Svaigi cepta maize – aromātiska, kraukšķīga un mīksta iekšpusē. Kā to pareizi glabāt mājās, ja neizmantojat tradicionālo maizes kasti? Iesaka “Simply Living”.
Lai maize saglabātos ilgāk, galvenais ir pareizs mikroklimats un gaisa apmaiņa.
Vai maizi drīkst glabāt ledusskapī?
Pirmā kļūda, ko daudzi pieļauj - maizes uzglabāšana ledusskapī. Lai gan šķiet, ka tā tā saglabāsies labāk, patiesībā aukstums paātrina tās novecošanu. Cietes molekulas zemā temperatūrā kristalizējas, un maize kļūst sausa un gumijota. Ledusskapī to drīkst likt tikai tad, ja maize ir mitra un ātri pelē, piemēram, vasarā, bet pat tad - labāk īslaicīgi.

Auduma maisiņu spēks
Labākā alternatīva - auduma maisiņš vai lina dvielis, kas ļauj maizei elpot, bet neizžūt. Var arī izmantot papīra maisiņu, īpaši, ja maize jau ielikta nelielā groziņā. Plastmasas iepakojumā maize “svīst” - rodas kondensāts, kas veicina pelējumu.
Vai maizi drīkst saldēt?
Ja maize tiek pirkta lielākos daudzumos, daļu var sasaldēt. Svarīgi to sadalīt porcijās un ietīt saldēšanai piemērotā maisiņā, izspiežot lieko gaisu. Kad maizi nepieciešams lietot, vislabāk to atkausēt istabas temperatūrā vai uz īsu brīdi uzsildīt cepeškrāsnī 120 °C temperatūrā - garša un aromāts būs gandrīz kā svaigai.

Vēl viens knifs - negriez visu klaipu uzreiz. Grieztas šķēles izžūst daudz ātrāk. Ja maize paliek pāri, to var pārvērst grauzdiņos vai samalt rīvmaizē - nekas nav jāizmet.
Tātad: elpojošs iepakojums, pareiza temperatūra un nelieli plānošanas ieradumi - un maize saglabās garšu un svaigumu ilgāk!