Medus, cukurs vai stēvija: kāda ir labākā izvēle

© Foto: pixabay.com

Daudzi uzskata, ka cukura aizstāšana ar medu vai saldinātājiem padara uzturu veselīgāku. Bet vai tas tiešām ir labi organismam? Kādi varētu būt slēptie draudi modernākajos cukura aizstājējos, arī medū, raksta RBC.

Cukurs: svara un zobu galvenais ienaidnieks

Tiek izceltas divas galvenās pārmērīga cukura patēriņa negatīvās sekas.

Pirmkārt, ķermeņa svars. Organisms viegli pārvērš lieko cukuru tauku rezervēs.

Otrkārt, kariesa risks. Cilvēki, kuri regulāri patērē daudz cukura, daudz biežāk saskaras ar šo izplatīto problēmu.

Tāpēc cukura ierobežošana uzturā ir nepieciešamība, nevis tikai tendence. Bet vai ir risinājums, izmantojot aizstāšanu?

Medus nav panaceja

Foto: pixabay.com

Daudzi cilvēki uzskata medu par veselīgu cukura aizstājēju. Tomēr, pēc ekspertu domām, tas ir maldīgs priekšstats. Cukura aizstāšana ar medu neko nemaina, jo tas būtībā ir tāds pats kā parastais cukurs.

Ķīmiskās struktūras un ietekmes uz kaloriju uzņemšanu ziņā šie produkti ir gandrīz identiski. Lai gan medus satur nelielu daudzumu vitamīnu, tā ieguvumus atsver augstais glikozes un fruktozes saturs.

Tomēr medus joprojām ir populārs aukstajā sezonā, pievienojot to tējai, ar citronu vai "imunitātes stiprināšanai". Tomēr, kā uzsver speciālisti, medus ieguvumi nepārsniedz pārmērīgas lietošanas riskus.

Kas vainas cukura aizstājējiem?

Stēvija / Foto: pixabay.com

Situācija ir vēl sliktāka ar mākslīgajiem saldinātājiem, kas ir kļuvuši ārkārtīgi populāri. Lai gan tie satur mazāk kaloriju, to ietekme uz organismu var būt nelabvēlīga. Ir divi kritiski riski.

Pirmkārt, mākslīgajiem saldinātājiem ir negatīva ietekme uz zarnu mikrobiomu. Otrkārt, pēc ekspertu domām, jauni pētījumi atklāja, ka lielākā daļa mākslīgo saldinātāju var negatīvi ietekmēt smadzeņu darbību.

Šie ir būtiski iemesli, lai divreiz padomātu, pirms pērkat produktus, kas marķēti kā bez cukura.

Izņēmums varētu būt stēvija, dabīgs augu izcelsmes saldinātājs. Tomēr pat šeit eksperti saka, ka ir nepieciešami papildu pētījumi, lai secinātu par tās drošību ilgstošas ​​lietošanas gadījumā.

Cik daudz cukura var ēst?

Foto: pixabay.com

Pat ja garšo saldumi, nav nepieciešams tos visus izslēgt. Ieteicamais cukura daudzums (ieskaitot medu) ir aptuveni 25 grami, kas ir droši, tāpēc nav nepieciešams no tā pilnībā izvairīties, ja var kontrolēt tā daudzumu.

Ja aukstajā sezonā dzer tēju ar medu, atcerieties, ka tā skaitās kalorijās. Tomēr ieteicamo 25 gramu robežās tas ir pieņemami (25 grami cukura ir aptuveni viena pilna ēdamkarote cukura vai piecas līdzenas tējkarotes, saskaņā ar vadlīnijām).

Veselīgs uzturs ir holistiska pieeja, nevis tikai vienas pārtikas grupas izslēgšana.