4 lietas, kas notiek ar aknām, dzerot kafiju

© pexels.com

Kafija ir ne tikai ļoti labs uzmundrinošs dzēriens, bet var sniegt arī daudz laba veselībai. Šis rūgtenais dzēriens atstāj pozitīvu iespaidu uz sirds veselību, taču jātceras to, ka nevajadzētu pārspīlēt ar tās lietošanu. Izrādās, ka kafija atstāj pozitīvu iespaidu arī uz aknu veselību. Tai piemīt hepatoprotektīvs efekts, kas nozīmē to, ka kafija var palīdzēt aizsargāt aknas no bojājumiem. Noskaidrojiet kādu labumu kafija vēl var sniegt aknām!

Eksperti iesaka ikdienā dzert melnu kafiju. Tieši melnai kafijai piemīt šis tālāk nosauktās īpašības!

pexels.com

1. Kafija var pasargāt no aknu fibrozes

Aknu fibroze ir ļoti nopietna slimība, kuru izraisa saistaudu uzkrāšanās aknās. Aknu audu vietā sāk augt fibrotiskie audi. Laika gaitā fibroze var negatīvi ietekmēt aknu darbību. Fibrozes sākumposmā to ir iespējams ārstēt ar dzīvesveida maiņu un medikamentiem. "The Journal of Hepatology" pētījumā atklājās, ka regulāra melnas kafijas (arī tējas) dzeršana var samazināt aknu fibrozes risku.

pexels.com

2. Kafija var palīdzēt kontrolēt aknās esošo enzīmu līmeni

Aknas satur dažādus fermentus. Tie spēj paātrināt atsevišķus procesus organismā, piemēram, toksīnu sadalīšanos, žults veidošanos. Ja ķermenis ražo pārlieku daudz šo enzīmu, pastāv risks iegūt aknu slimības vai bojājumus. Pētījumos pierādīts, ka kafijas lietošana var samazināt šo enzīmu koncentrāciju aknās. Īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem, kuri patērē lielu daudzumu alkohola.

pexels.com

3. Kafija var samazināt aknu cirozes risku

Aknu cirozei ir raksturīga pakāpeniska aknu šūnu bojāeja. Tā ir hroniska slimība. Aknu cirozes gadījumā aknas vairs nespēj veikt savas funkcijas. Aknu cirozi nav iespējams pilnībā izārstēt. Tā var izraisīt daudzas citas nopietnas veselības problēmas. Izrādās, ka, lai samazinātu cirozes iespējamības risku, ieteicams dzert melnu kafiju.

pexels.com

4. Kafija var palīdzēt samazināt aknu vēža un citu slimību risku

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem kafijas dzeršana var samazināt aknu vēža risku. Savukārt citos pētījumos pierādīts, ka melnas kafijas dzeršana atsevišķos gadījumos var palēlināt aknu slimību progresēšanu.

!Tomēr nevajadzētu paļauties vien uz kafijas dzeršanu, lai samazinātu un ārstētu dažādas aknu slimības, bojājumus. Vienmēr nepieciešams konsultēties ar ārstu un ievērot viņu ieteiktos norādījumus.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!