Franču rabarberu pīrāgs

© Foto: depositphotos.com

Nesteidzieties gatavojot šo jauko rozā desertu, un būs rabarberu pīrāgs, kas ir cienīgs jebkuram Parīzes konditorejas veikala skatlogam.

SASTĀVDAĻAS

Foto: pixabay.com

Rabarberiem

700 g tievu rabarberu

1 vaniļas pāksts bez sēklām

50 g pūdercukura

citrona sula

Mīklai

225g miltu

25 g maltu mandeļu

2 ēd.k pūdercukurs

140 g auksta sviesta, kubiņos

1 ola, atdalīts dzeltenums (baltumu citai receptei)

Krēmam

250 ml pilnpiena

4 olas, atdalīti dzeltenumi (baltumus citai receptei)

2 ēdamkarotes pūdercukura

2 ēdamkarotes kukurūzas miltu

2 ēdamkarotes parasto miltu

100 ml putu krējuma

PAGATAVOŠANA

Foto: depositphotos.com

Sagrieziet rabarberus 10,5 cm, apmēram vienāda platuma gabaliņos. Ielieciet vaniļas pāksti, cukuru, citronu sulu un 300 ml ūdens (vai tik daudz, lai tikai pārklātu rabarberus) katlā uz lēnas uguns. Kad cukurs ir izšķīdis, pievienojiet rabarberus un vāriet uz lēnas uguns 5 minūtes. Noņem no uguns un ļauj sīrupā atdzist, vēlams uz nakti vai vismaz 1 stundu. Tādā veidā rabarberiem vajadzētu būt lieliski pagatavotiem, bet joprojām saglabāt savu formu.

Lai pagatavotu mīklu, miltus, mandeles, cukuru un sviestu ievieto virtuves kombainā. Maisa līdz maisījums atgādina rīvmaizi. Kamēr kombains darbojas, pievienojiet olas dzeltenumu un pielejiet 1-2 ēdamkarotes auksta ūdens. Uzlieciet uz darba virsmas un mīciet, lai maisījums izveidotu mīklu. Ietin pārtikas plēvē un atdzesē 30 minūtes.

Kamēr mīkla atdziest, pagatavojiet krēmu. Sildiet pienu un vaniļu pannā uz vidējas uguns līdz gandrīz vārīšanās temperatūrai. Tikmēr lielā bļodā saputo olu dzeltenumus, cukuru un miltus, līdz tie kļūst gaiši. Turpina putot, kamēr olu maisījumam pārlej karstu pienu. Noslauka katlu un izkāš šķidrumu caur sietu. Uzliek uz vidēji zemas uguns un nepārtraukti maisa, līdz maisījums iegūst biezu olu krēma konsistenci. Ielieciet krēmu tīrā bļodā, pārklāj virsmu ar pārtikas plēvi, lai neveidotos garoza, un atdzesē vismaz 1 stundu.

Izņemiet mīklu no ledusskapja. Ja tas ir nedaudz ciets, atstājiet to istabas temperatūrā, lai tas paliktu mīksts apmēram 10 minūtes. Uz miltiem apkaisītas virsmas izrullē 1 mm biezumā. No mīklas izveido 12 x 35 cm rievotu taisnstūrveida tortes formu. Lieko mīklu atstāj. Atdzesē 30 minūtes.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 2000C/1800C. Izņem mīklu no ledusskapja, izklāj ar pergamentu un piepilda ar cepamajām pupiņām. Cep 20 minūtes, pēc tam noņem pergamentu un pupiņas un turpina cept vēl 8 minūtes, līdz tā kļūst gaiši zeltaina. Atdzesē formā.

Rabarberu gabaliņus izņem no sīrupa un noliek malā. Sīrupu vāra līdz tas kļūst biezs un lipīgs. Atstāj nedaudz atdzist. Lai pabeigtu krēmu, saputo saldo krējumu un ieliek to atdzesētajā maisījumā. Tas ir vienkāršāk, ja vispirms iecilā nedaudz krējuma un pēc tam atlikušo.

Izņemiet mīklu no formas un uzlieciet uz šķīvja. Uzlieciet krēmu un izlīdziniet virsmu. Uzmanīgi sakārtojiet rabarberus pīrāga garumā, cenšoties tos diezgan cieši salikt. Izmantojiet konditorejas otu, lai glazētu torti ar rabarberu sīrupu. Pirms pasniegšanas atdzesējiet 30 minūtes. Torte ledusskapī var turēt trīs dienas, tomēr vislabāk to ēst tās pagatavošanas dienā.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.