Krievijas izraisītā kara dēļ piemērotās sankcijas ietekmējušas arī Latvijas ekonomiku un lielā mērā arī mūsu zemniekus. Nav noslēpums, ka Latvijas graudkopības nozare vienmēr bijusi lielā mērā atkarīga no Krievijas minerālmēsliem, taču šobrīd saprotamu iemeslu dēļ lielākie Latvijas lauksaimnieku kooperatīvi pārtraukuši to importu. Tā vietā mūsu maizes audzēšanai tiek ievesti lietošanai gatavi gan slāpekļa, gan fosfora un kālija minerālmēsli no citām, visbiežāk Rietumeiropas, valstīm.
Virtuves huligāns Pipars atklāj, lai uzceptu bagātīgu sēklu maizi, nevajag nekādas mākslas un zināšanu – tikai sajaukt visu kopā un ieslēgt cepeškrāsni.
Apnikuši tradicionālie svētku salāti? Tad pievērs uzmanību šiem salātiem. “Tie ir ļoti latviski, jo gan vista, gan siers latviešiem ir raksturīgi, un maize ir nacionālais ēdiens. Latvietis bez maizes nav latvietis,” secina virtuves huligāns Pipars.
Sadzīvē var novērot situācijas, kad ievārījumam tiek noņemta pelējuma kārta, lai ievārījumu tālāk lietotu uzturā, vai tiek nogriezta maizes iepelējusī daļa, turpinot ēst it kā nebojāto daļu. Tomēr šādi paradumi nav balstīti zinātnē un var būt kaitīgi mūsu veselībai. Laboratorisko izmeklējumu metodes ir strauji attīstījušās un spēj efektīvi noteikt pelējuma klātbūtni arī produktiem, kuriem nav acīmredzamu pelējuma pazīmju.
Jaunavām ieteicams cept franču maizi, bet Mežāžiem – kanēļa un rozīņu maizi. Kāda maize piestāv katrai zodiaka zīmei? Kāda maize vai konditorejas izstrādājums ir jāgatavo atkarībā no zodiaka zīmes, raksta tasteofhome.com.
Ātri un vienkārši pagatavojams ēdiens – tikai 5 sastāvdaļas, kas katram ir ledusskapī. Biezpiena maizi var lietot diētas laikā, tā satur mazāk kaloriju nekā parasta maize.
Kraukšķīga, sviestaina, mīksta, pikanta… Šai tomātu apgrieztai kukurūzas maizei ir viss. Šī recepte ir kukurūzas maizes prezentācija, kas paaugstinās ikvienu barbekjū vai pasniegšanas veidu līdz izsmalcinātai maltītei. To ir arī neticami viegli pagatavot.
Maizes izstrādājumi ir visizplatītākais produkts lielākajai daļai mūsu planētas iedzīvotāju. Tos var izmantot dažādās situācijās, sākot no rīta maltītes līdz piknikam vai saldajam ēdienam. Bet ko darīt, ja maize dažas dienas pēc iegādes paliek veca un sapelējusi.
Zemkopības ministrija (ZM) no jaunā mācību gada sākuma skolās un bērnudārzos organizēs rudens programmu, kurā bez maksas dalīs rudzu maizi, lai jaunatni radinātu pie veselīga uztura, aģentūru LETA informēja ZM pārstāvji.
Maize ir viens no tiem pārtikas produktiem, kuru lieto liela daļa pasaules iedzīvotāju. Tieši tāpēc ikvienam var būt noderīgs kāds no šiem trikiem, kā paildzināt maizes mūžu jeb ko darīt, lai tā ilgāk saglabātos svaiga.
Senāk ļaudis galvenokārt raizējās, ka maize varētu sakalst, savukārt šodien galvenās problēmas sagādā pelējums. Izrādās, ka tas var būt veselībai kaitīgāks, nekā reiz tika domāts, tāpēc pārtikas drošības eksperti neiesaka nogriezt sapelējušās vietas vai izvākt no iesaiņojuma pelējuma skartās šķēlītes un pārējo apēst.
Kas var būt gardāks par svaigi ceptu, siltu un mīkstu maizi? Šāda maize garšo izcili pat bez dažādām piedevām. Tomēr šādas maizes sagriešana šķēlītēs var nebūt nemaz tik vienkāršs darbs.
Garda sviestmaize brokastīs, pāris maizes šķēlītes uzkodās un tostermaize pusdienās. Maize ir gards un ērts veids, kā ātri mazināt izsalkumu. Tomēr, kā jebkurš cits ēdiens, arī maize var atstāt nelabvēlīgu iespaidu uz mūsu pašsajūtu un veselību, ja to lietojam par daudz. Uzziniet, kā ķermenis mums var signalizēt par to, ka ēdam par daudz maizi!
Cenu lēcienam, škiet, nav nekādu bremžu, tās jau palielinās nevis mēneša ietvaros, bet pa stundām. Ja cilvēks no izklaides, jauna apgērba vēl var atteikties un to nepirkt, tad ēst taču gribas visiem un pārtika jāpērk grib vai negrib.
Toms Čērčs, naudas taupīšanas eksperts, atklāj pavisam vienkāršu triku, kā uzglabāt maizi, lai tā pēc iespējas ilgāk paliktu svaiga, vēsta portāls "The Sun".