī ļoti labs antioksidantu un šķiedrvielu avots.Tikai divas ēdamkarotes sēklu satur piecus gramus šķiedrvielu. Čia sēklu pielietojums uzturā ir visai liels, tās var izmantot gan pudiņu, gan salātu pagatavošanā. Lai arī šis ir ļoti vērtīgs un uzturvielām bagāts produkts, tā pārmērīga lietošana uzturā var radīt dažādas nevēlamas blakusparādības.
17.nov 2020
Šos produktus biežāk esam raduši ēst svaigus, taču izrādās, ka pagatavoti tie ir vēl veselīgāki.
16.nov 2020
Visticamāk mēs katrs savā dzīvē esam jutuši satraukumu. Tas ir iekšējs nemiers, kas neļauj atslābt pat vakarā, kad visi darbi un pienākumi pie malas. Arvien vairāk cilvēku šī sajūta nepamet, izraisot virkni citu veselības problēmu. Tomēr ar savu uzturu varam šo situāciju labot.