© Scanpix

16.jūlijā savās mājās Parīzē 76 gadu vecumā mūžībā aizgāja franču aktrise un dziedātāja Džeina Birkina. Viņa filmējusies vairāk nekā 70 filmās, izdevusi vairāk nekā 20 mūzikas albumus, sarakstījusi grāmatas, dzemdējusi trīs meitas, kļuva par šovbiznesa un modes ikonu.

Taču lielākā daļa cilvēku viņu pazīst tikai pēc Birkin somas, kas tika nosaukta viņas vārdā un kļuva par greznības un statusa simbolu - visa tā, pēc kā pati Džeina nekad nav tiekusies.

Lūk, daži fakti par šīs apbrīnojamās sievietes dzīvi.

Džeina Birkina, 1975 / _Scanpix

Viņa kļuva slavena, pateicoties filmai "Peldbaseins" (1969), kurā spēlēja kopā ar Alēnu Delonu un Romiju Šneideri. Pirms tam Džeina filmējās Antonioni kulta filmā "Blowup", taču tur viņai bija neliela epizode, un gandrīz neviens viņu neatcerējās (šajā filmā bija pārāk daudz jaunu, skaistu aktrišu).

Ar Alēnu Delonu filmā "Peldbaseins" (1969) / Publicitātes foto

Kopumā viņas filmogrāfijā ir vairāk nekā 70 filmu. Daudzas no tām ir skandalozas, piemēram, "Ja Dons Žuans būtu sieviete" (1973), kur viņa spēlēja kopā ar Bridžitu Bardo.

Ar Bridžitu Bardo filmā "Ja Dons Žuans būtu sieviete" (1973) / _Scanpix

Viņa dzemdēja trīs meitas no trim dažādiem vīriešiem. Viņas vecākās meitas tēvs ir komponists Džons Barijs (šī bija viņas vienīgā oficiālā laulība). Vidējās meitas tēvs ir mūziķis Seržs Geinsbūrs, bet jaunākās meitas tēvs ir režisors Lu Doijons.

Ar meitu Šarloti Geinsbūru Kannu kinofestivālā, 2021 / _Scanpix

Vecākā Džeinas meita izdarīja pašnāvību. Keita Barija, diezgan slavena fotogrāfe, cieta no narkomānijas un depresijas un 46 gadu vecumā izmetās no savas Parīzes dzīvokļa loga. Vidējā meita Šarlote Geinsbūra ir slavena aktrise, jaunākā meita Luija Doijona ir aktrise un modele.

Ar Seržu Geinsbūru, 1970 / _Scanpix

Galvenais vīrietis viņas dzīvē bija Seržs Geinsbūrs. Viņi iepazinās 1968. gadā filmas "Slogan" uzņemšanas laukumā un sākumā viens otram īpaši nepatika. Drīz vien starp viņiem sākās romāns, un Džeina pārcēlās no Londonas uz Parīzi. Trīs gadus vēlāk viņiem piedzima meita Šarlote. Attiecības ilga 10 gadus.

Birkina un Geinsbūrs filmā “Je t'aime... Moi Non Plus”, 1976 / _Scanpix

Birkina un Geinsbūrs bija slavenākais 60.-70. gadu pāris. Abiem bija sprādzienbīstams temperaments un tieksme pēc publiska skandāla.

Reiz kādā Parīzes bārā Geinsbūrs meta Džeinai netīro dvieļu grozu, un viņa meta viņam kūku. Pēc tam sekoja pakaļdzīšanās pa Senžermēnas bulvāri un Džeinas lēciens Sēnā - un tas viss apbrīnotas publikas acu priekšā. Beigu beigās Džeina smejoties izkāpa no upes, un pāris jautri devās mājup.

Pāris radīja skandalozāko 20. gadsimta dziesmu. 1968. gadā ierakstītā “Je t'aime... Moi Non Plus”, kurā Birkina un Geinsbūrs imitē orgasma skaņas, kļuva par starptautisku hitu. Dziesma tika aizliegta daudzās radiostacijās, un to nolādēja Pāvests (Geinsbūrs uzskatīja, ka tā ir vislabākā reklāma). Pāris palaida baumas, ka visi dziesmā ietvertie stenējumi esot ierakstīti dzīvajā izpildījumā: zem viņu gultas bijis novietots mikrofons.

