Vienkāršā fokačas maizīte ar ķiplokiem: mīksta iekšpusē, kraukšķīga virspusē

© pexels.com

Fokača ir viena no pateicīgākajām maizēm mājas cepšanai – tai nav vajadzīgas īpašas prasmes, tikai nedaudz pacietības un labi produkti. Šī vienkāršā fokačas recepte ar ķiplokiem der gan ikdienas maltītei, gan kā silta uzkoda viesiem. Maize sanāk aromātiska, mīksta iekšpusē un ar viegli kraukšķīgu garoziņu - tieši tāda, kādu to pasniedz Itālijā! Ar recepti dalās “BBC Food”.

Sastāvdaļas

  • 500 g kviešu miltu
  • 7 g sausā rauga (1 paciņa)
  • 1 tējk. cukura
  • 1½ tējk. sāls
  • 300 ml silta ūdens
  • 4 ēd.k. olīveļļas (mīklai)
  • 3-4 ķiploka daiviņas
  • 2-3 ēd.k. olīveļļas (virspusei)
  • Rupjais sāls pārkaisīšanai
  • Pēc izvēles - rozmarīns vai timiāns

Pagatavošana

Sagatavo mīklu - bļodā sajauc silto ūdeni, cukuru un raugu. Atstāj uz 5-10 minūtēm, līdz parādās putiņas. Pievieno miltus, sāli un olīveļļu, samīca mīkstu, viegli lipīgu mīklu.

Mīklu pārklāj ar dvieli un liek siltā vietā uz 1 stundu, līdz tā dubultojas apjomā.

Cepamo pannu vai plāti ieziež ar olīveļļu. Mīklu izliek pannā un ar pirkstiem viegli iedzen raksturīgās bedrītes.

Ķiplokus smalki sakapā vai saspiež, sajauc ar olīveļļu un vienmērīgi uzklāj uz mīklas. Pārkaisa ar rupjo sāli un, ja vēlas, ar rozmarīnu.

Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 200 °C temperatūrā apmēram 20-25 minūtes, līdz virspuse kļūst zeltaini brūna.

pexels.com

Pasniegšana

Fokača ir visgaršīgākā silta, tikko izņemta no krāsns. To var pasniegt kā piedevu zupām un salātiem, griezt šķēlēs uzkodām vai baudīt vienkārši ar olīveļļu.

Šī vienkāršā fokačas maizīte ar ķiplokiem ir lielisks pierādījums tam, ka arī no pavisam vienkāršām sastāvdaļām var radīt kaut ko īpašu. Kad virtuvē sāk smaržot svaigi cepta maize, mājās uzreiz rodas īsta mājīguma sajūta - tieši tāda, kādu vēlamies no labas mājas receptes.