9 iemesli, kāpēc katru dienu ieteicams ēst olas

© pexels.com

Olas ir ne tikai izcils olbaltumvielu, aminoskābju, antioksidantu un veselīgo tauku avots, bet var arī būtiski uzlabot veselību. Uzziniet, kādu labumu veselībai sniedz olas!

pexels.com

1. Iespējams vieglāk zaudēt svaru

Pateicoties olbaltumvielām, aminoskābēm un antioksidantiem, olas ir izcils produkts tiem cilvēkiem, kuri vēlas zaudēt lieko svaru. "International Journal of Obesity" veica pētījumu, kurā cilvēki astoņas nedēļas no vietas brokastīs ēda olas. Tie cilvēki, kuri brokastīs ēda olas, bija zaudējuši par 65% vairāk svara un 16% tauku, nekā tie, kuri notiesāja tikpat kalorijām bagātas brokastis, neiekļaujot tajās olas.

pexels.com

2. Izcils "labā" holesterīna avots

Olas ir viens no labākajiem veidiem, kā paaugstināt "labā" holesterīna līmeni. Cilvēkiem, kuriem ir augsts "labā" holesterīna līmenis, ir mazāka iespēja iegūt sirds slimības, insultu. Saskaņā ar "Journal of Nutrition" pētījumu, ēdot olas un palielinot "labā" holesterīna līmeni, iespējams samazināt metaboliskā sindroma risku.

pexels.com

3. Stiprina imūnsistēmu

Ja vēlaties iegūt stipru imūnsistēmu, ieteicams ikdienas uzturā iekļaut olas. Viena ola satur aptuveni ceturtdaļu (22%) no dienā nepieciešamā selēna daudzuma. Selēns palīdz stiprināt un veicināt labu imūnsistēmu, kā arī regulēt vairogdziedzerī esošos hormonus.

pexels.com

4. Labs enerģijas avots

Viena cepta ola satur aptuveni 18% no dienā ieteicamās B2 vitamīna devas. B2 vitamīns jeb riboflavīns palīdz organismam ēdienu pārvērst "degvielā", kura tiek izmantota enerģijas ražošanā. Ēdot brokastīs olas, jūs jutīsieties enerģiskāks un mundrāks visas dienas garumā.

pexels.com

5. Spēcīgiem matiem, mirdzošai ādai

B grupas vitamīni ir vitāli svarīgi, lai jūsu āda un mati būtu veselīgi. Olas satur ne tikai B2 vitamīnu, bet ir arī bagātas ar B5 un B12 vitamīniem. Šie vitamīni palīdz nodrošināt pareizu nervu sistēmas darbību.

pexels.com

6. Stipriem nagiem

Vai jūsu nagi ir trausli un bieži lūst? Iekļaujiet uzturā olas. Kā jau iepriekš aplūkots, tad olas satur B grupas vitamīnus, kas ne tikai ir labi ādai un matiem, bet arī nagiem. Papildus iepriekš nosauktajiem B grupas vitamīniem, olas ir arī labs biotīna avots (B7 vitamīna). Tieši olu dzeltenumi satur vislielāko biotīna koncentrāciju.

pexels.com

7. Spēcīgai nervu sistēmai

Ja organismam trūkst aminoskābes, jūs varat izjust palielinātu trauksmi un stresu. Olas ir lielisks produkts ar kuru "pabarot" savu organismu, lai tas saņemtu vērtīgās aminokābes. Olās esošā aminoskābe lizīns palīdzēs samazināt trauksmi un stresu, tādējādi, iespējams, veicinot serotonīna jeb laimes hormona izstrādāšanos.

pexels.com

8. Nodrošina sāta sajūtu

Kā zināms, tad olas ir izcils olbaltumvielu avots. Pētījumos ir pierādīts, ka ēdot pārtikas produktus ar augstu olbaltumvielu saturu, iespējams ātrāk un ilgāk just sāta sajūtu.

pexels.com

9. Stipriem kauliem un zobiem

Olas ir viens no tiem retajiem dabiskajiem produktiem, kas satur D vitamīnu. Šis vitamīns ir svarīgs kaulu un zobu veselībai. D vitamīns palīdz organismā labāk uzsūkties kalcijam.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.