Rudens un ziema ir laiks, kad imunitāte strādā virsstundas. Kad temperatūra svārstās, dienas kļūst īsākas un organisms nogurst, palīdzēs vienkārša, bet ļoti spēcīga produktu kombinācija – ingvers, citrons un medus. Šo maisījumu dažkārt dēvē par dabīgo antibiotiku, jo tas apvieno gan pretiekaisuma, gan antibakteriālas, gan enerģiju atjaunojošas īpašības. Ar recepti dalās “Healthline.com”.
Medus vienmēr bijis klasisks saldinātājs – dabisks, veselīgs un smaržīgs. Bet pēdējo gadu laikā pavāru un garšas entuziastu pasaulē aizvien biežāk dzirdams jēdziens “sāļais medus” jeb salty honey, raksta “bonappetit.com”.
Cukura samazināšana ir viena no populārākajām veselīga dzīvesveida tendencēm, taču atteikties no salduma pavisam – gandrīz neiespējami. Tieši tāpēc arvien biežāk izvēlamies dabiskus saldinātājus. Bet vai visi tie patiešām ir veselīgi? Izrādās – nē. Daži no tiem organismam nāk par labu, savukārt citi var būt gandrīz tikpat problemātiski kā parastais cukurs, norāda “Very Well Health”.
Kad esam saaukstējušies, mēs parasti meklējam ātrus risinājumus - daži ķeras pie C vitamīna tabletes vai glāzes apelsīnu sulas, lai "stiprinātu imunitāti", citi dod priekšroku karotei medus pret iekaisušu kaklu. Diemžēl pasargāt sevi no ziemas vīrusiem nav tik vienkārši - bet kas patiešām strādā? Skaidro “The Telegraph”.
Medus jau gadsimtiem ir bijis ne tikai gardums, bet arī īsts dabas brīnums - universāls līdzeklis veselībai, skaistumam un labsajūtai. Mēs to pierasti izmantojam tējā vai pie pankūkām, taču šis zeltainais produkts spēj daudz vairāk. Tieši tagad, rudenī, kad organisms ilgojas pēc siltuma un spēka, ir īstais brīdis atklāt medu no jauna, raksta “VeryWellHealth”.
Daudzi uzskata, ka cukura aizstāšana ar medu vai saldinātājiem padara uzturu veselīgāku. Bet vai tas tiešām ir labi organismam? Kādi varētu būt slēptie draudi modernākajos cukura aizstājējos, arī medū, raksta RBC.
Medus, iespējams, nevar novērst saaukstēšanos, taču tas ir drošs alternatīvs līdzeklis lielākajai daļai cilvēku, kuriem ir saaukstēšanās simptomi, raksta verywellhealth.com.
Saaukstēšanās sezonā cilvēki, cenšoties pēc iespējas ātrāk atgūt labu veselību, bieži ķeras pie dažādām tautas metodēm. Portāla “tv3.lv” podkāstā “Veselīgas sarunas” AS “Veselības centru apvienība” otolaringologs Oļegs Sokolovs-Karijs stāsta, kādas tautas ārstēšanas metodes labāk nepraktizēt.
Rudens atnes krāšņas ainavas un svaigus rītus, bet līdz ar to arī lielākus pārbaudījumus imunitātei - mainīgais laiks un vēsums bieži vien veicina saaukstēšanās risku, tāpēc īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību uzturam. Par laimi, daba mums tieši rudenī dāvā veselīgus produktus, kas ir īsti supervaroņi cīņā par stipru organismu, raksta “healthline.com”.
Āboli, bumbieri un ķirbji mums asociējas ar rudens klasiku – pīrāgiem, sulām vai vienkārši veselīgu našķi starp ēdienreizēm. Taču tos iespējams pārvērst pavisam citā pieredzē, piešķirot mazliet asuma un saldenas pikantuma. Ābolu, bumbieru vai pat ķirbju šķēles ar čili un medu ir vienkārša, bet pārsteidzoša uzkoda, kas noteikti patiks tiem, kuriem patīk kulināri eksperimenti. Ar recepti dalās “BBC Food”.
Pārtikas termiņi reizēm liek mums mest ārā produktus, kas patiesībā vēl ir pilnībā lietojami. Medus, ievārījumi, sinepes – tie parasti glabājas ilgi, taču uz iepakojuma rakstītais datums mēdz mulsināt. Vai tiešām jāmest ārā burciņa ar ievārījumu, kurai vakar beidzās “derīguma termiņš”? Ne vienmēr! Skaidro “StillTasty.com”.
Medus ir iemīļots dabīgais saldinātājs, kuru novērtējam tā daudzpusības un ilgā glabāšanas laika dēļ. Varat to pievienot ikvakara tējai, izmantot marinādēs un konditorejas izstrādājumu saldināšanai vai kā lielisku piedevu šobrīd tik populārajām siera platēm. Tomēr vai jūs zināt, kā tas pareizi jāuzglabā? Skaidro “Southern Living”.
Pārbaudot 20 mūsu pašu lielveikalos pirktus medus paraugus, tikai seši no tiem bijuši atbilstoši medus standartam – secinājusi biškopības biedrība. Medus stendā atrodam ne tikai Latvijā, bet arī Ķīnā ražotu produktu, kuru nevarot saukt par autentisku, vēsta "Bez Tabu".
Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) uzdevis Zemkopības ministrijas (ZM) un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) amatpersonām sākt sarunas ar Eiropas Komisiju (EK) par dabīga medus autentiskuma kontroļu sakārtošanu, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvji.
Cukurs ir svarīgs ne tikai tā salduma, bet arī tekstūras un krāsas dēļ. Vai, gatavojot desertus, to iespējams ar kaut ko aizstāt? Atbildi meklē Bendžamina Ebuehi no “The Guardian”.