Medus vienmēr bijis klasisks saldinātājs – dabisks, veselīgs un smaržīgs. Bet pēdējo gadu laikā pavāru un garšas entuziastu pasaulē aizvien biežāk dzirdams jēdziens “sāļais medus” jeb salty honey, raksta “bonappetit.com”.
Šī šķietami vienkāršā kombinācija - medus un sāls - rada pilnīgi jaunu garšas pieredzi: vienlaikus salda un pikanta, maiga un spēcīga.
Šī garšas tendence aizsākās ASV un Itālijā, kur pavāri sāka eksperimentēt ar kontrastiem - pievienojot medum jūras sāli, čili vai rozmarīnu. Rezultāts ir tik daudzpusīgs, ka sāļais medus tagad ir atrodams gan uz picas, gan desertos, gan salātos.
Kāpēc šī kombinācija strādā
Garšas zinātnieki apgalvo, ka saldais un sāļais savstarpēji pastiprina viens otru. Sāls ne tikai piešķir kontrastu, bet arī izceļ medus dabiskos aromātus, padarot garšu dziļāku un “pilnīgāku”. Turklāt sāls stimulē siekalu izdalīšanos, kas pastiprina garšas sajūtu un padara ēdienu maigāku mutē.
Psihologi piebilst - šī garšu kombinācija rada komforta sajūtu. Tā vienlaikus apmierina vēlmi pēc kaut kā salda un sāļa, līdzīgi kā sāļā karamele vai zemesriekstu sviests kopā ar ievārījumu. Nav brīnums, ka sāļais medus kļūst par “jauno klasiku”!
Kā pagatavot sāļo medu mājās
Nepieciešams:
Pagatavošana:
Katliņā uz lēnas uguns viegli uzsilda medu, neļaujot tam uzvārīties.
Pievieno sāli un izvēlētās garšvielas. Maisa, līdz sāls pilnībā izšķīdis.
Pārlej stikla burciņā ar vāku un astāj atdzist istabas temperatūrā.
Uzglabā istabas temperatūrā - medus saglabāsies labs vairākus mēnešus.
Padoms - ja izmanto čili vai rozmarīnu, ļauj tiem ievilkties vismaz 24 stundas, pēc tam izņem, lai garša būtu maiga un sabalansēta.
Kā izmantot sāļo medu
Šis nelielais brīnums var kļūt par tavu virtuves slepeno ieroci.
Sāļais medus ir lielisks piemērs tam, ka pat visvienkāršākos produktus iespējams pārvērst par kaut ko izsmalcinātu.
Tas apvieno divas pasaules - saldo un sāļo -, radot garšu, kas vienlaikus iepriecina un nomierina. Pamēģini to mājās - iespējams, šis kļūs par tavu jauno iecienītāko akcentu virtuvē!