Šajā atsvaidzinošajā sorbetā apvienojas skābie rabarberi, saldās meža zemenes un stiprais ingvers. Tas iegūst gludu konsistenci no nedaudz prosecco. Kā atsvaidzinošs deserts šis ir garšīgs un atspirdzinošs vasaras gardums, īpaši Līgo vakaram.
Tautas ticējumam, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem, ir racionāls pamats: pārauguši rabarberi satur daudz skābeņskābes, kas nenāk par labu ne garšai, ne ēdāja veselībai. Tāpēc šis ir labākais laiks, kad ar tiem mieloties.
Teju katrā lauku mājā zaļo rabarberu krūms. Tā ir ne tikai krāšņa pagalma rota, bet arī vērtīgs vitamīnu avots, turklāt 100 gramu rabarberu satur vien 21 kaloriju, jo tā pamatu – 95% – veido ūdens.
Reti kurš Latvijas iedzīvotājs dzīvē vismaz reizi nav nogaršojis rabarberus - vienu no pirmajiem augiem, kas izaug dārzā vēl pirms ogām, augļiem un dārzeņiem. Tāpēc laikam gandrīz katram ir arī sava "recepte", kādā veidā šos kātiņus pārvērst gardumā. Arī man.
Sācies rabarberu laiks un līdz Jāņiem rabarberu kāti ir vislabākie, jo vēlāk tajos pieaug skābeņskābes saturs, pāraugot rabarberi kļūst cieti, koksnaini un ļoti skābi.
Vasarā ir tik brīnišķīgi iebrist dārzā un nogriezt sulīgākos rabarberu kātus, lai no tiem pagatavotu gardu rabarberu-mandeļu kūku. Izmēģini šo gardo recepti!
Šogad rabarberiem netrūka piedzīvojumu, jo pavasarī valdīja sausums, tāpēc tie daudzos dārzos gribēja agri izziedēt un nācās izlauzt ziedus, dažviet skādi nodarīja salnas, vēlāk lapas sacaurumoja krusa. Bet tagad rabarberi ir godam pelnījuši vietu Jāņu galdā.
Saskaņā ar uzskatu, ka daba cilvēkam visnepieciešamāko vienmēr piedāvā īstajā laikā, šis ir rabarberu laiks. Protams, dabā šobrīd ir daudz augu, kas ziemas novājinātajam organismam var atjaunot spēkus, un rabarberi ir viens no tiem.
Pirmos skābos rabarberu kātus, pamērcētus cukurā, pavasarī vai vasaras sākumā tā vien gribas nograuzt ar kāru muti. Un tad vēl rabarberu kompots, uzputenis vai plātsmaize, ko biežāk gatavojam no šiem zaļajiem, kraukšķīgajiem un veselīgajiem kātiem. Izmantosim rabarberu laiku, gatavojot dažādus saldos un ne tik saldos ēdienus.