Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

GARDĀS BRĪVDIENAS! Rabarberi vislabākie līdz Jāņiem

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Šogad rabarberiem netrūka piedzīvojumu, jo pavasarī valdīja sausums, tāpēc tie daudzos dārzos gribēja agri izziedēt un nācās izlauzt ziedus, dažviet skādi nodarīja salnas, vēlāk lapas sacaurumoja krusa. Bet tagad rabarberi ir godam pelnījuši vietu Jāņu galdā.

Tieši līdz Jāņiem rabarberu kāti ir vislabākie, jo vēlāk tajos pieaug skābeņskābes saturs, pāraugot rabarberi kļūst cieti, koksnaini un ļoti skābi.

Rabarberu ēdieni un dzērieni var būt visai daudzveidīgi. Ja prāts nesas uz kaut ko tradicionālu, lai top viena kārtīga drumstalu plātsmaize, debesmanna vai ķīselis ar klimpām. Bet no rabarberiem var gatavot arī salātus, zupas, šo to uz grila cepamu, un, ja rabarberu daudz, sanāks arī krājumi ziemai. Prasmīgi dārzkopji mēdz arī pagarināt rabarberu sezonu, izraujot pāraugušās lapas un ļaujot ataugt jaunām, kuru kāti atkal ir maigi un sulīgi.

Der zināt:

* Rabarberi satur C vitamīnu, karotīnus, kālija, kalcija, fosfora, magnija sāļus un organiskās skābes - ābolskābi, citronskābi, dzintarskābi, kā arī skābeņskābi. Pāraugušos rabarberos ir daudz skābeņskābes, tāpēc tos vairs neiesaka lietot uzturā.

* Novācot rabarberus dārzā, kāti jāizrauj, nevis jāgriež ar nazi.

* Pērkot rabarberus, izvēlas stingrus, košus, nesavītušus, trauslus, ne pārāk lielus un ne pārāk šķiedrainus kātus.

* Svaigus rabarberus uzglabā ledusskapī, ietītus pārtikas plēvē vai iesaiņotus polietilēna maisiņā, bet jau trešajā dienā kāti kļūst apvītuši.

* Par rabarberu lapu izmantošanu uzturā katram jālemj pašam. Ekspertu domas dalās: vieni norāda, ka lapas nedrīkst ēst, un uzskata tās par indīgām, citi atzīst, ka lapas var izmantot zupām un tīteņiem.

* Rabarberus mizo īsi pirms lietošanas, mizu novelk virzienā no kātiņa apakšas uz augšu.

* Rabarberi ļoti ātri izvārās mīksti. Ja gabaliņus grib saglabāt veselus, tos liek nelielā vāroša ūdens daudzumā, kam pievienots cukurs, un vāra uz lēnas uguns 7-10 minūtes.

* Nedrīkst rabarberus likt rūsoša materiāla traukos, jo tad tie kļūst pelēcīgi un zaudē daudz no savas vērtības. Piemēroti ir nerūsējošā tērauda vai emaljēti katliņi, kā arī trauki ar teflona klājumu.

* Rabarberus ziemai var sasaldēt: kātus nomizo, uz vienu minūti iegremdē vārošā ūdenī, pēc tam atdzesē aukstā ūdenī, rūpīgi nosusina un pilda saldēšanai domātajos maisiņos vai konteineros.

* Kātus var saldēt, arī sagrieztus gabaliņos, ar nelielu cukura piedevu (ap 60 g cukura uz 500 g rabarberu). Tos atlaidinot, izdalās garšīgs sīrups.

* Gatavojot soļanku, sagrieztus rabarberu kātus var pievienot skābēto gurķu vietā.

* Ievārījumā, kompotā un dažādos saldajos ēdienos rabarberi labi sader kopā ar zemenēm, banāniem, ķirbjiem, avenēm, apelsīniem, bumbieriem, rozīnēm u.c.

* Rabarberus var saldināt ar balto vai brūno cukuru, medu, kļavu sīrupu un citiem saldinātājiem, no garšvielām tiem mēdz pievienot kanēli, vanilīnu un ingveru; vai izmantot arī citronu un apelsīnu miziņas, piparmētras, citronmelisas, rozmarīnu u.c.

Receptes

Grilētas vistu krūtiņas ar rabarberiem

Sastāvdaļas:

6 vistu filejas bez ādas

6 trausli rabarberu kātu gabali (5-7 cm)

sāls

malti melnie pipari

kapāti svaigi zaļumi pēc izvēles

6 šķēlītes cauraugušas dūmotas cūkgaļas

Pagatavošana:

Vistu filejas viegli izdauza ar gaļas āmuriņu, ierīvē ar sāli un pipariem, uzkaisa kapātus zaļumus. Rabarberu nomizo, liek uz filejas platākā gala, satin stingru veltnīti, ko aptin ar dūmotās gaļas šķēli. Veltnīšus saver uz iesma un izcep uz grila, periodiski apgrozot.

Kāpostu un rabarberu salāti

Sastāvdaļas:

400 g svaigu galviņkāpostu

2 vidēji sīpoli

1 vidējs burkāns

1 rabarbera kāts

3 seleriju kāti

augu eļļa

sāls, cukurs, zaļumi pēc garšas

Pagatavošana:

Kāpostus sarīvē ar rupjo rīvi, pārlej ar vārošu ūdeni un ļauj atdzist, notecina uz sieta. Notīra un sarīvē sīpolus un burkānu, sajauc, liek pannā nelielā augu eļļas daudzumā un mazliet apcep. Plānās šķēlītēs sagriež nomizotu rabarberu un seleriju kātus. Visas sastāvdaļas sajauc, pēc garšas pieliek sāli, cukuru un zaļumus.

Rabarberu aukstā zupa

Sastāvdaļas:

200 g notīrītu rabarberu

1 neliels vārīts burkāns

100 g redīsu

dilles, zaļie lociņi

2 cieti vārītas olas

1/2 tējkarote sinepju

1/2 tējkarote cukura

sāls

0,5 l rjaženkas

Pagatavošana:

Rabarberu sagriež mazos gabaliņos, sautē nelielā ūdens daudzumā divas minūtes. Pievieno vārīto burkānu, kas sagriezts kubiņos, ripiņās sagrieztus redīsus, sīki sagrieztus lociņus un dilles, kā arī sakapātus olu baltumus. Olu dzeltenumus samīca ar sinepēm, sāli un cukuru, pa daļām pielej rjaženku, pievieno pārējās sastāvdaļas, sajauc.

Deserts Rabarberu muļķis

Sastāvdaļas:

500 g rabarberu kātu

6 ēdamkarotes cukura

300 g klasiskā krēmsiera

150 ml grieķu jogurta bez piedevām

piparmētru lapiņas un zemenes rotāšanai

Pagatavošana:

Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos, kopā ar četrām karotēm cukura lēni sasautē pannā mīkstus. Notecina un saglabā izdalījušos sīrupu. Rabarberus atdzesē. Krēmsieru saputo ar atlikušo cukuru, pievieno jogurtu un sagatavotos rabarberus. Masu sadala deserta trauciņos vai glāzēs, rotā ar piparmētru lapiņām un zemenēm, uz vienu stundu ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas katrai porcijai uzlej nedaudz sīrupa.