Džeina un Seržs, 1974 / _Scanpix

Arī pēc šķiršanās Birkina un Geinsbūrs palika draugi. Kad Seržs uzzināja, ka Džeina ir stāvoklī no cita vīrieša, viņš viņai kā dāvanu nosūtīja kasti ar bērnu apģērbu un pēc tam kļuva par viņas trešās meitas krusttēvu. Līdz pat savai nāvei 1991. gadā viņš ar Džeinu uzturēja kontaktus, sazinājās un turpināja ierakstīt dziesmas.

Džeina filmā “Nāve uz Nīlas”, 1978 / _Scanpix

Džeina Birkina bija 60.-70. gadu skaistuma etalons un stila ikona. Slaida, ar garām kājām, dabīgu meikapu un izlaistiem matiem, viņa tika uzskatīta ne tikai par seksuālu vilinājumu vīriešiem, bet arī par domu un rīcības brīvības simbolu.

Džeina Saint Laurent reklāmā / Publicitātes foto

Patiesībā seksīgs apģērbs viņai nepatika. Viņai patika vienkāršas lietas vīriešu stilā - džinsi, T-krekli, kedas, bikšu kostīmi, smokingi. Taču viņu vienmēr interesēja mode. 2016. gadā Džeina Birkina kļuva par Saint Laurent seju. 2018. gadā viņa kopā ar savām meitām bija uz franču Vogue vāka.

Džeina ar meitām franču Vogue vākā / Publicitātes foto

1984. gadā franču modes nams Hermès radīja Birkin somu. Leģenda vēsta, ka lidojuma laikā no Parīzes uz Londonu Džeina sēdēja blakus Hermès priekšsēdētājam Žanam Luī Duma. Kādā brīdī viņas somiņa nokrita uz grīdas, un tās saturs izkrita ārā. Kad Džeina sāka savākt savas mantas, Duma piebilda, ka somai jābūt ar parocīgām kabatām. Birkina atbildēja, ka Hermès neražo somas ar kabatām. Duma atzina, ka viņš ir no Hermès, un drīz vien Birkina tika uzaicināta uz uzņēmuma biroju, lai izstrādātu jaunu somu ar viņas vārdu.

Birkin bag / _Scanpix

Birkin soma kļuva par greznības un statusa simbolu. Tās cena sākas no 9000 dolāru un bieži sasniedz sešciparu skaitli. 2015. gadā Birkina lūdza Hermès pārdēvēt Birkin somu, jo krokodila āda tai tika ražota, izmantojot necilvēcīgas metodes. Viņai izdevās panākt, ka uzņēmums mainīja savu ētikas kodeksu un sāka strādāt ar ētiskiem piegādātājiem. Aktrise bieži pārdeva savas somas un iegūtos līdzekļus ziedoja labdarībai.

Džeina Birkina bija vēl vienas neparastas somas popularizētāja. Sešdesmito gadu beigās viņa bieži nēsāja parastu pītu grozu, ko iegādājās kādā Provansas tirgū. Tagad šādas somas atkal ir modē.

Džeina un Seržs Londonā, 1977 / _Scanpix

Par savu talismanu viņa uzskatīja pērtiķi Mankiju žokeja drēbēs.

Šo rotaļlietu Džeina glabāja kopš bērnības, bez tās viņa nedevās uz svarīgām tikšanās, nelidoja lidmašīnā un nebrauca uz slimnīcu. Kad Seržs Geinsbūrs nomira, Džeina ielika Mankiju viņa zārkā.

Džeina ar Mankiju uz Serža albuma vāka / Publicitātes foto

Džeina Birkina bija dzīvnieku aizstāve un pilsoniskā aktīviste. Viņa ceļoja uz karstajiem punktiem ar koncertiem un sadarbojās ar Amnesty International. 2013. gadā Birkina uzstājās ar uzrunu, atbalstot grupu Pussy Riot.

Džeinas veselība bija ļoti slikta. Viņai bija leikēmija, un 2021. gadā viņa pārcieta insultu. Tomēr neviens to neapzinājās. Līdz pat savām pēdējām dienām Džeina palika smaidīga, viegla un veikla kā jauna meitene.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv