Medus kristalizēšanās ir pilnīgi normāls un dabisks process - ja medus kļūst biezs, graudains vai ciets, tas nenozīmē, ka tas ir vecs vai sabojājies, bet gan, cukura molekulas tajā ir atgriezušās kristālu veidā. Daudzi mēģina medu “atkausēt” mikroviļņu krāsnī, kas pārkarsē to nevienmērīgi un var iznīcināt fermentus, aromātu un vērtīgās vielas. Kā pareizi atjaunot medu krēmīgā konsistencē tikai 30 sekundēs, raksta “honey.com”.
Jums vajadzēs:
Ko darīt:
Uzvāriet ūdeni un ļaujiet tam 5-7 minūtes atdzist. Ideāla temperatūra ir ap 40-50°C jeb aptuveni tā, lai var ielikt pirkstu ūdenī un tas nav par karstu.
Ielieciet medus burciņu krūzē tā, lai ūdens sasniedz burciņas vidu, un paturiet 30-90 sekundes, viegli apmaisot medu ar tējkaroti.
Ja nepieciešams, atkārto, uzmanoties, lai medus netiek ilgstoši karsēts.
Kāpēc tas strādā?
Medus kristāli izšķīst pakāpeniskā, maigi siltā vidē, nevis straujā temperatūras šokā. Tādā veidā saglabājas fermenti, aromātiskie savienojumi un medus dabiskais antibakteriālais spēks.
Mikroviļņi silda nevienmērīgi: vienā vietā medus var sasniegt 90°C, citā - palikt auksts. Tas var:
Siltums virs 40-42°C sāk bojāt bioaktīvās vielas.

Medus kristalizācija nav defekts - tā ir zīme, ka medus ir dabisks, nepārstrādāts un pilns ar uzturvērtībām. Viss, kas nepieciešams, lai to padarītu atkal maigu un plūstošu, ir mazliet silta ūdens un pacietības, nevis ātra karsēšana.
Uzziniet arī par neparasto sāļo medu.